Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Гендерні права в контексті трудових відносин

14.07.2017

Гендерні права в контексті трудових відносин

12 липня у Києві фахівці центрального комітету Атомпрофспілки за підтримки Фонду імені Ф. Еберта провели круглий стіл з питань просування гендерної рівності у профспілках. Захід організовано для первинних організацій Атомпрофспілки України та Белхимпрофсоюза Республіки Білорусь. Українських профспілковців з білоруськими поєднують давні зв’язки. А торік організації підписали офіційний Меморандум про співпрацю, і круглий стіл став першим заходом у рамках підписаного договору.

У ході засідання круглого столу експертами заходу було заявлено, що незважаючи на різну політичну ситуацію в країнах, діяльність профспілок спрямована на вирішення однакових завдань – ефективного захисту прав та інтересів трудівників. У той же час, особливості захисту працівника на виробництві за гендерною ознакою залежать від особливостей державного законодавства, а розвиток гендерної рівності відбувається в контексті загальносвітових тенденцій.

Заступник завідувача колективно-договірної та правової роботи ЦК Атомпрофспілки Олександра Кравчук ознайомила присутніх з новими законодавчими актами у сфері гендерної рівності в Україні. На її думку, незважаючи на досить прогресивне українське законодавство, гендерні норми носять ще часто декларативний характер, громадяни не обізнані зі своїми правами і не знають, до яких державних установ звертатися у разі дискримінації за гендерною ознакою. У той же час українці, на думку профспілкової юристки, «повільно, але просуваються» у напрямі реалізації гендерної рівності у суспільних відносинах і на підприємствах.

Від гендерної дискримінації потерпають як жінки так і чоловіки, вважає незалежна українська експертка з гендерних питань Галина Мещерякова.

Щодо професійної сфери, наявна сегрегація за ознакою статі. Для жінок існує так звана «скляна стеля» - обмеження у кар’єрному зростанні, зайнятті керівних посад, у наслідок чого жінки отримують менші заробітні плати. Але є також «скляний підвал» - робота для «справжніх чоловіків», куди немає доступу жінкам. Це фізично важкі і небезпечні професії. Тут висока платня, але й травматизм, профзахворювання.

В Україні наявні не лише вертикальна сегрегація, але й горизонтальна – нерівний доступ представників обох статей до професій різних галузей виробництва. Жінки як правило зайняті у низькооплачуваних «обслуговуючих» секторах економіки, чоловіки – будівництві, промисловості, транспортній галузі.

Обмежене представництво жінок у бізнесі й політиці. І чим вищий рівень представництва, тим менше жінок. Так, у Верховній Раді абсолютна більшість (89 відсотків) парламентарів – це чоловіки. А з 23 членів Уряду лише 2 жінки (9 відсотків). А це означає непредставлення у вищому законодавчому органі інтересів більшої частини населення країни (жіноцтво становить 54 відсотка).

Юрист Атомпрофспілки Віктор Шаповалов вважає, що дискримінація за гендерною ознакою відбувається у контексті суспільних стереотипів: традиційно вважається що жінка - це «берегиня», передусім матір, більше орієнтована на сім’ю. Для роботодавця жінка менш цінний за чоловіка працівник, адже «потенційно вагітна», у разі чого доведеться знадобляться додаткові соціальні пільги і витрати. А тому він в останню чергу бере її на роботу, і часто-густо протидіє включенню гендерних положень до галузевих і колективних договорів. І хоча трудове законодавство надає жінці право звертатися до суду для захисту своїх законних трудових прав, у дійсності відбувається це досить рідко: такі судові справи займають багато часу, адже довести факт дискримінації за гендерною ознакою досить важко.  До того ж, не кожна жінка має фінансові засоби найняти для цього спеціаліста. В Атомпрофспілці, відзначив Віктор Шаповалов, цей бік проблеми вирішено. 4 юристи Атомпрофспілки є одночасно адвокатами. При цьому адвокатська допомога для спілчан є безкоштовною.

З програмами й ініціативами профспілок у просуванні гендерної рівності у трудовій сфері ознайомила присутніх головний спеціаліст з організаційної роботи і соціально-економічних питань Профспілки працівників оборонної промисловості України Лілія Гусєчко. Зокрема вона зупинилася на необхідності перегляду процедури проведення гендерної експертизи законодавства у цілому, яка на сьогоднішній день є формальною і не є предметом необхідного обговорення громадського загалу. Вона також наголосила на тому, що профспілки добиваються рівної оплати за рівну працю на рівних посадах чоловіків і жінок. На сьогодні різниця в оплаті за рівну працю чоловіка і жінки становить в Україні у середньому 25 відсотків.

Про гендерне законодавство Республіки Білорусь та про механізми реалізації у своїй країні рівних прав та можливостей чоловіків і жінок розповіли співзасновниця білоруського «Центру з просунення прав жінок», юрист Лілія Воліна та головний спеціаліст з організаційної та інформаційно-аналітичної роботи Республіканського комітету профспілок Білорусі Ольга Тішурова. Вони повідомили, що у країні є національне право на гендерну рівність, національні плани і гендерно-орієнтовані програми. Але спеціальне фінансування державою не передбачено, фінансуються такі заходи у рамках поточної бюджетної діяльності. Передбачена правова відповідальність за порушення гендерних прав, проте прецедентів таких практично немає. Хоча до суду апріорі звернутися можна.

Щодо Профспілки хімічної і гірничої провислості Білорусі (140 тисяч членів, з них 116 тисяч працюючих), вона першою серед білоруських профспілок (в 2005 році) розробила Концепцію реалізації гендерної рівності. У 2007-му у профспілці було створено Комісію з роботи з жінками. Белхимпрофсоюз – одна  з небагатьох профспілок, яка плідно співпрацює (і з питань гендерної рівності) з громадськими організаціями. Тут також бережуть хороші традиції. Збереглися з радянських часів система профспілкових спортивних шкіл. Профспілки приділяють велику увагу гендерній інформованості серед населення, проводячи різноманітні заходи. Наслідком їх є більше розуміння своїх гендерних прав. Так, другий рік поспіль збільшується кількість відповідних дзвінків до колцентрів після профспілкової акції «16 днів без насилля» (Міжнародна правозахисна акція «16 днів проти насилля» розпочата у 1991 році. Ініціатори обрали датою початку акції 25 листопада — Міжнародний день боротьби з насиллям у ставленні до жінок та датою її завершення — 10 грудня — Міжнародний день захисту прав людини).

Більшість проблем з недотриманням гендерної рівності на підприємствах Білорусі схожі з такими, що є в Україні. Найчастіше гендерно дискриміновані вагітні жінки і жінки, що перебувають у декретній відпустці. Така відпустка, до речі, тут з 30-го тижня вагітності. Для жінок забороненими є усі професії, де є нічні, відрядження і понаднормові. Різниця в оплаті праці за рівну працю на рівних позиціях серед чоловіків і жінок становить у Білорусі 23-26 відсотків.

Про гендерний мейнстрімінг (основні тенденції) у профспілках та реалізацію вимог Уставу Глобальної спілки IndustriALL розповіла у своїй презентації головний фахівець з міжнародної роботи Атомпрофспілки Леся Семеняка. В усьому світі шанси на повноцінну участь жінок на ринку праці є нижчими, ніж у чоловіків. Проте, якнайскоріша необхідність впровадження гендерної рівності, комплексного гендерно-орієнтованого підходу в усіх сферах суспільного й економічного життя для європейських країн є визнаним фактом. За даними Світового Банку та Європейського парламенту, гендерна рівність сприяє економічній ефективності та розвитку, включаючи подолання бідності. Гендерна рівність та розширення прав жінок сприймається у цивілізованому світі як питання прав людини. І тому дотримання гендерних норм є вимогою і до України. Угода про Асоціацію України з ЄС актуалізує гендерні питання на всіх рівнях, тому і профспілки мають активізувати таку роботу.

Лілія Соколова

На фото: 14 липня відбувся візит делегації Белхимпрофсоюза на Київську підстанцію НЕК Укренерго для ознайомлення з євроінтеграційними процесами.

Читайте також:

20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
останні публікації
20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
18.04.2024
Випускники 2024 для майбутніх поколінь
Працівники Національного природного парку Північне Поділля разом з випускниками Плугівського ЗЗСО І-ІІІст. висадили саджанці Picea pungens та Picea abies...