Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Профспілкова освіта та навчання у Данії

24.11.2022

Профспілкова освіта та навчання у Данії

Про організацію профспілкової освіти в Данії, в країні, якій профспілки є одними з найефективніших у Європі, а саме – про профспілкове навчання в Профспілці 3F, найефективнішій, у свою чергу, у Данії, йшлося у рамках нещодавнього україно-данського проєкту UPenergy.

Для учасників навчального онлайн курсу – представників Атомпрофспілки та Укрелектропрофспілки, тему висвітлювала Старша радниця Профспілки 3F (Данія) Тіна Ерек'юс, яка працює у профспілковій федерації 15 років і є професійним викладачем для майбутніх профспілкових тренерів.

Щороку близько десяти тисяч осіб з усіх 66 членських організацій Профспілки 3F проходять у цілому більш як сто різних курсів, зазначила Тіна. У профспілці це безперервний і методичний процес.

Профспілкове навчання у Данії проводиться як для голів профкомів первинних профспілкових організацій, так і для представників з охорони праці. Проведення профспілкових навчань передбачене колективними договорами. Як правило, на усіх підприємствах голови профкомів і інспектори праці мають право на певну кількість навчальних днів. Чотири тижні базового профспілкового навчання є обов’язковими. Серед слухачів третина – жінки, дві третини – чоловіки (у Профспілці 3F жінок – 27%).

Тіна Ерек'юс: «На базових курсах голів профкомів ми навчаємо правильно говорити, вести зібрання, проводити переговори, робити нотатки, фіксувати інформацію, спостерігати. Звичайно, розбиратися у колективних договорах та угодах. Надаємо інформацію про ринок праці, як він функціонує. Обговорюємо основні проблеми охорони праці на виробництві. Для інспекторів з охорони праці надається інформація, яка більше зосереджена на питаннях охорони праці та відповідному законодавстві».

В окремих модулях навчання беруть спільну участь дві групи. В основному це питання: як організувати діяльність профспілок, як залучати працівників до профспілкової роботи, психологія працівників, роботодавців.

Тіна Ерек'юс: «Ми включаємо у навчальні курси такі питання досить часто, оскільки розуміємо, що без них профспілковим працівникам не обійтися. Такі знання необхідні для того, щоб зміцнити зв'язок між членами профспілок і головами первинок. Є у нас і спеціальні курси для молоді. Хоча молоді люди за бажанням можуть брати участь і в інших навчальних модулях. Найбільше їх цікавить органайзинг – практичні навики щодо сучасних тенденцій організації роботи в Профспілці.

Ті, хто вже взяв участь у базових тренінгах, можуть відвідувати й інші курси. Присвячені вони більш ґрунтовному розгляду законодавства про ринок праці, як національного, так і Європейського Союзу, діяльності виробничих рад. Чимало тренінгів присвячено особистісному розвитку людини. До речі, тільки наша профспілка в Данії так ґрунтовно займається «не зовсім профспілковими», але такими важливими темами. Найбільше наших тренінгів присвячено мистецтву переговорів – дві сесії з п’яти. І це не лише теорія, але й ґрунтовні практичні заняття».

Усі навчальні центри профспілкові

Більшість курсів проходить у навчальних центрах Профспілки 3F. Усього їх чотири: два центри знаходяться в Зеландії, 8 км від Копенгагену, і два – в Ютландії.

Тіна Ерек'юс: «Усі навчальні центри профспілкові. Нещодавно ми викупили старий готель й організовуємо ще один навчальний центр. Свої навчальні будівлі, що менші, буває, продаємо, купуємо більші. Ми намагаємося організовувати навчання так, щоб викладати не лише безпосередньо в навчальних корпусах. Влітку практикуємо більше навчальних сесій проводити на природі».

Є в Профспілці 3F і виїзні тренінги. Протягом року відбувається декілька виїзних навчань у великих компаніях. 17 викладачів працюють на повну ставку. 85 – фрілансери, які залучаються до такої діяльності від одного до двадцяти тижнів на рік. Фрілансерами можуть бути як представники інших профспілок, так і місцевих.

Багато навчальних курсів онлайн

Тіна Ерек'юс: «Після пандемії COVID-19 ми продовжили проводити багато навчальних курсів онлайн, бо побачили, що це зручно і набагато дешевше. А ще – можна збирати більші аудиторії слухачів. Ми зробили серед учасників онлайн навчання опитування, і зрозуміли, якщо питання такі, як законодавство, колективні угоди, то онлайн навчання проводити досить ефективно, – інформація краще сприймається і запам’ятовується. Але є такі питання, коли тренінги мають бути тільки персональні. Безпосереднє спілкування це дуже важливо, коли необхідно виховувати чи зміцнювати у профспілковому представникові певні якості. Лише очними можуть бути тренінги з мистецтва ведення переговорів, тут спілкування має відбуватися віч-на-віч. Тому ми чергуємо онлайн тренінги з очними.

Роботодавець платить за профспілкову освіту

Відповідно до колективних угод у Данії передбачено відшкодування за те, що профспілковці відсутні на своїх робочих місцях під час навчання. Щорічно на профосвіту Профспілка 3F витрачає один мільйон триста п’ятдесят тисяч крон.

Тіна Ерек'юс: «Наш бюджет на профспілкову освіту – це не кошти нашої профспілки. Надходять вони зі спеціального фонду, який фінансують роботодавці. Тобто, роботодавці сплачуть навчання профспілкових представників. І вони просто зобов’язані це робити за колективними угодами. Ми через колдоговори побудували таку систему. Ця сума є фіксованою: 0,42 крони за кожну робочу годину за кожного працівника.

Коли учасники тренінгів приїжджають на навчання у наші центри, ми виплачуємо їм грошову компенсацію у розмірі їхньої зарплати. Знімаємо для них приміщення для проживання, оплачуємо харчування. Зазвичай вони отримують відшкодування зарплати від профспілки. Але бувають випадки, коли роботодавці додатково роблять свій внесок: або зберігають за працівником зарплату, або частково її відшкодовують».

Рольові ігри і використання сучасних технологій

Тіна Ерек'юс: «Під час навчання викладачі намагаються використати усі можливі способи сприйняття людиною інформації (за допомогою п'яти органів чуття: зору, дотику, нюху, слуху і смаку). Ми намагаємося донести до них знання у слуховому форматі (лекції), візуальному (відео, друковані матеріали), використовуються й кінестетичні методики (за допомогою відчуттів). І на кожному занятті, якомога частіше, проводимо рольові ігри. Практичні заняття – це дуже важливо. Ділимо учасників на мікрогрупи 15-20 осіб, в залежності від досвіду, адже на різних підприємствах він різний: є великі компанії, є малі».

Багато навчальних матеріалів Профспілка 3F готує сама, але й купує необхідні підручники, наприклад, для «переговірників». Але в останні роки все більше використовується сучасних технологій. Адже сучасні люди практично не уявляють життя без смартфона. Учасники тренінгів використовують свої гаджети: смартфони, планшети.

Тіна Ерек'юс: «Навчаємо своїх слухачів працювати з QR-кодами. які допомагають отримати чи передати одразу усю необхідну інформацію. Це дуже швидко: дозволяє отримати миттєвий доступ до закодованої інформації; зручно: вміщує великі об'єми відомостей у невеликому зображенні; і просто: розміщувати код можна на будь-якій рівній поверхні (аркуш, стіна, підлога тощо).. Нещодавно ми зробили свій додаток на смартфон. Це програмне забезпечення є спільною розробкою Профспілки 3F з компанією GOmobile. Усі слухачі тренінгів мають доступ до додатку і можуть навчатися за зібраними у ньому матеріалами, дивитися презентації, спілкуватися в чаті.

Цікаво, що після курсів наші слухачі не лише обмінюються отриманою інформацією зі своїми колективами, вони створюють зі своїми колегами по навчанню мережі однодумців, спілкуються й обмінюються досвідом».

Кожного року критерії у підходах до навчання у Профспілці змінюються.

Тіна Ерек'юс: «Якісь нові питання додаються. Якісь віднімаються, у прямій залежності від того, як змінюється світ і сфера праці. Але ми намагаємося застосовувати кращі критерії і стимулюємо у різні способи наших профспілковців до навчання. Так, нещодавно п’ять кращих слухачів наших тренінгів ми запросили на конгрес Профспілки 3F, також вони отримали 5 тисяч крон нагороди. Якість профспілкової освіти позначається на якості роботи профспілок і в кінцевому результаті – на умовах на робочому місці. Заробітна плата в Данії не завжди була такою високою, а умови праці такими хорошими, – це те, що ми створюємо у Профспілці разом».

Лілія СОКОЛОВА

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...