Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Комітет екології ВР прийняв рішення стосовно ЧАЕС

28.03.2013

Комітет екології ВР прийняв рішення стосовно ЧАЕС

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ВР підготував і направив державному спеціалізованому підприємству «Чорнобильська АЕС" свої рішення щодо проблемних питань, які заважають успішній реалізації Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкту "Укриття" на екологічно безпечну систему, а також реалізації інших проектів на майданчику ЧАЕС.  Адже, відповідно до Указу Президента України (від 24.12.2012 р.) діяльність Державного агентства України з управління зоною відчуження тепер координується Кабінетом Міністрів України через Міністерство екології та природних ресурсів.

Як повідомлялося, 13 лютого  цього року відбулася робоча поїздка народних депутатів України, членів Комітету з питань екологічної політики, до зони відчуження та на Чорнобильську АЕС. У ході поїздки було заслухано інформацію керівництва Державного агентства з управління зоною відчуження, Держатомрегулювання, Чорнобильської АЕС та Груп управління міжнародними проектами про необхідні  першочергові заходи з виконання "Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС…", а також поліпшення стану фінансування з державного бюджету згаданої програми.

Фактично на реалізацію заходів "Загальнодержавної програми…" у 2009-2012 роках з Державного бюджету України було виділено 2305,7 млн. грн. із передбачених 3999,1 млн. грн. Програму профінансовано на 57%. Як наслідок, заплановані завдання і заходи не виконано у повному обсязі, через що не виконано, як було заплановано, перший етап Програми: припинити експлуатацію першого, другого і третього енергоблоків Чорнобильської АЕС та розпочати роботи з їхнього остаточного закриття і консервації (другий етап Програми). "Хронічне" недофінансування ускладнює супровід міжнародних проектів".  Утворилася заборгованість перед Чорнобильським фондом "Укриття" та  "Рахунком ядерної безпеки СБРР ".

Законом України "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС…" передбачено фінансування заходів спеціалізованого медичного обслуговування  працівників  ЧАЕС та жителів міста Славутича у повному обсязі від потреби. Єдиним медичним закладом у Славутичі є Спеціалізована медична частина №5" МОЗ України. Постійне його недофінансування в останні роки та відсутність у затверджених річних кошторисах видатків на капітальні вкладення призвело до того, що будівлі СМСЧ-5 гостро потребують капітального ремонту. Також є гостра потреба в оновленні медичного обладнання, яке зношене на 90-100%. СМСЧ-5 обслуговує усе населення міста, 58% якого - це особи, які постраждали від аварії на ЧАЕС та ліквідатори наслідків аварії.. Зрозуміло, що за теперішнього рівня матеріально-технічної бази забезпечити належне медичне обслуговування неможливо.

Потребує вирішення питання відшкодування Пенсійному фонду України витрат на доставку пенсій та питання призначення пенсій працівникам зони відчуження, які працюють у шкідливих умовах (Список №1). Позиція Міністерства соціальної політики унеможливлює вирішення цього питання і призвела до загострення ситуації в колективах, оскільки з 2010 року працівники підприємств зони відчуження позбавлені права на пільгове пенсійне забезпечення.

У зв'язку із остаточним зупиненням ЧАЕС повстає проблема необхідності збереження для України  висококваліфікованого персоналу станції, який має досвід роботи на ядерних реакторах.

Ще одна проблема – належне науково-технічне та експериментальне супроводження ядерної галузі. В Україні усього один потужний дослідницький реактор для проведення наукових робіт в ядерній галузі. Ураховуючи плани розвитку атомної енергетики України, необхідність виробництва в країні ядерного палива, виконання програм поводження з радіоактивними відходами, налагодження виробництва радіоактивних ізотопів для промисловості, медицини, сільського господарства та інших галузей, очевидним є, що будівництво дослідницького ядерного реактора - це актуальне завдання.

А головна проблема – відсутність належного органу центрального управління. За результатами поїздки та за підсумками обговорення, Комітет підготував звіт, в якому щодо цього зазначено:  "наразі МінекологІЇ не має достатньої кількості спеціалістів з питань ядерної та радіаційної безпеки, що у свою чергу може призвести до проблем координації та фінансування діяльності Державного агентства України з управління зоною відчуження ".

За наслідками  виїзного засідання та обговорення з відповідними організаціями та профспілками вищезгаданих проблем, Комітет прийняв наступні рішення:

Кабінету Міністрів України:

1.         Рекомендувати продовжити роботу щодо забезпечення підтримання і підвищення рівня безпеки блоків Чорнобильської АЕС, сховища відпрацьованого ядерного палива, сховищ твердих и рідких радіоактивних відходів, інших ядерно і радіаційно небезпечних об'єктів, дотримання норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, втілення міжнародної передової практики та досвіду щодо ліквідації наслідків аварій, а також досвіду щодо зняття ч експлуатації ядерних установок АЕС.

2.         Рекомендувати прискорити підготовку та внесення на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України "Про Загальнодержавну програму зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему" та забезпечити її належне фінансування шляхом внесення відповідних змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік".

3.         Підготувати та до кінця II кварталу 2013 року внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо здійснення виплати пенсій, призначених особам, які працювали на територіях радіоактивного забруднення на пільгових умовах, передбачених Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", за рахунок коштів Державного бюджету України до досягнення такими особами пенсійного віку).

4.         Підготувати та до кінця II кварталу 2013 року внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему" з метою поширення дії статті 12 цього Закону на працівників підприємств, створених внаслідок реорганізації ЧАЕС, які влаштувалися на роботу на ЧАЕС до 15 грудня 2000 року.

5.         Забезпечити належне виконання заявлених Україною міжнародних зобов'язань щодо сплати внесків України до Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки СБРР.

6.         Забезпечити виконання соціальних завдань Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, зокрема:

-           закінчення робіт на об'єктах незавершеного будівництва соціальної інфраструктури М.Славутича (готельно-офісний комплекс);

-           поетапне будівництво житлових будинків у місті Славутич (200 квартир).

7.         Рекомендувати, з метою забезпечення екологічної безпеки держави, виконання Україною міжнародних зобов'язань, запобігання виникнення критичної ситуації у трудових колективах Чорнобильської АЕС та підприємств зони відчуження, у місті Славутич за підсумками першого кварталу 2013 року подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік":

-           про збільшення видатків за КПКВ 3202120 "Підтримка у безпечному стані енергоблоків та об'єкта "Укриття" та заходи щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС" на 99,6 млн. грн.;

-           про збільшення видатків КПКВ 3202040 "Внески України до Чорнобильського фонду "Укриття" та до Рахунку ядерної безпеки ЄБРР" на 19143,17 тис. грн. (недофінансування минулих років) та 2500 тис. євро (для проведення тендерних торгів);

-           про збільшення субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання видатків за бюджетною програмою "Пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи";

-           про надання коштів па ремонт будівельних конструкцій даху машинного відділення 4 енергоблоку Чорнобильської АЕС.

8.         Розглянути питання щодо:

-           забезпечення спрямування та координації діяльності Державного агентства України з управління зоною відчуження через відповідний центральний орган виконавчої влади та передбачити належну кількість фахівців з ядерної та радіаційної безпеки;

-           можливості створення на базі ДСП "Чорнобильська АЕС" єдиного оператора, що забезпечує рішення питання поводження з відпрацьованим ядерним паливом АЕС України, включаючи супровід будівництва, введення в експлуатацію та експлуатацію централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) АЕС України;

налагодження виробництва металевих бочок та контейнерів для РАВ, що задовольнить потреби атомного комплексу України;

-           створення на базі навчально-тренувального центру ДСП ЧАЕС галузевого навчального центру з питань зняття з експлуатації АЕС, поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом;

 -          створення на майданчику ЧАЕС комплексу з переробки і переплавки радіоактивно забрудненого металу;

-           відновлення спеціальної економічної зони Іванківського, Поліського та Славутичського районів;

-           можливості будівництва в м. Славутич науково-дослідного реактора.

III.        Рекомендувати Міністерству соціальної політики України терміново вирішити питання призначення пільгових пенсій працівникам зони відчуження з 1 січня 2010 року.

IV.       Рекомендувати Міністерству фінансів України та Міністерству охорони здоров'я України:

-           затвердити на 2013 рік річний кошторис видатків на утримання Державного закладу "Спеціалізована медико-санІтарна частина №5" МОЗ України з безумовним дотриманням вимог п.4 ст.13 Закону України "Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему" та з урахуванням повної річної потреби у бюджетному фінансуванні закладу для забезпечення спеціалізованого медичного обслуговування працівників Чорнобильської АЕС та жителів м. Славутича;

-           опрацювали питання про завершення оптимізації мережі Державного закладу "Спеціалізована медико-санітарна частина №5" у 2013 році та про проведення капітального ремонту будівлі поліклініки з переобладнанням частини приміщень під гуртожиток для медичних працівників та подальшою передачею будівлі до комунальної власності територіальної громади м. Славутича.

Прес-центр Атомпрофспілки,

на фото: під час виїзного засідання

 

Читайте також:

17.04.2024
За чистоту!
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...