Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Некерованість процесу реформування медицини

24.02.2016

Некерованість процесу реформування  медицини

Некерованість процесу реформування  медицини спричинилася до дестабілізації роботи спеціалізованих медичних частин, що обслуговують підприємства атомної енергетики та промисловості України. У зв’язку з чим Атомпрофспілка у черговий раз звернулася до Кабінету міністрів України та Міністерства охорони здоров’я з вимогою прийняти владою конкретні дієві заходи з наведення ладу у функціонуванні та фінансуванні Спеціалізованих медико-санітарних частин, які обслуговують підприємства атоменергопрому.

Унаслідок неналежної діяльності Міністерства охорони здоров’я України, яке мало би керувати процесом реформування,  у скрутному становищі опиняються  працівники та адміністрація спеціалізованих медичних закладів.  Яскравим наслідком бездіяльності Міністерства є колективний трудовий спір між найманими працівниками відділення невідкладної медичної допомоги державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 2 Міністерства охорони здоров'я України» міста Южноукраїнська Миколаївської області та державним закладом «Спеціалізована медико-санітарна частина № 2 Міністерства охорони здоров'я України» міста Южноукраїнська Миколаївської області від 14 січня.

Під час створення служби екстреної медичної допомоги Міністерство не видало відповідного наказу чи розпорядження про зміни внутрішньої структури медичного закладу, який безпосередньо підпорядковується МОЗ України. Цим самим Міністерство порушило п. 4 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» від 5 липня 2012 року № 5081-VI, в якому вказано: «Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня, наступного за днем опублікування цього Закону: ... забезпечити приведення відповідними центральними органами виконавчої влади своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом» і спричинилося до конфлікту – колективного трудового спору між найманими працівниками відділення невідкладної медичної допомоги та адміністрацією спеціалізованого медичного закладу.

Довідково.

Розпорядженням Національної служби посередництва і примирення (НСПП) від 09 листопада 2015 року № 279-р було зареєстровано колективний трудовий спір між найманими працівниками відділення невідкладної медичної допомоги державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №2 Міністерства охорони здоров'я України» міста Южноукраїнська Миколаївської області та державним закладом «Спеціалізована медико-санітарна частина №2 Міністерства охорони здоров'я України» міста Южноукраїнська Миколаївської області. Цим же розпорядженням НСПП були зареєстровані вимоги найманих працівників, а саме:

«1.     Привести у відповідність до вимог чинного законодавства України наказ «Про створення відділення невідкладної медичної допомоги в ДЗ «СМСЧ №2 МОЗ України» від 08.08.2014 р. № 154/01-01 з метою забезпечення права найманих працівників на належний розмір оплати праці.

2.         Виплатити належні працівникам відділення надбавки за безперервний стаж роботи в розмірі, передбаченому підпунктом 6 пункту 4.1.1 глави 4.1 розділу 4 наказу МОЗ України від 05.10.2005 року № 308/519 «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту» за весь час дії наказу ДЗ «СМСЧ № 2 МОЗ України» від 08.08.2014 року№ 154/01-01.

3.         Виконати вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 27.03.2013 року № 199 в частині дотримання умов оплати праці працівникам екстреної медичної допомоги.

4.         Сплатити компенсацію відповідно до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 року № 2050-Ш».

Представники сторони найманих працівників на засіданні трудового арбітражу вимоги найманих працівників підтримали. Обґрунтовуючи висунуті вимоги представники сторони найманих працівників пояснили, що вони неодноразово зверталися до Міністерства охорони здоров'я України за відповідними роз'ясненнями щодо ситуації, що склалася у медичному закладі, але зміст отриманих відповідей не містив варіантів її вирішення.

Трудовими арбітрами були з'ясовані всі обставини колективного трудового спору. Заслухавши сторони колективного трудового спору, пояснення свідків та інших зацікавлених осіб, проаналізувавши зібрані матеріали щодо колективного трудового спору трудовий арбітраж дійшов висновку, що заявлені і зареєстровані розпорядженням НСПП № 279-р від 09 листопада 2015 року вимоги найманих працівників частково обґрунтовані та підлягають частковому задоволенню трудовим арбітражем.

Можна дійти висновку, що зі структурою та штатним розкладом у даному закладі повна плутанина. У жодному випадку не було видано наказу або розпорядження про зміни внутрішньої структури закладу від Міністерства.

У той же час, на думку трудового арбітражу, у даному разі змін умов праці не відбулося. Як вказувалося у наказах по закладу, при зміні умов оплати праці працівників відділення зберігалися всі попередні умови та функціональні обов'язки працівників, то це можна визнати простим бажанням за ту ж саму роботу платити менше грошей. Даний факт суперечить положенням Закону України «Про оплату праці», відповідно до якого кожен працівник має право на гідну оплату праці, яка повинна відповідати виконуваній роботі, умовам виконання трудової функції, кваліфікації працівника та забезпечувати відтворювальну і стимулюючу функції заробітної плати. Таким чином, у закладі повинно було відбутися перепрофілювання відділення екстреної медичної допомоги і, відповідно до Закону, передано його до центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Але відділення залишилося в структурі медичного закладу, за працівниками залишили обов'язок виконання тих самих трудових функцій з тим самим обсягом, переліком обов'язків, але з меншою заробітною платою.

Трудовий арбітраж вирішив:

1.Визнати першу вимогу працівників у колективному трудовому спорі (конфлікті) обґрунтованою та зобов'язати сторону роботодавця наказ «Про створення відділення невідкладної медичної допомоги в ДЗ «СМСЧ №2 МОЗ України» від 08.08.2014 р. № 154/01-01 скасувати та повернути попередні умови праці та оплати праці працівників у зв'язку з тим, що підставами для видання наказу «Про створення відділення невідкладної медичної допомоги в ДЗ «СМСЧ № 2 МОЗ України» від 08.08.2014 р. № 154/01-01 стали не нормативно-правові акти, а листи з рекомендаціями щодо певних дій, які не мають відношення до змін умов праці, та враховуючи той факт, що змін умов праці фактично не відбулося.

2.Визнати другу вимогу працівників у колективному трудовому спорі (конфлікті) обґрунтованою та зобов'язати сторону роботодавця, після приведення у відповідність наказу «Про створення відділення невідкладної медичної допомоги в ДЗ «СМСЧ №2 МОЗ України» від 08.08.2014 р. № 154/01-0! шляхом його скасування, нарахувати та виплатити належні працівникам відділення надбавки за безперервний стаж роботи у зв'язку з фактичним продовженням виконання працівниками функцій екстреної медичної допомоги.

З.У задоволені третьої та четвертої вимоги працівників у колективному трудовому спорі (конфлікті) відмовити у зв'язку з тим, що дане відділення закладу не входить до системи екстреної медичної допомоги та відсутності доказів заборгованості по заробітній платі через відсутність підстав для нарахування відповідної частини заробітної плати.

4.         Зобов'язати сторону роботодавця виконати пункти 1 та 2 резолютивної частини даного Рішення протягом одного календарного місяця з моменту проголошення даного Рішення.

5.         Відповідно до Угоди про утворення трудового арбітражу від 15 грудня 2015 року рішення трудового арбітражу підлягає обов'язковому виконанню сторонами колективного трудового спору.

6.         Попередити сторони колективного трудового спору, що наслідком невиконання рішення є можливість сторони трудового колективу вдатися до інших (у тому числі крайніх) заходів вирішення колективного трудового спору, що не забороняються чинним законодавством України.

Лист Голови Атомпрофспілки В. Матова

Читайте також:

24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....
останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....
22.04.2024
Нові перемоги
6 квітня завершився Відкритий чемпіонат Рівненської області з футзалу у віковій категорії 35+, матчі якого проходили протягом трьох...