Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Благодійність не має кордонів

05.09.2022

Благодійність не має кордонів

Я вже неодноразово висвітлював питання благодійної діяльності в зоні відчуження, яку здійснюють різноманітні підприємства, установи, організації, а також інші юридичні та фізичні особи.

Повномасштабне військове вторгнення російської федерації в Україну,  що почалася 24 лютого 2022 року, стало справжнім викликом та лихом для держави та кожного з нас. За майже півтора місяці, коли зона відчуження перебувала в окупації, значна частина техніки, обладнання, матеріалів, засобів забезпечення виробничого процесу та організації роботи, а також соціально-побутового обслуговування працівників, які залишилися в зоні відчуження, були або вивезені загарбниками, або знищені ними. На превеликий жаль, участь у цьому ганебному явищі взяли й окремі самопоселенці та особи без постійного місця проживання, які залишилися в зоні відчуження.

Після деокупації колективи підприємств зони відчуження приступили до відновлення інфраструктури Чорнобиля та діяльності його підприємств.

Проте умови воєнного стану та обмежене фінансування державних програм практично унеможливлювали виконання у найкоротші терміни цих робіт, у тому числі ремонт гуртожитків, виробничих приміщень, забезпечення харчуванням працівників. Вкрай не вистачало будівельних матеріалів та інструменту, спецодягу, оргтехніки для відновлення роботи, а також продуктів харчування для працівників, елементарних засобів санітарії для забезпечення побуту самих працівників, які прибули для відновлення роботи підприємств.

Складна ситуація була і з «братами нашими меншими», які залишалися без нагляду весь цей час.

З початку квітня до зони відчуження потягнулися волонтерські організації, у тому числі й закордонні. На КПП «Дитятки» був створений Волонтерський штаб при ДАЗВ, до якого волонтери завозили продукти харчування, засоби особистої гігієни та ліки.

У засобах масової інформації оприлюднювалась інформаціяволонтерських організацій зі світлинами самопоселенців, які отримували благодійну допомогу.На жаль, усе це було тільки для самопоселенців. Працівники підприємств зони відчуження, службовці ДСНС залишалися осторонь від цих волонтерських потоків, бо вважалося, що могли самі вирішувати ці питання.

У цьому матеріалі хочу висвітлити діяльність однієї з організацій, яка відреагувала на проблеми не тільки самопоселенців, а й працівників підприємств, установ та організацій зони відчуження та запропонувала свою допомогу.Йтиметься про CleanFuturesFound– Фонд «Чисте майбутнє» (далі –Фонд).

У зв’язку з тим, що Ерік Камбаріан, керівник Фонду, сьогодні перебуває у Сполучених Штатах Америки, розмова буде з Вадимом Пастернаком, який є представником Фонду в Україні. На моє прохання він передав запитання своєму керівникові й отримав на них відповіді.

  Шановний пане Еріку! Розкажіть, будь ласка, про Фонд, який Ви очолюєте, коли він був заснованийта які основні напрями його діяльності?

– Фонд був заснований у 2016 році в США. Основним видом діяльності його є дослідження та надання ветеринарної допомоги тваринам, а також допомоги певним категоріям людейна територіях, що постраждали внаслідок техногенних катастроф, таких, наприклад,  як Чорнобильська зона відчуження.

Практично з початку діяльності Фонду його основний погляд був спрямований на територію, що постраждала від Чорнобильської катастрофи, найбільшої у світі техногенної аварії.

Із 2016 року Фонд надав десятки тисяч доларів у вигляді грантів на медичне обслуговування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та постраждалих від неї дітей.

Фонд об’єднує науковців, ветеринарів та волонтерів з понад 20 країн світу, а з 2017 року тісно співпрацює з Державним агентством України з управління зоною відчуження, адміністрацією м. Славутич, підприємствами, які розміщені в зоні відчуження, та небайдужими до долі тварин працівниками цих підприємств.

Одним з основних наших партнерів з питання допомоги безхатнім тваринам, які залежать від людей, особливо під час надзвичайних ситуацій, є SPCA International– товариство із запобігання жорстокому поводженню з тваринами. Разом з SPCA International працюємо над тим,аби припинити жорстоке поводження з тваринами та їх стражданням за допомогою інноваційних програм, що служать як тваринам, так і людям, які здійснюють догляд за ними.

Із 2017 року діє Чорнобильська програма по догляду за безхатніми тваринами. За цей час було прооперовано та стерилізовано сотні собак та кішок у зоні відчуження та м. Славутич. Завезено та роздано сотні кілограмів кормів для тварин. Споруджено та відремонтовано десятки місць для їх харчування.

– Пане Еріку, чому Ваш Фонд зосередився на зоні відчуження? Що Вас поєднує з нею?

– Я вже говорив про те, що наш Фонд зосередився на територіях, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Якщо на інших територіях питання поводження та лікування безхатніх тварин поставлено більш-менш нормально, то в зоні відчуження, де практично відсутнє населення, це питання потребує постійної уваги.

Я буваю в Чорнобилі з різними місіями з 2013 року. Спочатку відвідав майданчик ЧАЕС, місце безпосередньої аварії. Побачив власними очима проблеми. Потім познайомився з чудовими та небайдужими людьми. Вислухав їх. Тому вирішили звернути увагу на надання необхідної допомоги  з різних напрямів на цій території.

– Ще питання стосовно подій у зоні відчуження, пов’язаних з агресією російської федерації проти України. Як Фонд зреагував на ці події?

– У лютому 2022 року ми були вражені невиправданим та неспровокованим вторгненнямросії на територію України і окупацією цієї особливої території зони відчуження.

У скрутні для України часи завдяки особистій небайдужості засновників та волонтерів Фонду було прийнято рішення допомогти не тільки тваринам, а й підприємствам у швидкому відновленні їхніх матеріальних баз та гуртожитків.

Особливу роль у цьому відіграв Вадим Пастернак, волонтер Фонду, саме він звернув нашу увагу на необхідність допомоги підприємствам, він був нашими очима в зоні відчуження, тісно спілкувався з працівниками підприємств, вивчав їхні потреби та здійснював закупівлю й доставку необхідного до зони відчуження. 

З моменту деокупації Фонд надав різноманітну допомогу підприємствам зони відчуження, у тому числі ДСП ЧАЕС, м. Славутич  на суму понад 80 тис. доларів США та продовжує надавати допомогу.

– Пане Еріку, Ваш Фонд надає також допомогу пожежникам ДСНС України, які розміщені у зоні відчуження. Чому до них така підвищена увага?

– Мене завжди захоплювали героїчні дії вогнеборців-чорнобильців – і тих, які 26 квітня 1986 року врятували світ, і нинішніх, які ведуть боротьбу з лісовими  пожежами на території зони відчуження. Ми завжди допомагали їм.

Ви запитаєте, чому підвищена увага до них. Я сам був пожежником у США з 2005 по 2019 рік. Тому їх робота мені близька та знайома. Я знаю, що таке ризикувати своїм життям, захищаючи довкілля та людей від вогневої стихії. Зараз я працюю в департаменті з нагляду за безпекою у своєму штаті Іллінойс (США) та інспектую всі 1100 підрозділів штату з метою забезпечення правил безпеки для пожежників під час виконання ними своїх обов’язків. 

Коли я дізнався про те, що вогнеборці Чорнобиля потребують необхідних засобівта спецодягу для виконання своїх обов’язків, вирішив спрямувати частку коштів на розв’язання цих проблем. Від пожеж не застрахований ніхто. І ті, хто рятує світ від лиха,  повинні бути усім забезпечені.

– Пане Еріку, які ваші побажання громадянам України?

– По-перше, Слава Україні! Слава ЗСУ! Ви боретеся зі злом за вільний світ, за свободу і демократію. Спасибі вам за це. Бажаю Перемоги!

Фонд планує і в подальшому здійснювати свою діяльність у зоні відчуження. Проблем ще багато  і нам необхідно спільно їх вирішувати.

Хочу від себе особисто та від імені Фонду подякувати ДАЗВ України, Чорнобильській ООПза сприяння у роботі Фонду тавсім, хто надавав нам інформаційну та логістичну допомогу на території зони відчуження в цей час. Сподіваємося і в подальшому розвивати спільні проєкти.

        Пане Еріку, дякую за цікаве інтерв’ю. Хочу висловити подяку від Чорнобильської ООП та працівників підприємств за турботу до проблем зони відчуження та ту допомогу, яку надав Фонд з відновлення діяльності підприємств та збереження і підтримки екологічного стану зони відчуження.

– Вадиме, дійшла черга і до Вас. Розкажіть про себе.

– Для мене чорнобильська земля – це батьківщина. Я народився у м. Прип’ять. Деякі мої родичі залишилися на цій території після аварії на ЧАЕС у статусі самопоселенців,  перебували тут навіть під час окупації.

Протягом певного часу працював на підприємствах зони відчуження, тому маю уяву про ситуацію на них та у зоні відчуження в цілому.

Особисто я співпрацюю з Фондом з 2017 року, коли вони вперше приїхали до зони відчуження для проведення лікування та стерилізації безхатніх тварин, яких на той час розвелося дуже багато.

Моє знання місцевості та розташування усіх підприємств і організацій, знання людейдуже допомогло Фонду.

– Вадиме, перейдімо до основного питання, а саме гуманітарної місіїФонду в зоні відчуження після її деокупації.

– З самого початку військової агресії представники Фонду постійно висловлювали свою стурбованість та бажали допомогти Україні. Вивчалися потреби та шляхи доставкигуманітарної допомоги. Одразу після деокупації ми зібрали першу партію гуманітарки, та змогли доставити її тільки до КПП «Дитятки». До зони відчуження нас не впустили, посилаючись на воєнний стан та жорсткий пропускний режим. Тому гуманітарну допомогу передали Волонтерськомуштабу при ДАЗВ. Звіту про розподіл цієї допомоги ми не отримали. Хоча наш Фонд вимагає цього.

Після цього ми вирішили діяти через більш авторитетну, поважну та надійнішу організацію – Чорнобильську об’єднану організацію профспілки та її представників. Деяких я знав особисто по роботі Фонду з лікування тварин, з іншими познайомився через сторінку у Фейсбуці «Чорнобиль з перших вуст». І це було кращим рішенням, оскільки через Чорнобильську ООП ми дізналися найважливішу інформацію, а саме яким підприємствам необхідна допомога для відновлення та що саме потрібно передусім.

За сприяння ДАЗВ України, Чорнобильської ООП, Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника та ДСП ЦППРВ оперативно були вирішені логістичні питання проїзду до зони відчуження, розміщення та видача гуманітарної допомоги.

Ми намагалися рівномірно надавати допомогу всім підприємствам. Постійно отримували інформацію про першочергові потреби на тому чи іншому підприємстві від Вас особисто, Валентина Рижука та Олександра Скірти. Погоджували ці питання з Фондом та проводили закупівлю всього необхідного. Одних тільки інструментів та матеріалів для відновлення гуртожитків і робочих приміщень було придбано на суму понад 30тис. доларів.

Крім того, Фонддля організації роботи  вишукав можливість та передав на підприємства невелику кількість ноутбуків та системних блоків до комп’ютерів. Були придбані бойлери та спальні комплекти для облаштування тимчасових місць відпочинку для працівників ЧАЕС.Про співпрацю з ДСНС розповів Ерік, тому зупинятися на цьому не буду, лише додам, що Фонд також турбується про родини загиблих під час війни пожежниківі фінансово допомагає їм.

Не забуваємо і про свою безпосередню діяльність, а це допомога  безхатнім тваринам. На різних дільницях зони відчуження, в місцях скупчення тварин встановили спеціальні годівниці та постійно доставляємо корм для них. Доречі, доставкою корму для тварин, виготовленням та встановленням годівниць займається ще один волонтер з України Андрій Сімон, я особисто дуже вдячний йому за його особистий внесок у діяльність організації. Разом ми робимо все, що від нас залежить.

Сьогодні Фондом надана різноманітна гуманітарна допомога Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику,

ДСП ЦППРВ, ДСП «Екоцентр», ДСП «Північна Пуща», ДП ЦОТІЗ, ДАЗВ України, ДСП ЧАЕС, ДСНС України, ДЗ «ЦСМД ЗВ МОЗ України», ЗСУ та Національній поліції.

Фонд, незважаючи на військові дії в Україні, продовжує свою діяльність та вже у жовтні цього року планує приїхати до зони відчуження з метою продовжити надання ветеринарної допомоги тваринам, які її потребують.

Хочу від імені працівників підприємств зони відчуження подякувати ЕрікуКамбаріану, працівникам та волонтерам Фонду, Вам особисто за той внесок у справу відновлення діяльності підприємств зони відчуження та підтримки її екологічного стану у ці важкі для України та її громадян часи. Благодійність не має кордонів!

І ще раз дякую, Вадиме, за організацію інтерв’ю, цікаву розмову.

Хай щастить! Все буде Україна!

 

Геннадій Михайлюк,

провідний експерт Чорнобильської ООП

 

Фото Вадима Пастернака, Геннадія Михайлюка та Валентина Рижука

 

 

 

 

 

Читайте також:

26.03.2024
Працюємо у мінімальній кількості
Працюємо у мінімальній кількості
Виробництво сірчаної кислоти – невід’ємна частина складного технологічного процесу виготовлення уранового оксидного концентрату. Розуміючи це, працівники сірчанокислотного цеху ГМЗ...
07.03.2024
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Герой нашої сьогоднішньої публікації – Василь Зубенко, захисник, який мужньо боронить Батьківщину на найгарячіших напрямках фронту. Кілька тижнів пресслужба...
07.03.2024
Молодіжному руху атомників – 30!
Молодіжному руху атомників – 30!
У березні 1994 року, з прийняттям в Атомпрофспілці «Положення про секцію «Молодь», зародився молодіжний рух, який згодом перетворився на...
05.03.2024
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
4 березня 2022 року російські окупаційні війська із застосуванням важкої зброї окупували ЗАЕС. Внаслідок збройного штурму були пошкоджені будівля...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...