Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Складається враження, що ми державі не потрібні

19.04.2023

Віталій Скуба: «Складається враження, що ми державі не потрібні»

ДП «СхідГЗК» входить до десятки найбільших виробників урану (2% від світового видобутку) і є єдиним в Україні підприємством, яке забезпечує видобуток уранової руди та її збагачення. Підприємство забезпечує до 40% урано оксидного концентрату для потреб українських атомнихелектростанцій. А могло би покриватийусі 100%, упевнений колектив комбінату. На жаль, для стратегічного для України підприємства останні роки були, без гіпербол, випробуванням на виживання. А минулий, 2022-й, рік виявився найважчим не лише для нашої держави, а й найкризовішимв історії комбінату. Чому занепадає єдиний в Україні і найбільший в Європі урановий виробник, як бореться за своє підприємство колектив –в інтерв’ю газеті «Атомник України» голови первинної профспілкової організації ДП «СхідГЗК» Віталія Олександровича Скуби.

Передісторія питання.Ознаки кризи у вітчизняній урановій галузі з’явилися задовго до початку військової агресії. Ще у 2017 році, коли НКРЕКП своєю постановою затвердило для «Енергоатома» новий порядок формування цін на уранову сировину. Через нову методику у формуванні цін СхідГЗК у 2018 році недоотримав 1,4 млрд гривень. З цього, по суті, розпочався процес знищенняурановидобувної галузі. За січень-вересень 2018року, в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, чистий прибуток комбінату скоротився в 14,5 разів! (Про це йшлося у фінансовій звітності підприємства). У 2019 році Енергоатом змушений був здійснювати закупівлю ураново оксидного концентрату в інших постачальників. Ситуація лише загострювалася унаступніроки,хоча лідери Атомпрофспілки зверталися до профільного міністра, Прем’єр-міністра, й до Президента, проводилися численні акції протесту. Через фінансову скруту дедалі більше накопичувалися проблеми, руйнувалися виробничі потужності СхідГЗК, кваліфіковані фахівці звільнялися з підприємства.

–До накопичення проблемзначною мірою призвела і незрозуміла кадрова політика з призначення керівництва комбінату, – зазначає Віталій Скуба. – Особливо «відзначилися» в.о. генерального директора ДП «СхідГЗК» Антон Бендик та  в .о. генерального директора Сергій Шовгеля, який був призначений наказом Міненерго  у жовтні 2021 року для виведення комбінату з кризового стану. Останній керівник виявився настільки некомпетентним в організації виробництва й умов праці, що наслідком стали сіммісяців (!)  простою комбінату. Уперше за всю історію ДП «СхідГЗК» від профкому комбінату надійшла вимога(7 жовтня 2022 року) до Германа Галущенкадостроково розірвати з ним контракт. На сьогодні вимога не виконана і пан Шовгеля шостий місяць знаходиться на лікарняному.

– Що змінилося з  приходом нового керівника – Ігоря Бугайова?

(Довідково. З вересня 2022 року обов’язки керівника ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» покладено на першого заступника Сергія Шовгелі, офіційно – на час тимчасової непрацездатності в. о. гендиректора.С. Шовгелявзяв лікарняний одразу після того, як його першим заступником призначили Ігоря Бугайова, який до тогообіймав посаду керівника відокремленого підрозділу «Управління справами» ДП НАЕК «Енергоатом», а ще раніше – очолював виробниче об’єднання «Бурвуглекомплекс»).

– Ігор Бугайов, він і його команда, спромоглися запустити виробництво після стількох місяців простою! – зазначає Віталій Скуба. – Обсяги продукціїдля Енергоатому у нас, зрозуміло, зменшилися, і не дають можливості забезпечити виконання усіх наших зобов’язань.Не сплачуються податки, виникла величезна заборгованість за енергоносії. Соціальні питання не коментую, колективний договір не працює, особливо соціальний пакет, немає елементарного – спецодягу, працівникам не надається лікувально-профілактичне харчування, про оздоровчі путівки я вже не кажу. І все-таки, якби там не було, якби не допомога НАЕК «Енергоатом»,ми б не запрацювали. Компанія нам закуповує реагенти, які необхідні для виробничої діяльності, а це 14 позицій. Однак, для налагодження нормального виробничого процесу СхідГЗК цього мало. Комбінат продовжує лихоманити, заборгованість із заробітної плати становить 5 місяців (майже 300 млн грн. (фонд оплати праці – 65 млн. грн. у місяць). Арештовані банківські рахунки, проплати неможливі, крім заборгованості із заробітної плати.

Зараз наклали арешт на рахунки ДХЗ (Дніпродзержинський хімічний завод, увійшов до складу ДП «СхідГЗК» 6 серпня 2014 року – Ред.). До речі, два роки завод не працював, бо керівники говорили: «Не вигідно». Априйшов Ігор Бугайов –ДХЗ запрацював  і продовжив випускати гафній-нікелеву лігатуру на рівні світових стандартів.

З величезними потугами запрацювали ГМЗ та СКЦ, колектив ГМЗ на мою думку,здійснив подвиг, попереднє керівництво комбінату не вірило у таку можливість. Це сталося і завдяки величезним зусиллям головного інженера комбінату Володимира Пільчика тадиректора ГМЗ Віталія Жушмана, але передусім – завдяки самим працівникам ГМЗ та СКЦ.

– Укризових ситуаціях на підприємстві у першу чергузвільняються кваліфіковані спеціалісти. Яка ситуація на комбінаті з кадрами, враховуючи і сьогоднішню мобілізацію?

  Існує серйозний «кадровий голод». У нас мобілізовано близько 700 осіб з п’яти тисяч, які працювали на комбінаті, 22 відсотки від загальної кількості працюючих. На днях на Інгульській шахті було отримано одразу 89 повісток (на трьохсот працівників!). Якщо стількох людейбуде мобілізовано, шахта автоматично зупиниться. Я не одноразово пропонував СергіюШовгелітерміново вирішити питання бронюваннянеобхідних кадрів, але мабуть завдання у нього було інше – не працювати.До нас не йдуть працівники, тому що, по-перше у нас проблеми з виплатою заробітної плати, але, мабуть, передусім, що офіційне працевлаштування відбувається через військкомат, людей мобілізують до лав ЗСУ. На мою думку, потрібно бронювати не «Івана, Петра», а конкретні професії. І люди прийдуть на заброньовані посади. Хоча, як батько сина, який вже удруге на війні, я розумію, що хтось повинен Вітчизну захищати! Але ж комусь необхідно і працювати. Щоб зберегти підприємство, що означає для нас зберегти наші міста, не лише Жовті Води, а й смт. Смоліне,  м. Мала Виска, меншою мірою Кропивницький –усі зав’язані на комбінаті, який є бюджетоутворюючим підприємством. Тут наші сім’ї, діти та онуки. Ми маємо дбати про їхнє майбутнє. У нас інших варіантів немає. Я неодноразово говорив «прийшлим» директорам: Ви приїхали і поїдете, а ми тут, на своїй малійБатьківщині.

ДП «СхідГЗК» – стратегічне підприємство і відповідні документи давно лежать на підписі у профільному міністерстві. Питання, на жаль, не вирішується так швидко, як, наприклад, в НАЕК Енергоатом.

– Як виконується урядове рішенняпередатицілісний майновий комплекс ДП «СхідГЗК» до складу ДП НАЕК «Енергоатом»?

– Так, 16 вересня 2022 року було прийнято таке рішення на нараді у Кабінеті Міністрів України під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.Сьогодні, на жаль,воно не те що не виконується, навіть не згадується.На нараді також було вирішено створити робочу групу, яка повинна розробити і втілити заходи з розв’язання проблем ДП «СхідГЗК». Хоча таку робочу групу під головуванням першого заступника Міністра енергетики Юрія Власенка було створено, але діяльність робочої групи, як показало життя, мала суто формальний характер.

Поки держава Україна не повернеться до ДП «СхідГЗК» обличчям, ми з кризи не вийдемо.Я знову звернувся до Прем’єра, чекаю відповіді, а 31.03.2023 року – до Президента України з вимогою виконати Указ Президента та рішення РНБО щодо урановидобувної галузі.

– Минулого року Ви реєстрували на сайті Президента України петицію з вимогою забезпечення роботи підприємства. Аби петиція потрапила на розгляд Президенту України, вона мала зібрати упродовж 92 днів 25 тисяч підписів, але не зібрала...

На жаль, очікуваної підтримки від колег не було. Тобто, я припускав, що ми не наберемо 25 тисяч голосів. Але я не очікував, що ми наберемо усього 4900 голосів!  Колеги-атомники не підтримали. Але хочеться цього комусь чи не хочеться, ми не припинимо вимагати повернення керівництва держави обличчям до проблем комбінату.  За таких умов, можна було би повісити замок на підприємство,  і забути про нього… Це найгірший для СхідГЗК сценарій. Але ж не тільки для комбінату!

Давайте на це поглянемо так: комбінат входить до десятки найбільших світових виробників урану. Якщо він припинить виробництво своєї продукції, то на урановому ринку відбудуться кардинальні зміни – ціна зросте. Як наслідок, виникне ситуація, коли Енергоатом буде змушений купувати уран за значно дорожчою ціною. Ми давали 7 відсотків світової уранової продукції. Зараз наше виробництво на половину впало, близько 3,5 відсотків. Але без цих 3, 5 відсотків, ми розуміємо, що ціна у світі на УОК буде підвищуватися.

До того ж, багатотисячний колектив комбінату, який увесь час сумлінно працював задля забезпечення вітчизняних АЕС  ядерним паливом, який і сьогодні спроможний виконувати завдання, не винен у накопичених проблемах комбінату. Вонине з’явилися б, якби була би продумана, а не паперова стратегія дій. Без участі держави проблеми уранового виробництва вирішені не будуть.

– Існує багато прикладів у світовій практиці дотаційних уранових виробництв. Мета цього – забезпечення енергонезалежності, чи можливий такий підхід в Україні?

– Видобутком урану займаються у світі 15 країн. З них у режимі рентабельного виробництва працюють лише три: Казахстан, Канада, Австралія. В усіх іншихкраїнах уранововидобувні галузі, дійсно, дотаційні – для забезпечення національної безпеки! Україна теж, як ніколи раніше, потребує енергетичної незалежності. Вонаможе бути досягнуталише конкретними рішучими діями влади.Якими? Ми виходимо щодо цього з конкретними пропозиціями, не просто волаємо до влади по допомогу, На сьогодні існує, на мою думку,  три виходи з критичної ситуації, в якій опинився ДП «СхідГЗК».

 По-перше, державна фінансова підтримка.  Проте, на це надії мало, бо й у мирний час коштів на підтримку комбінату держава знайти не могла. А сьогодні державний бюджет працює великою мірою на оборону.

Другий варіант – входження комбінату до складу НАЕК «Енергоатом» і забезпечення Компанією нашої виробничої діяльності. Атомпрофспілка такий вихіддавнопропонувала.

Третій варіант – у тому підвищенні ціни на електроенергію, яке сьогодні планується державою, ввести, як це було колись,якусь частину, наприклад 10, 15 коп., в ціну кіловата, виробленого атомними електростанціями, на потреби ДП «СхідГЗК».

Є ще можливий варіант – функціонування комбінату за рахунок зменшення відрахувань частини чистого прибутку ДП НАЕК Енергоатом до державного бюджету, інвестування податкової різниці у розвиток єдиного в Україні стратегічного урановидобувного підприємства.

Я неодноразово звертався безпосередньо до Прем’єр-міністра, Президента України, бо упевнений, що якщо не вирішиться питання на найвищому рівні, то ніхто на нижчому рівні його не вирішуватиме. Урановидобувна галузь – не сфера виробничої діяльності містечкового значення. Галузь єстратегічно важливою для національної безпекикраїни. Мало би бутищодо цього таке державницьке мислення: галузь має працюватина користь енергонезалежності України.На жаль, складаєтьсявраження, що ми державі не потрібні. І це якось не по-державницьки.

Лілія Соколова

Читайте також:

26.03.2024
Працюємо у мінімальній кількості
Працюємо у мінімальній кількості
Виробництво сірчаної кислоти – невід’ємна частина складного технологічного процесу виготовлення уранового оксидного концентрату. Розуміючи це, працівники сірчанокислотного цеху ГМЗ...
07.03.2024
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Герой нашої сьогоднішньої публікації – Василь Зубенко, захисник, який мужньо боронить Батьківщину на найгарячіших напрямках фронту. Кілька тижнів пресслужба...
07.03.2024
Молодіжному руху атомників – 30!
Молодіжному руху атомників – 30!
У березні 1994 року, з прийняттям в Атомпрофспілці «Положення про секцію «Молодь», зародився молодіжний рух, який згодом перетворився на...
05.03.2024
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
4 березня 2022 року російські окупаційні війська із застосуванням важкої зброї окупували ЗАЕС. Внаслідок збройного штурму були пошкоджені будівля...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...