Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Енергодар упевнений у майбутньому

16.12.2021

Дмитро Орлов:

«Енергодар упевнений у майбутньому.

Завдяки Запорізькій атомній»

Енергодар входить до числа найбільш промислово розвинених міст Запорізької області та у цілому південного регіону України. Це місто ще називають енергетичною столицею нашої країни, адже тут аж два великі енергетичні підприємства: Запорізька АЕС та Запорізька ТЕС. Але передусім від ефективної роботи ЗАЕС, яка є найбільшою атомною електростанцією Європи і на якій працюють 62,3 відсотка населення Енергодара, залежить добробут міста і розвиток місцевої економіки. А рівень зайнятості, середньомісячна заробітна плата, інші показники Енергодара є суттєво вищими від середніх по області.

Запорізька АЕС відіграє важливу роль не лише у місцевій економіці, а й забезпечує у місті високі соціальні стандарти, бо ДП НАЕК «Енергоатом», відокремленим підрозділом якого є ЗАЕС, підприємство соціально орієнтоване. Про це розповів Дмитро Орлов (на конференції «Атомні можливості для розвитку країни»), міський голова Енергодара, в недавньому минулому — заступник голови первинної профспілкової організації ВП «Запорізька атомна електростанція».

В основній дохідній частині міського бюджету Енергодара, зазначає міський голова, частка ЗАЕС становить майже 80 відсотків. За рахунок прибуткового податку (ПДФО) від заробітних плат працівників ЗАЕС, рівень яких у 2,6 разу перевищує середній рівень в області і становить у середньому майже 37 тисяч гривень.

— Успішність підприємства має й інший бік медалі, — зауважує Дмитро Орлов. — З огляду на великі надходження до бюджету від Запорізької «атомки», кошти вкладаються не лише у розвиток міста-супутника АЕС, а й практично ними субсидуються міста з депресивною економікою, які не мають достатніх надходжень. Така інформація не виноситься на загал, але якщо брати наш міський бюджет — це майже мільярд річних, трансферне вилучення коштів з нього лише цього року до міст з профіцитним бюджетом становило 166 млн гривень.

Вклад Запорізької АЕС у соціальні проєкти, підтримку малого та середнього бізнесу

— Майже 25 мільйонів гривень щорічно місто витрачає на підтримку соціально незахищених верств населення, — зазначає Дмитро Орлов. — Це дитячі будинки сімейного типу, оздоровлення дітей та дорослих, які цього потребують, матеріальна допомога на лікування тощо. Пільгові категорії містян ми безкоштовно возимо транспортом, безкоштовно годуємо малят у дитячих садочках, обіди у школярів 1-4 класів — з 50-відсотковою знижкою. Усі ці соціальні програми стали можливі лише за рахунок роботи у місті такого потужного підприємства, як Запорізька атомна електростанція, яка працює стабільно і є соціально орієнтованим підприємством, дає змогу містянам з упевненістю дивитись у майбутнє.

— Що стосується розвитку малого та середнього підприємництва в Енергодарі, — веде далі міський голова, — для ФОПів першої та другої категорії у нас зберігається найнижча ставка єдиного податку, якщо згідно із законодавством — це від 2 до 20 відсотків, у нас — 2 відсотки. Такий низький рівень податку сприяє розвитку малого та середнього бізнесу і робить наше місто привабливим для інвесторів.

Соціально-культурні та оздоровчі заклади міста

Культурні потреби мешканців міста задовольняє міський палац культури «Сучасник», Культурно-діловий центр ВП ЗАЕС, центральна бібліотечна система, до якої входять п’ять бібліотек, музей, дитяча художня школа, дитяча музична школа та художня виставкова зала.

Дозвілля енергодарців забезпечують заклади культури та спорту, підпорядковані ВП ЗАЕС: спортивно-оздоровчий комплекс, водно-спортивна база, на території якої знаходиться Парк Перемоги та плавальний басейн. Улітку діти із задоволенням відвідують позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Юність», розташований на узбережжі Азовського моря у Кирилівці Запорізької області. Крім того, малеча набирається здоров’я у літньому пришкільному таборі відпочинку «Посмішка».

— Культурно-спортивні заходи організовують управління освіти Енергодарської міської ради та первинна профспілкова організація ВП ЗАЕС, — зазначає Дмитро Орлов. — І спортивний оздоровчий комплекс, розташований в Енергодарі, і плавальний басейн не належать місту, вони перебувають на балансі містоутворючого підприємства — Запорізької атомної електростанції. Підтримка ЗАЕС дає можливість оздоровитися працівникам підприємства та членам їхніх сімей і в сучасному оздоровчо-профілактичному закладі ВП ЗАЕС, сприяє розвитку здорового способу життя. За це щира вдячність «Енергоатому» від мешканців міста.

Допомога профспілкової організації ЗАЕС медичним установам

Основні медичні заклади Енергодара — це міський центр первинної медико-санітарної допомоги та спеціалізована медико-санітарна частина. Колектив Запорізької АЕС також не стоїть осторонь проблем, що виникають у роботі медичних установ.

— Для влаштування ПЛР лабораторій та швидкої діагностики проб і матеріалів на COVID-19 профспілковий комітет атомної  електростанції передав лікарні комплект лабораторного обладнання вартістю 2,5 мільйона гривень, — повідомив Дмитро Орлов. — Особлива увага державного підприємства «Енергоатом» зосереджена на забезпеченні хворих на коронавірус, які перебувають на стаціонарному лікуванні, централізованим киснем. З моменту налагодження виробництва медичного кисню на ВП ЗАЕС з’явилася можливість оперативного та швидкого заправлення балонів киснем, а за цим стоять врятовані життя людей.

— У листопаді цього року адміністрація та профспілковий комітет ВП ЗАЕС передали медсанчастині 21 кисневий концентратор. Крім того, спеціалісти атомної електростанції допомагають усувати недоліки місцевого централізованого киснепостачання, налагоджувати систему електрозабезпечення лікарні, готувати приміщення медичного закладу до роботи в осінньо-зимовий період тощо. І ця допомога надзвичайно важлива. До речі, ми цього року використали можливість більш раннього підключення тепла до медзакладу з огляду на поширення коронавірусу.

Інфраструктурні проєкти Енергодара: плани на майбутнє

У рамках підписаного Меморандуму про співпрацю між Енергодарською міською радою та Запорізькою АЕС щодо розвитку міста та поліпшення життя його мешканців на території Енергодара планується реалізувати важливі інфраструктурні проєкти.

— Перший з них — це реконструкція міського стадіону, — каже Дмитро Орлов. — Новий стадіон відповідатиме усім необхідним умовам для проведення обласних та всеукраїнських змагань з різних видів спорту та навчально-тренувальних зборів національних збірних команд. А місто отримає можливість популяризувати здоровий спосіб життя. Другий проєкт — будівництво молодіжно-спортивного комплексу з льодовим покриттям. Його реалізація дозволить проводити не тільки спортивні змагання. Третій проєкт — будівництво автомобільно-залізничного мосту через Каховське водосховище — перехід Енергодар–Марганець. Його реалізація може створити додаткову стратегічну перевагу для України та відкрити нові можливості для розвитку регіону. Наявність мосту і траси національного значення дадуть поштовх економічному зростанню міста, яке набуде статусу транзитного, покращить зв’язки Енергодара з обласним центром і столицею. А також забезпечить альтернативні шляхи евакуації мешканців міста у північному напрямку у разі надзвичайних ситуацій.

Меморандум заради взаємовигідного партнерства

Цього року, 20 липня, у Києві було підписано важливий документ — Меморандум про співпрацю між Національною атомною енергогенеруючою компанією «Енергоатом» та усіма містами-супутниками АЕС. Підписантами були міські голови (Вараша — Олександр Мензул, Енергодара — Дмитро Орлов, Нетішина — Олександр Супрунюк, Южноукраїнська — Валерій Онуфрієнко) та керівники атомних електростанцій (РАЕС — Павло Павлишин, ЗАЕС — Дмитро Вербицький, ХАЕС — Андрій Козюра, ЮУАЕС — Ігор Полович).

Дмитро Орлов підкреслив вагоме значення документа.

— Меморандум про співпрацю покликаний скоординувати роботу, спрямовану на соціально-економічний розвиток міст-супутників АЕС і підприємств атомної енергетики. У рамках меморандуму буде створено Координаційну раду за участю представників «Енергоатома», АЕС та органів місцевого самоврядування, яка опікуватиметься вирішенням питань щодо ефективної співпраці з органами державної влади для захисту інтересів міст-супутників та атомних станцій в реалізації усебічних програм розвитку міст-супутників, спрямованих на поліпшення якості життя містян.

Довідково. Місто Енергодар розташоване на лівому березі Каховського водосховища за 120 км від обласного центру Запоріжжя. Площа Енергодара — 63,5 кв. км. Місто засноване 12 червня 1970 року зі стартом будівництва Запорізької ДРЕС. Через два роки воно отримало назву Енергодар. У 1981 році розпочалося будівництво Запорізької АЕС, яка сьогодні є найбільшою атомною електростанцією в Європі. На початок 2021 року кількість постійного населення — 52915 осіб.

Лілія Соколова

Газета «Атомник України» №49 (1096)

 

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...