Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Звітується профком Хмельницької АЕС

05.03.2013

Звітується профком Хмельницької АЕС

Сьогодні, 5 березня, проходить звітна профспілкова конференція ВП «Хмельницька АЕС». Участь у конференції бере голова Атомпрофспілки Валерій Матов та заступник голови Атомпрофспілки, голова профкому ДП НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич. На конференції профком ППО ВП ХАЕС підбив підсумки роботи профспілкової організації за минулий звітний період.

Профспілкова організація Хмельницької АЕС нараховує 5930 членів профспілки, у тому числі: працівників ВП ХАЕС – 5118, працівників СК і КДЮСШ ППО ХАЕС – 54, штатних працівників профкому – 5, непрацюючих пенсіонерів ХАЕС – 740, колишніх працівників АПК і ТГ – 13. У структурі ППО ХАЕС 34 профспілкові ланки першого рівня – цехкоми та 111 ланок другого рівня – профгрупи.

Доповідаючи про роботу профспілкового комітету Хмельницької АЕС за період з 16 лютого 2012 року по 5 березня 2013 року голова ППО ХАЕС Михайло Гук відзначив, що «за звітний період проведено 53 протокольно оформлених засідання профкому, на яких було розглянуто понад 600 питань, що безпосередньо стосуються життєдіяльності нашого підприємства, інтересів кожного працівника».

З доповіді голови ППО ВП ХАЕС Михайла Гука

-  Основними напрямами роботи профспілкового комітету за звітний період були: контроль за дотриманням на підприємстві законодавства України про працю; контроль виконання умов колективного договору; підготовка і проведення культурно-масових, спортивних, оздоровчих і реабілітаційних заходів серед персоналу ВП «ХАЕС» та членів їхніх сімей. Вирішення поточних питань у робочому порядку здійснювали постійно діючі у профспілковому комітеті 13 комісій за активної допомоги голів цехових комітетів та профспілкового активу, а контрольну функцію постійно здійснювала ревізійна комісія, очолювана Володимиром Борисовичем Рубасом. Очолювали комісії: з охорони праці Сергій Ігорович Кусков; з організаційно-масової роботи і інформації Людмила Сергіївна Гуц; по роботі з оперативним персоналом Андрій Васильович Данилюк; з правового захисту Іван Юрійович Кривоконь; з організації оздоровлення Наталія Михайлівна Коломійчук; з соціально-економічного розвитку Дмитро Валерійович Міщенко; з фізкультурно-масової роботи Степан Григорович Пенчук; по роботі з дітьми і шефській роботі Людмила Михайлівна Малько; з культурно-масової роботи Олена Федорівна Романова; з соціального захисту Олег Васильович Тищук; з реформування заробітної плати і структурних змін Олена Володимирівна Хоменко; житлово-побутова - Вадим Михайлович Яхимович; по роботі з молоддю - Леонід Леонідович Волков.

Діяльність усіх комісій було регламентовано відповідними «Положеннями…» про комісії, що розроблені і затверджені профспілковим комітетом. Робота профкому і профспілкової організації проводиться згідно з планом роботи. Пості­йно здійснювалась робота з вдосконалення діяльності комісій профкому.

Було опрацьовано значну кількість розпорядчих документів по ВП ХАЕС, графіків роботи персоналу, перевірялися та надавалися зауваження до посадових інструкцій, надавалися пропозиції та погоджувалися спільні рішення по внесенню змін і доповнень до колективного договору. У 2012 році вдалося вирішити питання, що активно порушувалися впродовж останніх років саме нашим трудовим колективом: а саме блок питань по аварійних формуваннях, в якому з’явилася і фінансова мотиваційна складова захисту персоналу – 3% щомісячної доплати до тарифної ставки чи посадового окладу для членів цих формувань; зроблено перший крок зі зменшення розриву в рівні заробітної плати непромислового песоналу, що працює на проммайданчику, і ПВП, врегульована пропозиція оперативного персоналу з проведення щорічного перегляду доплати за ліцензування.

Головним для кожного працівника є питання його заробітної плати. І, звичайно, для профкому протягом звітного періоду воно було також ключовим. Навіть за досить жорсткої позиції НКРЕ в частині підняття рівня доходів нашого персоналу, профспілки спільно з адміністрацією знаходили можливості для позитивного впливу на динаміку росту заробітної плати. Як приклад, рішення щодо підняття щомісячно на 2% тарифних ставок і посадових окладів починаючи з березня 2012 року дало можливість підняти тарифні ставки і посадові оклади у 2012 році на 31 відсоток, а це є головна, захищена частина доходів персоналу, яка в свою чергу є базисною при формуванні інших доплат і надбавок. І ще один цікавий факт – саме у 2012 році вперше в історії атомної енергетики середня заробітна плата  персоналу  перетнула межу 1 тисячу доларів  США.

Аналізуючи 2012 рік, варто відзначити, що ми постійно перебували в досить тяжкій фінансовій ситуації. Відсутність коштів призводила до напружених моментів в питаннях виплати заробітної плати персоналу СК і КДЮСШ (допущено 3 затримки), при виплаті матеріальної допомоги членам профспілки, при організації оздоровлення персоналу, літнього дитячого оздоровлення. Вкотре за путівки в дитячі оздоровчі табори та санаторно-курортні заклади ми розраховувалися вже на початку 2013 р. Така практика не посилює до нас довіри, як до ділових партнерів з боку цих закладів.

І ще одне питання, яке на сьогоднішній день є найбільш актуальним для профспілкового комі­тету, яке забрало вже значну кількість часу, сил і несе величезне емоційне навантаження – питання оптимізації адміністративно-управлінського персоналу ВП «ХАЕС». Дане питання залишається невизначеним до кінця і головним завданням профкому в поточному періоді буде мінімізація наслідків цих процесів на персонал – членів профспілки. Від імені профспілкової конференції ХАЕС пропоную звернутися до в.о.президента ДП НАЕК «Енергоатом» з пропозицією про призупинення процесу для детального вивчення зауважень  профспілкового комітету, що висловлені в численних зверненнях профкому і аналізу обґрунтувань штатів, наданих керівниками структурних підрозділів. Рішення, що ла­має людські долі, погіршує морально-психологічний клімат і призводить до загострення соці­альної напруги в місті, не повинно прийматися при повному ігноруванні зауважень і пропозицій колективу. Ми завжди з гордістю промовляли фразу, що працюємо не на кондитерській фабриці. Настав час довести її на ділі!

Матеріальну допомогу з коштів профспілкового бюджету за звітний період отримали: 570 чоловік (в т.ч. 10 - 2 рази) на суму 1 347 100 грн.

У випадках, коли суми на лікування складали десятки тисяч гривень (онкологічні захворювання, складні оперативні втручання, імплантація донорських та штучних органів і т.д.) ми постійно зверталися за допомогою у профспілковий комі­тет Компанії і ЦК Атомпрофспілки, і жодного разу не отримали відмови, за що їм велика подяка.

І в контексті даного питання  в черговий раз звертаюся до колективу з пропозицією про розробку і впровадження програми добровільного медичного страхування. Це світовий досвід, альтернативи йому немає. А профком медична страховка працівників звільнить від розгляду заяв про ангіни, грипи, апендицити і гайморити і дозволить надавати реальну фінансову допомогу для тих членів профспілки, чиї затрати на лікування перевищують межі страхових сум. Але нам потрібно, можливо не зовсім популярне рішення, – після розробки та впровадження програми медичного страхування заяви на матеріальну допомогу приймати лише у застрахованих працівників, так, як це вже зробили наші колеги із ЗАЕС і ЮУАЕС.

Належна увага профспілковим комітетом приділялася літньому оздоровленню дітей. Спільно з профспілковим комітетом ДП НАЕК за звітний період оздоровлено в дитячих оздоровчих таборах 416 дітей на суму 2 645 189 грн.

Щира подяка усім, хто брав участь у вирішенні цього важливого питання: комісії по роботі з дітьми і шефській роботі, керівництву і персоналу транспортного цеху, керівництву і медичному персоналу СК.

За звітний період спільно з профспілковим комітетом ДП НАЕК «Енергоатом» оздоровлено працівників ВП ХАЕС та членів їх сімей 1824 осіб, в т.ч. в санаторіях і пансіонатах 1693, в т.ч. по путівках вихідного дня 131 на суму 12 662 867 грн.

Головною проблемою з оздоровлення персоналу було недостатнє фінансування даного напрямку роботи і «стабільні» протягом 5-ти років 4047000 грн. в кошторисі соціального розвитку ДП НАЕК «Енергоатом» без врахування значного росту цін на путівки та розрахунків, що їх щорічно готує ВСР. Про поділ цієї суми в 2013 році навпіл взагалі говорити поки не хочеться.

Ще один напрям діяльності профспілкового комітету – фізкультурно-масова робота. Поєднання зусиль комісії профспілкового комітету, колективу СК «Енергетик» ППО ХАЕС, колективу КДЮСШ ППО ХАЕС і унікальна серед АЕС України структура (тренерсько-методичний персонал передано в структуру профкому) дає можливість досягати видатних результатів, залучати до активних занять фізичною культурою і спортом значну кількість працівників ХАЕС, їх дітей, жителів нашого міста.

Спортивні досягнення є візиткою і водночас гордістю ВП ХАЕС і ДП НАЕК «Енергоатом». За 16-річну історію існування ДП НАЕК  11-м спортсменам присвоєно найвище спортивне звання «Заслужений майстер спорту України». Звертаю вашу увагу на те, що десять з одинадцяти  – наші.

Проблемним питанням, яке переходить зі звітного періоду в поточний, - повна відсутність житлового будівництва. Думаю, доречним буде від імені профспілкової конференції ВП «ХАЕС» вкотре звернутися до в.о. президента компанії про пошук коштів на добудову хоча б ІІ черги будинку №505 і загальне стабільне фінансування капітального будівництва.

Щирих слів подяки заслуговує робота всіх комісій профкому:  з правового захисту, культурно-масової, організаційно-масової, з соціально-економічного розвитку, по роботі з молоддю і оперативним персоналом, житлово-побутової. За напрямками своєї роботи вони  готували величезну кількість різноманітних гучних заходів, і проводили, можливо й не дуже помітну, але потрібну профспілкову роботу.

Головним перспективним завданням для профспілкового активу ВП «ХАЕС» на новий звітний період буде робота з підготовки пропозицій і прийняття нового Колективного договору ДП НАЕК «Енергоатом» на 2014-2015 роки. Ми маємо докласти максимум зусиль, щоб в умовах тотального недофінансування НАЕК, грабіжницької політики при формуванні тарифів для атомної енергетики не загубилася головна складова нашої роботи -  соціальний захист персоналу!

Фото «Перспектива»

 

Читайте також:

28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...