Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

ЮУАЕС: діяльність профкомітету визнано задовільною

01.03.2019

ЮУАЕС: діяльність профспілкового комітету визнано задовільною

У ВП «Южно-Українська АЕС» 26 лютого пройшли колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Представники всіх цехів і підрозділів ВП ЮУАЕС підбили підсумки виконання колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом ДП НАЕК «Енергоатом» за 2018 рік. У роботі конференцій взяли участь директор дирекції з кадрів і соціальних питань ДП «НАЕК «Енергоатом» Григорій Муляр, голова профспілки працівників атомної енергетики та промисловості Валерій Матов і заступник голови Атомпрофспілки – голова первинної профспілкової організації НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич.

Делегати заслухали доповідь генерального директора ВП ЮУАЕС Володимира Лісніченка про виконання колдоговору, у тому числі про дотримання кошторису витрат на охорону праці та здоров’я працівників, на розвиток соціальної сфери енергокомплексу. У перебігу профспілкової конференції вони розглянули питання діяльності профспілки, обговорили звіти голови профкому Сергія Сніткова та ревізійної комісії.

 Підсумовуючи непростий для підприємства та галузі в цілому 2018 рік, очільник енергокомплексу В. Лісніченко відзначив позитивну динаміку в роботі енергетичного комплексу. Річний виробничий план виконано на 102,8%. У Енергоринок відпущено 17 498 млн кВт∙год. (103,4% від скоригованого планового завдання). У порівнянні з 2017 роком відпуск електроенергії збільшено на 477 млн кВт∙год. Головне завдання, поставлене перед колективом, - безпечне виробництво електроенергії – виконано. 

Дотримання соціальних прав і гарантій працівників забезпечене тісною взаємодією адміністрації та профспілкового комітету енергокомплексу. Результатом такої консолідації є фінансування першочергових потреб не лише виробничого процесу, а й колективу підприємства. Протягом 2018 року витрати на охорону праці  склали 7,04% від фонду оплати праці 2017 року. Було заплановано 46 комплексних заходів, усі реалізовані в повному обсязі.

Серйозну увагу приділяють на підприємстві збереженню здоров’я та трудового довголіття персоналу. Цей напрямок вважається повноправною складовою забезпечення безпеки об’єктів енергокомплексу. У минулому році періодичний медичний огляд пройшли 4976 працівників. Більше 2,8 тис. представників колективу та членів їх сімей відпочили та покращили здоров'я в оздоровчо-реабілітаційному комплексі (ОРК) «Іскра» ВП ЮУАЕС і на станційній базі відпочинку «Дружба». За кошти енергокомплексу придбано медобладнання та медична апаратура для ОРК «Іскра», реанімобіль та діагностична апаратура для оздоровчого пункту АЕС загальною вартістю понад 3,2 млн грн. У рамках заходів з охорони здоров'я на підприємстві вже багато років успішно реалізується програма добровільного медичного страхування працівників. У 2018 році договори уклали 72,3% персоналу. Тим, хто відпрацював на підприємстві рік і більше, надано матеріальну допомогу на оздоровлення, а також цільову матеріальну допомогу, яку адміністрація та профком рекомендували направити на добровільне медичне страхування. Пайова участь підприємства в структурі середньої вартості річного страхового внеску працівника склала 20%.

За рахунок коштів підприємства 4 працівникам надано безвідсоткові позики для придбання квартир на вторинному ринку та на будівництво житла. При цьому було наголошено, що  через відсутність джерел фінансування будівництво нового житла не велося.  В Акті перевірки виконання колективного договору зазначено, що розділ «Житлово-побутове обслуговування» виконується не в повному обсязі. Це єдиний розділ, положення якого в 2018 році втілювалися не повною мірою.

«Відсутність житла та коштів на його придбання – одна з ключових причин того, що молоді фахівці не бажають приходити на наше підприємство, розриваючи нерідко тристоронні договори на навчання в закладах вищої освіти, - зазначив генеральний директор Володимир Лісніченко. – І хоч на сьогодні проблем з ліцензованим персоналом немає, наш колектив дуже хвилює падіння престижу професії атомника». Очільник підприємства переконаний, що на рівні компанії слід вжити невідкладних заходів для його відновлення та підтримки. У ВП ЮУАЕС розроблено та передано в дирекцію Енергоатома низку пропозицій, втілення яких може допомогти вирішити житлове питання для молодих фахівців.

Заступник голови профспілки працівників атомної енергетики та промисловості – голова первинної профспілкової організації НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич підтримав Володимира Лісніченка щодо необхідності більш активної популяризації професії та посилення соціальних гарантій атомників. Нагадавши про етапи планомірної боротьби за підвищення заробітної платні працівників компанії, які довелося пройти в 2018 році, О. Лич розповів про плани, що можуть бути втілені після початку роботи НАЕК в умовах енергоринку та отримання можливості самостійно розпоряджатися заробленими коштами: «Разом з підвищенням заробітної платні заплановане впровадження програм медичного страхування наших працівників і накопичувального пенсійного страхування. Для цього слід буде визначити джерела фінансування. Я вважаю, цим варто займатися, щоб створений соціальний пакет для наших працівників дозволяв нам з оптимізмом дивитися в майбутнє».

У виступі директора дирекції з кадрів і соціальних питань ДП «НАЕК «Енергоатом» Григорія Муляра також ішлося про перспективи діяльності атомної енергокомпанії в умовах нового ринку електричної енергії. Він зазначив, що цей етап господарювання несе в собі як суттєві перспективи, так і чималі ризики. Продовжуючи цю думку, голова профкому ВП ЮУАЕС Сергій Снітков наголосив, що 2019 рік для великого колективу атомників та його профспілки буде дуже насиченим. «Ми маємо достойно увійти в новий ринок електроенергії. Від профспілки в цьому процесі залежатиме чимало. І ми готові підставити плече, щоб наш персонал отримував достойну заробітну платню, на яку він заслуговує», - підкреслив очільник профкому.

Підсумовуючи роботу конференції, делегати одностайно констатували, що колективний договір ДП «НАЕК «Енергоатом» у відокремленому підрозділі «Южно-Українська АЕС» у 2018 році в основному виконано. Результати реалізації колдоговору в масштабах компанії планується розглянути на початку березня. Южно-Український енергетичний комплекс на конференції НАЕК «Енергоатом» представлятимуть 35 обраних делегатів.

Підбиваючи підсумки діяльності профспілкового комітету ВП ЮУАЕС за минулий рік, у перебігу звітної профспілкової конференції голова профкому Сергій Снітков відзначив успішність виконання запланованих завдань. У своїй доповіді він наголосив, що основну увагу профспілки було спрямовано на збереження цілісності трудового колективу, підтримку соціальної сфери, роботу з профактивом і молоддю. Голова профкому подякував колективу за  активну життєву позицію та небайдужість до долі літніх людей і дітей зі складними долями. У акції «Ветеран» у 2018 році взяли участь 58% персоналу енергокомплексу. А благодійні акції зі збору коштів та речей для вихованців Рацинської та Березківської шкіл-інтернатів, а також Центру соціально-психологічної реабілітації дітей в Южноукраїнську дають можливість маленьким підшефним атомників відчути, що про них піклуються і вони не залишені сам на сам зі своїми проблемами.

Аналізуючи хід двох конференцій, представлених на них доповідей та почутих виступів, голова профспілки працівників атомної енергетики та промисловості Валерій Матов  наголосив: «Іде конкретна конструктивна розмова. Та команда, що створена, - і профспілкова, і наших соціальних партнерів – діє злагоджено. І саме це забезпечує результат». 

Загальним голосуванням діяльність профспілкового комітету визнано задовільною.

Інформація ВП ЮУАЕС

Читайте також:

17.04.2024
За чистоту!
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...