Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Соціальний діалог в контексті Угоди про Асоціацію

17.11.2014

Соціальний діалог в контексті Угоди про Асоціацію з ЄС

14 листопада у Києві відбувся круглий стіл “Соціальний діалог в контексті підписання Угоди про Асоціацію з ЄС в Україні, Молдові та Грузії”. Захід став важливим кроком на шляху реформування соціального партнерства у відповідності до європейських стандартів. Круглий стіл було організовано Робочою групою “Соціально-трудова політика та соціальний діалог” Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства та Бюро соціальних і політичних розробок. Участь у круглому столі взяли представники Європейського економічно-соціального комітету, найбільших профспілкових організацій України, представники організацій роботодавців, неурядові організації, які працюють у соціальній сфері, фахівці з питань розвитку соціального діалогу з Молдови, Латвії, Грузії, Фінляндії, Польщі, США, України.

Останній тиждень був дуже насичений подіями, які стали значущим для розвитку соціального діалогу в Україні. Угода про Асоціацію Україна-ЄС вимагає зміну підходів до взаємодії профспілок, роботодавців, організацій громадянського суспільства та держави у вирішенні соціально-економічних проблем країни. Національну платформу громадянського суспільства Україна-ЄС було створено 7 листопада, у відповідності до статей 469-470 Угоди про Асоціацію. У рамках Платформи було створено Робочу групу «Зайнятість, трудові права, безпечні та здорові умови праці, соціальна політика». До роботи в групі залучились близько ста організацій громадянського суспільства, серед яких найбільші профспілкові об’єднання та організації роботодавців, у сфері компетенції робочої групи пошук оптимальних шляхів до імплементації Угоди в соціальній сфері та у сфері соціального діалогу, ратифікація Україною Європейської соціальної хартії та пошук нових соціальних механізмів.

На жаль, у стратегічних документах, що розробляються в Україні на рівні держави, а ні в Стратегії Президента 2020, а ні в Коаліційній угоді взагалі не враховується соціальний діалог як інструмент вирішення гострих соціальних проблем суспільства. Тому Угода про Асоціацію Україна-ЄС залишається єдиним стратегічним документом, яким передбачається реформування соціального діалогу. Угода вказує, яким чином профспілкам, організаціям роботодавців та недержавним організаціям об’єднатися заради впровадження європейських принципів соціального діалогу.

Круглий стіл “Соціальний діалог в контексті підписання Угоди про Асоціацію з ЄС в Україні, Молдові та Грузії”, що відбувся 14 листопада у Києві, став важливим кроком на шляху реформування соціального партнерства у відповідності до європейських стандартів. Захід було присвячено розробці спільного бачення щодо кроків реформування системи соціального діалогу у відповідності до угоди та обговорення проекту Стратегії реформування соціального діалогу в Україні.

Круглий стіл, було організовано Робочою групою “Соціально-трудова політика та соціальний діалог” Форуму громадянського суспільства Східного Партнертсва та Бюро соціальних і політичних розробок.

Участь у круглому столі прийняли представники Європейського економічно-соціального комітету, найбільших профспілкових організацій України, представники організацій роботодавців, неурядові організації, які працюють в соціальній сфері, фахівці з питань розвитку соціального діалогу з Молдови, Латвії, Грузії, Фінляндії, Польщі, США, України.

Ведучий круглого столу Ростислав Дзундза, координатор Робочої групи «Зайнятість, трудові права, безпечні та здорові умови праці, соціальна політика» Національної платформи Україна-ЄС відкриваючи круглий стіл зазначив: “Цей круглий стіл має одну мету – напрацювання конкретних полісі для соціальних партнерів, для уряду – що дадуть чітку дорожню карту реформування системи соціального діалогу в Україні,

Представник Європейського економічно-соціального комітету Аджей Адамчик - Президент Eastern Neighbour Follow-up Committee – привітав учасників круглого столу та підкреслив важливість об’єднання зусиль профспілок, організацій роботодавців та недержавних організацій в реалізації норм, закріплених в Угоді про Асоціацію.

Посол Молдови в Україні – Іон Стевіле також підкреслив роль соціального партнерства як чинника стабільності в країні. Європейська безпека базується, у тому числі і на активності громадянського суспільства в забезпеченні ефективного соціального діалогу при вирішенні соціально-трудових питань.

Учасників круглого столу привітали керівники найбільших профспілок України: Григорій Осовий (Федерація Профспілок України), Михайло Волинець (Конфедерація Вільних Профспілок України) та В’ячеслав Рой (Федерація Профспілок Малого та Середнього Підприємництва України).

З доповідями щодо досвіду реформування соціального діалогу в країнах Східного Партнерства, виступили Нугзар Кохрейдзе – координатор мобільного центру Міжнародної організації міграції (Грузія), Евгеній Рошковану – президент Асоціації малого та середнього бізнесу (Молдова), Дайва Кведарайте – секретар з міжнародних відносин Литовської професійної спілки “Солідарумас”

Фахівці презентували історію розвитку соціального партнерства в своїх країнах та нагальні виклики, що постали перед ними після підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Ігор Камінник, виконавчий директор Бюро соціальних та політичних розробок, зробив доповідь щодо ситуації з соціальним діалогом в Україні. Зокрема, учасникам було представлено аналіз діючого законодавств, яке регулює взаємодію сторін соціального партнерства та пропозиції щодо реформування соціального діалогу в Україні.

Виступи викликали велику дискусію серед учасників – на завершення якої представник Грузії зазначив – “У вас є Угода, вона містить конкретні директиви – що, як і коли робити – якщо ви хочете збудувати дійсно європейську модель соціального партнерства в Україні – ви мусите слідувати цим директивам”.

Любомир Чорній керівник «Центру громадської експертизи», відзначив, що основна проблема соціального партнерства в Україні це лобіювання державою виключно інтересів великого бізнесу. Тому важливим завданням є включення малого та середнього бізнесу в процес соціального діалогу.

Тетяна Тимошенко голова Всеукраїнської федерації роботодавців в сфері туризму – підкреслила, що “Нам немає через що сваритися” Угода про Асоціацію стосується в першу чергу торгівлі – а для того, щоб стати конкурентноспроможними на Європейському ринку – нам потрібен якісний продукт – що в свою чергу є прямим наслідком сильного соціального діалогу.

Віктор ХМІЛЬОВСЬКИЙ - президент Спілки орендарів та підприємців України - наголосив, що стороні роботодавців немає чого ділити. Він також додав, що діючі норми законодавства про соціальний діалог, зокрема принцип репрезентативності, не є прийнятними, особливо після підписання Угоди про Асоціацію.

Сергій Кондрюк – представник Федерації профспілок України – закликав учасників круглого столу сказати «НІ» проекту нового «Трудового кодексу», наймані працівники взагалі не зможуть захищати власні права. Треба розуміти, що в нас є не більше 4-5 днів, щоб показати суспільству та уряду, що в нас є чіткий план реформ.

Представник Європейського соціально-економічного комітету з Фінляндії Маркус ПЕНТТІНЕН привів приклад великої ролі соціального партнерства на прикладі Фінляндії на передодні Фінської війни в 1940 році. Перед Сталінським вторгненням профспілки та роботодавці зрозуміли, що якщо не дійдуть згоди - то все, країни не буде. Це яскрава паралель з нинішньою ситуацією в Україні

Підсумовуючи засідання, Ростислав Дзундза наголосив – що зустрічі в подібному форматі мають проходити регулярно для того аби соціальний діалог запрацював більш ефективно. Профспілки роботодавці та неурядові організації будуть спільно працювати задля вироблення конкретних рекомендацій з удосконалення соціального партнерства в Україні.

Ростислав Дзундза

Читайте також:

24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....