Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Спортивно-оздоровчий захід соціальних партнерів

22.08.2019

Спортивно-оздоровчий захід за сприяння соціальних партнерів

     Уже другий рік поспіль на реабілітаційно-оздоровчому комплексі «Біле озеро» проводиться унікальний для області захід — відкрита першість Рівненської АЕС з крос-триатлону. Його організатори — Рівненська АЕС, первинні профспілкові організації РАЕС та НАЕК «Енергоатом», організація молоді ППО ВП РАЕС.

 Успішно стартувавши торік, триатлон РАЕС потроху набирає обертів та вже нині приваблює спортсменів міжнародного рівня. Серед них — чинна чемпіонка Європи з триатлону 23-річна рівнянка Валентина Молчанець. Рік тому дівчина потрапила у страшну ДТП й отримала важку травму. Та це не стало на заваді спортивній кар’єрі. Сила волі, наполегливість, виснажливі тренування допомогли відновитися та повернутися у великий спорт. Розповідає, що цьогоріч ніщо, навіть чемпіонат України з триатлону, що проходив наступного дня в іншому місті, не завадив їм з тренером Дмитром Стецюком приїхати на «Energy Sprint Triathlon».

 «Загалом цим стартом не просто задоволена, а перенасичена приємними емоціями та враженнями! Брифінг та паста-паті напередодні, знайомство та тепле спілкування за смаколиками, смачна кухня після старту, загальна організація старту та волонтерів, щира підтримка публіки та відпочивальників під час проходження дистанції і врешті-решт надзвичайна кількість подарунків... Невже це все про старт в Україні?! — дивується Валентина Молчанець, яка брала участь у багатьох всеукраїнських і європейських змаганнях, та додає: — Це не просто старт, це дійсно грандіозне свято для любителів спорту, коли до кожного учасника ставляться з повагою та готові допомогти у будь-якому питанні. Говорячи про «Energy Sprint Triathlon» у м. Вараш, можна сміливо стверджувати, що він дійсно досягає своєї мети — популяризує спорт та здоровий спосіб життя, заохочує до занять плаванням, бігом та велосипедним спортом».

 Сам день триатлону розпочався рано вранці з реєстрації учасників. До того волонтери з організації молоді, велокоманди «РАЕС team» за допомогою працівників ЦГО та РОК «Біле озеро» підготували трасу, організували транзитну зону, облаштували стартове містечко. Члени Українського ядерного товариства, профспілковий актив Рівненської АЕС, представники освітнього проєкту «Відкривай Україну» та дитячої громадської організації «Ольбери», жителі міста, працівники станції роззосередилися по своїх ділянках на маршруті. Вони — волонтери триатлону. Їхнє завдання — допомагати учасникам, подавати воду, вказувати напрямок руху. Вони зі своїм завданням впорались на «відмінно». Це потім, вже після фінішу, неодноразово відзначали самі триатлети. «Рівень заходу майже такий, як на міжнародних стартах, кубках Європи. Вражає кількість волонтерів та підтримка глядачів. Побажання для організаторів — проводьте й надалі такі чудові заходи. Ми, спортсмени, намагатимемось усіляко підтримувати їх», — підкреслив триатлет і тренер з Рівного Дмитро Стецюк. Цього року він, до речі, брав участь не тільки в триатлоні, а й ставав призером напівмарафону «Забіг під градирнями» та веломарафону «100 ВЕЛОwatt».

 Забезпечували порядок та безпеку на маршруті медики, поліцейський патруль, рятувальники і вартові з громадського формування «Муніципальна варта».

 Триатлон — це три в одному: плавання, велоспорт та біг. При цьому «Energy Sprint Triathlon» — це крос-кантрійна спринтерська гонка: 750 метрів плавання, 20 км — велоетап та 5 км — біговий етап. Ключовою є приставка «крос». Це означає, що проходить триатлон не асфальтованими дорогами, а гравійними та ґрунтовими шляхами, лісовими стежинами та піщаним пляжем. При проходженні такої траси важливими є не тільки загальна фізична підготовка та розрахунок сил на дистанцію, а й, скажімо, вибір велосипеда. Ну і, звичайно, удача. Із 96 учасників, окрім одного, всі успішно фінішували.

 Триатлети були з різних куточків України. Майже половина представляла місто Вараш та Рівненську АЕС. Приїхали спортсмени з Києва та Київської області, Черкаської, Миколаївської, Рівненської, Хмельницької, Одеської, Дніпропетровської, Волинської областей, великих міст та маленьких містечок і сіл.

 Окрему когорту становили представники відокремлених підрозділів «Енергоатома». Окрім Рівненської АЕС, це Южно-Українська, Хмельницька, ВП «Аварійно-технічний центр», ВП «Управління справами» та власне Дирекція Компанії.

 Приїхали захищати свої звання і минулорічні чемпіони: Ростислав Міщенко з Жовтих Вод, працівник Східного гірничо-збагачувального комбінату, і Катерина Макарук з Луцька. Цього разу, до речі, Катя приїхала не сама, а з чоловіком Валерієм — також триатлетом. «Такої дружньої і теплої атмосфери я не зустрічала на жодних змаганнях! А яка природа, озеро — неможливо намилуватися! Ви створили справжнє спортивне свято для себе, для учасників змагань, для вболівальників і просто відпочивальників. Усе було на найвищому рівні!», — поділилася з нами Катерина Макарук. Вона також відзначила і дуже високий рівень спортсменів.

 Цьогоріч, як ми уже писали вище, участь в «Energy Sprint Triathlon» взяли чемпіони Європи та України, учасники всеукраїнських і міжнародних стартів, володарі титулу «IronMan». Поза конкурсом виступали юні спортсмени — вихованці спортивних шкіл, зокрема представники Черкаського клубу триатлону Федерації триатлону України. Поруч з ними — люди, які просто ведуть здоровий спосіб життя. Для декого цей старт став першим у житті.

 «Коли кількість учасників збільшиться, у наших планах — розділити гонку на аматорську та професійну, — розповів у коментарі генеральний директор РАЕС Павло Павлишин, сам учасник триатлону. — Сьогодні є певна родзинка в тому, що професіонали змагаються пліч-о-пліч з любителями. Важливо не соромитися себе, свого тіла, своїх навичок. На спортивному шляху завжди будуть перепони, конкуренти і це не є приводом опускати руки. Важливо йти впевнено вперед».

 Найцікавіший і найочікуваніший момент будь-яких змагань — це, звичайно, фініш. Хто пройде всю складну дистанцію першим і здобуде звання чемпіона? Інтрига тривала 1 годину 12 хвилин та15 секунд. Саме стільки знадобилося 31-річному Дмитрові Стецюку з Рівного, щоб пройти всі три етапи. Його перевага у 16 секунд над найближчим переслідувачем дозволила ефектно та не поспішаючи зайти на фініш і підняти над головою стрічку переможця. Срібним призером став ще один рівнянин — 19-річний Павло Шарган. Його час — 1:12:31. Трохи поступився минулорічний чемпіон 32-річний Ростислав Міщенко із Жовтих Вод — 1:12:46. Цього року він — бронзовий призер.

 Підтвердила свій високий спортивний статус і 23-річна Валентина Молчанець. Вона впевнено здобула перемогу серед дівчат — 1:21:56. Це 21-й результат в абсолюті! Другою серед дівчат стала минулорічна чемпіонка 33-річна Катерина Макарук з Луцька (1:28:44), а третьою ще одна призерка минулого року — 36-річна Анна Ткаченко з Вознесенська (1:29:03). Анна, до речі, чинна чемпіонка «100 ВЕЛОwatt». І це ще раз свідчить про те, що спортсмени залюбки беруть участь в різних етапах Кубка Рівненської АЕС «РАЕС CUP».

 Традиційно, окрім абсолютних переможців, які отримали ексклюзивні кубки, грошові винагороди та призи від організаторів, спонсорів та партнерів заходу, були відзначені й переможці у вікових категоріях. Дуже приємно, що на п’єдестал пошани потрапили працівники РАЕС та Компанії «Енергоатом». Так, серед чоловіків 18-29 років найшвидшим став Віталій Демидишин (цех зварювання РАЕС), а Станіслав Харечко (ЦТАВ РАЕС) посів у цій категорії третє місце. Сергій Муравинець (СКМ РАЕС) став другим серед чоловіків 30-39 років. Найшвидше серед чоловіків 40-49 років пройшов дистанцію Олег Поліщук (Дирекція НАЕК «Енергоатом»). Другим та третім у категорії 50+ стали головний диспетчер РАЕС Юрій Долганов та заступник генерального директора з капітального будівництва Сергій Куроєдов. Серед жінок призові місця здобули Марія Цицата (ХЦ РАЕС) — друге місце у віковій категорії до 35 років, Олена Гуцало (УВТК РАЕС) — друге місце у категорії 36+ та Альона Кислиця (ЮУАЕС) — третє місце у категорії 36+.

 Найшвидшим серед триатлетів «Енергоатома» став 19-річний Віталій Демидишин з РАЕС. В абсолютному заліку він показав 5 результат з 95-ти — 1:14:14. Ну а найшвидшою командою, як уже не складно здогадатися з кількості призових місць, стала команда Рівненської АЕС.

 «Позитивні емоції переповнюють, — поділився враженнями із журналістами голова профспілкового комітету РАЕС Іван Мельник. — Чудове свято, чудові люди, прекрасна атмосфера. Підсумовуючи, скажу, що все у нас вийшло. І хочу подякувати всім, хто долучився до цього свята: організації молоді, керівництву РАЕС, профспілковому комітету, головам цехових комітетів, усім волонтерам, учасникам, які приїхали на наше свято. Я щиро всім дякую і впевнений, що і надалі ми будемо проводити змагання на такому високому рівні, з таким позитивом, з таким комфортом».

 Апогеєм змагань стало нагородження фінішерів та переможців Кубка Рівненської АЕС «РАЕС CUP». Цього року фінішерами усіх п’яти заходів Кубка — «Забігу під градирнями», «Перегонів на Хомецькій», веломарафону «100 ВЕЛОwatt», турніру з плавання на відкритій воді «Біле озеро» та крос-триатлону «Energy Sprint Triathlon» — стали 14 осіб. Усі вони отримали футболки фінішерів. Ну а найбільшу кількість балів та ексклюзивні кубки переможців здобули Дмитро Стецюк з Рівного та Юлія Руднік-Гриньків з Вараша.

 «Хочу подякувати усім учасникам триатлону та інших заходів за те, що беруть участь у наших спортивних івентах, — сказав голова організації молоді ППО ВП РАЕС Євгеній Бураков, також фінішер більшості з етапів Кубка, у тому числі й триатлону. — Коли кількість учасників щороку збільшується, це є найкращою оцінкою нашої роботи як організаторів. Висловлюю подяку усьому оргкомітету, волонтерам, підрозділам та колективу РАЕС, учасникам громадських організацій та формувань, медикам та поліцейським, засобам масової інформації, вболівальникам, гостям. Дякую партнерам цьогорічного триатлону: відокремленому підрозділу громадської організації «Українське ядерне товариство» в Рівненській області, торговельній марці «Скиба», компанії «Nutrend» та магазину «SwimDream». Дякую і нашим партнерам «RunStyle», які забезпечують етапи Кубка електронним хронометражем. Окрема й особлива подяка Рівненській АЕС і особисто генеральному директору Павлу Павлишину, первинній профспілковій організації РАЕС та голові Івану Мельнику, первинній профспілковій організації НАЕК «Енергоатом» та голові Олексію Личу. Завдяки зусиллям і підтримці цих людей всі наші заходи проходять на високому, не побоюсь цього слова, топовому рівні».

Наступного 2020 року у рамках «Забігу під градирнями» вперше відбудеться марафон — забіг на 42 кілометри. Вже зараз напрацьовується траса, ведеться підготовка, планується календар змагань, аби було ще більше учасників, а рівень стартів був ще вищим.

Іванна Буракова

Читайте також:

28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...