Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Про скликання V Пленуму ЦК профспілки

01.12.2014

Про скликання V Пленуму ЦК профспілки

У зв’язку з тим, що нагальні питання, які потребують розгляду на рівні Пленуму ЦК профспілки можуть бути вирішені лише на рівні органів законодавчої та виконавчої влади України, та з огляду на те, що процес формування органів законодавчої та виконавчої влади України ще не завершено, а тільки розпочато, Президія ЦК Атомпрофспілки постановила скликати V Пленум Центрального комітету профспілки у 1-му кварталі 2015 року.

Постанову Пленуму ЦК профспілки від 20.06.2014 № Пл-4-2 «Про виконання рішень ІІ та ІІІ Пленумів ЦК профспілки щодо поточного стану та перспектив підприємств атомного енергетичного та промислового комплексу України» 27 червня надіслано комітетам Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України, Міністерству екології та природних ресурсів України,  Міністерству соціальної політики України, Державному агентству України з управління зоною відчуження та ДП НАЕК «Енергоатом».

На виконання пункту 2 зазначеної Постанови 14 серпня 2004 року Головою Атомпрофспілки  направлено листа Міністру екології та природних ресурсів України з інформуванням про проблеми з фінансуванням зони відчуження, нестачею коштів на виплату тарифної частки заробітної плати працівникам до кінця року та проханням прийняти термінові заходи по стабілізації фінансування робіт на підприємствах зони відчуження до кінця 2014 року з метою недопущення ще більшого ускладнення ситуації і підриву авторитету влади у такий складний для нашої Держави час.

Через декілька днів 18 серпня на цю ж адресу направлено іншого листа, в якому зазначалося, що Центральним комітетом профспілки було ініційовано зустріч з Міністром екології та природних ресурсів України стосовно загострення соціально-економічної ситуації на підприємствах Чорнобильської зони відчуження, направлено відповідну постанову конференції Чорнобильської об’єднаної організації профспілки про секвестр бюджетних призначень, проведені багатоденні перемовини з різного рівня керівниками департаментів та служб Міністерства. Враховуючи те, що перелічені заходи не дали результатів, було попереджено Міністра, що Атомпрофспілкою буде проведено акцію протесту біля будинку Кабінету Міністрів України з вимогами щодо неприпустимості скорочення фінансування підприємств Чорнобильської зони відчуження. Аналогічного листа направлено Міністру і 22 серпня 2014 року та 26 вересня на адресу Прем’єр-міністра України та Міністра екології та природних ресурсів України.

Стосовно недопущення погіршення соціально-економічного стану працівників підприємств атомно-енергетичного та промислового комплексу (пункт 3) Атомпрофспілкою проводиться системна постійна робота, але, враховуючи вкрай важкий фінансовий стан держави взагалі, протягом десяти  місяців поточного року не вдалося домогтися поступового підвищення  заробітної плати на рівні  не нижче, ніж  розмір інфляції.

Слід відзначити, що поточні видатки підприємств, які підпорядковані Державному агентству України з управління зоною відчуження, було зменшено майже на 22 млн. грн., у тому числі на заробітну плату та нарахування на неї – більш як на 8,5 млн. грн.  Внаслідок зняття такої вагомої суми підприємства не мають змоги виплачувати щомісячну премію працівникам, а також відмовилися від деяких доплат, надбавок та інших платежів. Це стосується працівників ДСП «Чорнобильський спецкомбінат», ДСП ЦППРВ та ДСП УЗБЗВ. І хоч  їхня заробітна плата за жовтень поточного року більша, ніж була у відповідному місяці 2013 р., середньомісячна заробітна плата за поточний рік менша, ніж була  фактична у грудні 2013 р.

Фонд оплати праці ДСП ЧАЕС та УЗФО ЧАЕС залишився без змін, що дозволило зрости середньомісячній  заробітній платі працівників цих підприємств з початку року відповідно на 14,4% та 20,5% при інфляції за цей період на рівні 19%. (Розрахунки заробітної плати з урахуванням  виплат за постановою КМУ від 10.09.2008 3 831 «Про доплати особам, які працюють у зоні відчуження»).

На виконання рішень Пленуму щодо надання інформації стосовно перепідпорядкування загонів ВВО та ДП «Управління ВОХОР» (пункт 5) 8 липня 2014 року направлено відповідного листа Міністру енергетики та вугільної промисловості України.

Ситуація щодо функціонування ДНВП  «Цирконій» (пункт 5,7,8) була предметом обговорення практично на кожному Пленумі ЦК профспілки. Підприємство не працювало. Заборгованість по заробітній платі зростала.

З цих питань керівництвом Атомпрофспілки неодноразово направлялись до державних структур відповідні листи та звернення, в засіданнях комітету кредиторів ДНВП «Цирконій» постійно приймав участь представник правової служби Атомпрофспілки.

Враховуючи те, що на засіданні комітету кредиторів ДНВП «Цирконій» 17.07.2014 р. зміни та доповнення до діючого плану санації не містили чітких гарантій щодо погашення заборгованості із заробітної плати усім працівникам підприємства та збереження робочих місць при передачі на баланс СхідГЗК цирконієвого виробництва, було проведено дві зустрічі з представниками СхідГЗК, на яких обговорювались структура та штатний розпис нового підрозділу, Атомпрофспілкою 31 липня направлено листа Міністру енергетики та вугільної промисловості України про попередження про проведення працівниками підприємства 4 серпня акції протесту біля Дніпропетровської ОГА для захисту своїх конституційних прав на працю та отримання вчасної та повної її оплати. Міністру було запропоновано провести відповідні консультації з профспілкою.

Від Міністерства  було отримано відповідь, що 05.08.2014 р. ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області затверджено зміни та доповнення до плану санації ДНВП «Цирконій», призначено судове засідання про продовження строку санації, зобов’язано керуючого санацією Самошоста І.І. надати детальний звіт про погашення заборгованості. Міністерством також було підтримано проведення консультацій з профспілками.

Профспілкова організація неодноразово проводила акції протесту, в черговий раз висунула вимогу про звільнення з роботи виконуючого обов’язки генерального директора ДНВП «Цирконій» Самошоста І.І., за численні й системні порушення норм КЗпП, Закону України «Про колективні договори і угоди», Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», Закону України «Про оплату праці», та інших законодавчих і нормативних документів, які регулюють питання участі трудового колективу в управлінні підприємством, оплати праці та соціального захисту працівників підприємства. Ця вимога була підтримана IV Пленумом ЦК профспілки 20 червня 2014 року. Але враховуючи, що міністерство нарешті почало реорганізовувати підприємство цю вимогу не було задоволено.

Атомпрофспілка постійно наполягала на необхідності термінового вирішення проблеми погашення заборгованості із заробітної плати працівникам ДНВП «Цирконій», заборгованості з єдиного соціального внеску, погашення боргів перед профспілковою організацією. А головне Атомпрофспілка вимагала негайного прийняття рішення щодо подальшої долі підприємства. Нарешті були внесені зміни до плану санації, які передбачали передачу обладнання цирконієво-гафнієвого заводу на ДП «СхідГЗК». Це підприємство повинно переобладнати та провести реконструкцію цирконієвого виробництва. ДП «СхідГЗК»  для налагодження виробництва створило в м. Дніпродзержинську відокремлений підрозділ, здійснило розрахунки щодо необхідної кількості персоналу. Затверджено штатний розклад у кількості 270 осіб, вже прийнято на роботу понад 60 осіб. На ДП «СхідГЗК» покладено зобов’язання щодо погашення заборгованості з заробітної плати переведеним працівникам. Хоча підприємство має досить багато власних проблем, але виконання цих зобов’язань гарантує.

З метою прискорення  вирішення питання відшкодування витрат на виплату й доставку пільгових пенсій (пункти 10,12) Атомпрофспілкою 11 липня було направлено листа Прем’єр-міністру України.

У Верховній Раді України 13.06.2014 року було зареєстровано законопроект № 4072 а «Про внесення змін до розділу ХV «Прикінцеві  положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», внесений народним депутатом України Миколою Рудьковським.

У законопроекті пропонувалося передбачити здійснення виплати пенсій до досягнення пенсійного віку особам, які були безпосередньо зайняті повний робочий день у зоні відчуження на підприємствах, в установах і організаціях, за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також відшкодування Пенсійному фонду України суми фактичних витрат на виплату і доставку таких пільгових пенсій за рахунок коштів Державного бюджету України (з 1 січня 2015 року).

Атомпрофспілкою була здійснена значна робота для забезпечення прийняття даного законопроекту. Було отримано позитивний висновок Головного науково-експертного управління, яке пропонувало законопроект до розгляду та прийняття його за результатами першого читання за основу (з врахуванням певних зауважень). У липні 2014 року законопроект був підтриманий Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України. Позиція Атомпрофспілки щодо необхідності законодавчого врегулювання даного питання була аргументовано викладена у зверненні до всіх залучених до розгляду законопроекту комітетів.

На жаль, політична ситуація і проведення дострокових парламентських виборів унеможливили закінчення цієї роботи. Законопроект у першому читанні не було розглянуто, а відповідно до статті 35 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» законопроекти, які не були прийняті у першому читанні за основу, вважаються знятими з розгляду і не розглядаються Верховною радою нового скликання.

Отже, всю роботу потрібно починати практично спочатку.

На виконання пункту 11 постанови Пленуму було активізовано роботу щодо продовження терміну дії постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 р. № 831». Міністерством соціальної політики України було підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України. Профспілка доклала максимум зусиль до його просування. За наполяганням Представника Атомпрофспілки в Чорнобильській об’єднаній організації профспілки Тетеріна М.В. 13 листопада 2014 року проведено узгоджувальну нараду про розгляд питання щодо необхідності прийняття проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2008 р. № 831».

У нараді взяли участь представники Міністерства екології та природних ресурсів України, ДАЗВ України, Мінсоцполітики України, Державної служби спецзв’язку, НАН України, Київської ОДА, МОЗ України.

Підсумком обговорення стало визнання істотної незмінності сучасного рівня радіаційного забруднення, внаслідок якого за результатами атестації 2013 року умови праці робочих місць за радіаційним фактором визнані як особливо шкідливі. Враховуючи це, учасники узгоджувальної наради вважають за доцільне зберегти на 2015 рік розмір доплат за роботу в зоні відчуження на рівні 2014 року (1827 грн. на місяць).

Зазначений вище проект постанови КМУ завізовано, погоджено урядовим комітетом та підготовлено для розгляду на засіданні Кабінету міністрів України. Але, з незрозумілих причин, проект не було включено до порядку денного засідання Кабінету Міністрів 26 листопада. На сьогодні цей Уряд свої повноваження склав.

Прес-центр Атомпрофспілки

Читайте також:

20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
останні публікації
20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
18.04.2024
Випускники 2024 для майбутніх поколінь
Працівники Національного природного парку Північне Поділля разом з випускниками Плугівського ЗЗСО І-ІІІст. висадили саджанці Picea pungens та Picea abies...