Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Не лише у «День дій» діє Атомпрофспілка

07.10.2020

7 жовтня — Всесвітній день дій за гідну працю

Не лише у «День дій» діє Атомпрофспілка

Всесвітній день дій за гідну працю відзначають 7 жовтня. Його було встановлено Міжнародною конфедерацією профспілок 2008 року. І відтоді щороку в цей день профспілки в усьому світі своїми заходами (діями) нагадують урядам і роботодавцям про необхідність створення гідних умов працівникові. Та дієва профспілкова організація діє повсякчас! Такою є Атомпрофспілка, створена у 1992 році, практично одразу після проголошення Незалежності України. І важко перелічити усі заходи і напрями діяльності, які вона реалізує.

У цілому діяльність Атомпрофспілки планується на підставі стратегії розвитку організації. Це «Програма дій Профспілки працівників атомної енергетики та промисловості України на період до 2022 року».

Чільне місце у роботі профспілок відводиться колективно-договірній та правовій роботі. Ведення переговорів із соціальними партнерами, укладання колективних договорів, галузевих угод, розширення гарантій діяльності Атомпрофспілки на підприємстві є захисним механізмом недопущення погіршення умов праці, необґрунтованого скорочення робочих місць, відпливу кваліфікованих працівників. Атомпрофспілка контролює додержання владою законодавства про працю та охорону праці. У разі неможливості вирішити питання з владою «мирним шляхом» профспілка вдається до проведення акцій протесту. Організовуються вони профспілковими комітетами і ЦК профспілки в атомних містечках та під стінами Кабінету Міністрів. Потреба у проведенні таких заходів стала поштовхом до заснування Атомпрофспілкою Фонду солідарності. Сам факт наявності коштів у цьому фонді служить певною запорукою уникнення трудових конфліктів.

Цього року така акція протесту відбулася 15 січня у зв’язку з перенесенням розгляду Комітетом Верховної Ради з питань соціальної політики України законопроекту «Про працю». 19 серпня за ініціативи Атомпрофспілки України відбулася попереджувальна акція протесту працівників ДП НАЕК «Енергоатом» з метою перегляду державної політики щодо генеруючої Компанії.

Поточні проблеми, як первинних організацій, так і окремих працівників на підприємствах і в організаціях, що перебувають у зоні впливу профспілки, допомагає розв’язати правова служба Атомпрофспілки. Правознавці і фахівці з охорони праці є представниками Атомпрофспілки на місцях. Забезпечення правових і трудових гарантій вимагає крім ерудиції і практичного досвіду обізнаності з новинками у законодавстві, тому профспілкою організовуються відповідні семінари і навчання.

ЦК Атомпрофспілки організовує освітні проекти не лише для фахівців великих ППО підприємств атомно-промислового комплексу, а й невеликих первинних профспілкових організацій національних природних парків, заповідників, держінспекцій з екології та природних ресурсів, воєнізованих гірничорятувальних загонів тощо.

Фахівці, відповідальні за роботу з документами у первинних та об’єднаних організаціях Атомпрофспілки, бухгалтери також постійно підвищують ефективність своєї роботи завдяки організованим профспілкою навчанням.

2019 року Атомпрофспілкою започатковано Колегіум — освітній проект, що проводиться з метою розвитку профспілкових компетенцій молодих членів організації, розвитку менеджерських якостей молодих лідерів.

Одним з важливих напрямів діяльності Атомпрофспілки є робота з громадськими радами при центральних органах виконавчої влади. Для прикладу, у Громадській раді при Державній службі України з питань праці. Так, протягом вересня-жовтня 2019 року представники Атомпрофспілки брали активну участь у роботі круглих столів та робочих груп Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України з удосконалення адміністрування податків, зборів та неподаткових платежів.

Профспілка атомників активно впроваджує міжнародний досвід у своїй діяльності. Спільно з європейськими профспілками лобіює інтеграцію європейського соціального законодавства в українське правове поле. Голова Атомпрофспілки Валерій Матов є членом Виконкому Глобальної спілки IndustriALL, а також членом Виконкому EPSU.

Невід’ємною частиною діяльності Атомпрофспілки є фізкультурно-оздоровча робота, яку в галузі проводить засноване Атомпрофспілкою добровільне спортивне товариство профспілки «Атом України». На кожній АЕС і на промислових підприємствах галузі діють дитячо-юнацькі спортивні школи (ДЮСШ). Одна з них, що в Нетішині (Хмельницька АЕС), протягом п’яти років входила до трійки найкращих ДЮСШ України. Учасники спартакіад Атомпрофспілки тренуються у спорткомплексах підприємств галузі. Спортсмени-атомники є переможцями та призерами всеукраїнських та міжнародних змагань.

Атомпрофспілка також є організатором різноманітних культурно-просвітницьких заходів, творчих конкурсів, мета яких – налагодження ефективної внутрішньо-корпоративної комунікації між працівниками. Уже 22 роки Запорізька атомна електростанція традиційно восени проводить творчий конкурс «Ми так живемо, працюємо і відпочиваємо». Творча молодь відзначається на регіональних конкурсах «Атомна енергетика і ми», популярних серед школярів території розташування АЕС.

Організація молоді Атомпрофспілки проводить фотоконкурси для членів Атомпрофспілки. Що важливо, вікові обмеження відсутні — усі долучаються до творчості та демонстрації особистого бачення атомної енергетики та професії атомника через призму фотокамер.

Не забуває профспілка й про ветеранів. 2012 року було започатковано традицію: до Міжнародного дня людей похилого віку, що відзначається 1 жовтня, на підприємствах галузі вшановували колишніх працівників, за сприяння ЦК Атомпрофспілки вони отримують також матеріальну допомогу від Ради ветеранів. Представники адміністрації та профкому традиційно зустрічаються з пенсіонерами підприємств.

Атомники проводять благодійну діяльність, постійно надають допомогу дітям-сиротам, позбавленим батьківської опіки, інвалідам, важкохворим працівникам підприємства та мешканцям міста тощо. ЮУАЕС стала призером Національного конкурсу «Благодійна Україна-2018». Відомі благодійні заходи рівненських атомників «Енергія добра», хмельницьких — «Ліхтарики надії», СхідГЗК — «Збережи майбутнє». ЧООП надає допомогу Горностайпільському будинку-інтернату для людей похилого віку та інвалідів.

У цей важкий для України час воєнного конфлікту, спровокованого Росією, атомники допомагають українським захисникам. Первинними й об’єднаними організаціями Атомпрофспілки, профкомом НАЕК «Енергоатом» надається матеріальна допомога бійцям ООС. Ремонтники ВП ЮУАЕС уже тривалий час на постійній основі відновлюють військову техніку для військових підрозділів. Багато років співпрацюють атомники ВП ХАЕС та ГО «Нетішинська самооборона». Апаратом ЦК Атомпрофспілки створено волонтерську групу Атомпрофспілки, яка з 2014 року також неодноразово виїжджала у зону проведення АТО, а нині ООС, з допомогою нашим захисникам. Чимало працівників підприємств атомної галузі пішли захищати кордони Батьківщини.

Період жорсткого карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів у зв’язку з COVID-19 підштовхнув Атомпрофспілку до «діджиталізації» у профспілковій роботі — переведення профспілкової діяльності в онлайн-простір, до використання новітніх інтернет-технологій для зустрічей та прийняття рішень. До речі, в Атомпрофспілці, у першій з профспілок в Україні, сьогодні запроваджується система електронного документообігу АСКОД, призначена для автоматизації процесів діловодства між Центральним Комітетом і «первинками» Атомпрофспілки.

Як тільки Атомпрофспілка повернулася до звичного графіка роботи, було підготовлено і проведено масштабний Форум Атомпрофспілки — «Atomic marathon 2020». Він проходив з 18 по 23 вересня у смт Затока Одеської обл., об’єднав одразу декілька важливих заходів, зокрема і Пленум ЦК Атомпрофспілки. А з 24 вересня розпочалися фінальні змагання ХХVIII Спартакіади колективів фізкультури Атомпрофспілки України.

Безпосередньо у День дій за гідну працю Атомпрофспілка організовує виїзний семінар-нараду на базі НПП «Гуцульщина» (м. Косів Івано-Франківської області), для представників первинок та адміністрацій національних природних парків України, заповідників, профспілкові організації яких входять до складу Атомпрофспілки. Йтиметься про ефективний захист прав та інтересів спілчан.


Читайте також:

24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....
останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....
22.04.2024
Нові перемоги
6 квітня завершився Відкритий чемпіонат Рівненської області з футзалу у віковій категорії 35+, матчі якого проходили протягом трьох...