Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Президія ФПУ: профспілки активізують дії

07.04.2015

Президія ФПУ: профспілки активізують дії на захист прав та інтересів людини праці

Утворити загальнопрофспілковий штаб солідарних дій на захист конституційних прав працівників та руху до європейських трудових норм вирішили учасники засідання Президії Федерації профспілок України, що відбулось 2 квітня в київському готелі «Турист». Вів засідання Голова СПО об'єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий.

Керівником Штабу визначено першого заступника Голови СПО об'єднань профспілок, заступника Голови ФПУ Сергія Кондрюка.

Про це говориться у Постанові «Про дії профспілок в умовах радикального підвищення цін і тарифів та катастрофічного падіння рівня життя населення», яка була ухвалена під час засідання.

З доповіддю з цього питання, а також з питань «Про Вимоги до Кабінету Міністрів України та Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні стосовно невиконання законодавства про працю та положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» та «Про позицію ФПУ щодо проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік» виступив Сергій Кондрюк.

Зробив він цю презентацію доволі оригінально, образно та переконливо.   По-перше, він поділив свій виступ на три частини. «Хочу показати як профспілки працюють на захист людини праці», - зазначив Сергій Кондрюк. При цьому він дістав звичайнісінький батон і став від нього відривати шматочки. «Якщо ми порівняємо, скільки отримує за однакову роботу працівник з ближчого оточення України, то побачимо ось такий батон. Якщо це робітник з Росії, то цей батон треба поділити навпіл. А для українського працівника він буде ще меншим», - підкреслив Сергій Кондрюк, якій на очах присутніх ділив хлібину на шматки.

«Драматизм ситуації у тому, що цей шматок існував для українського працівника рік тому, - наголосив він. – Після того, як була запроваджена значно більш розширена сфера оподаткування, введені додатковий військовий збір, він став ще менше. До того ж, інфляційне знецінення його відбулось практично наполовину. А ще і мінус пільги на оздоровлення, додаткові привілеї при народженні дитини…У всьому цьому є і доля провини профспілок, які допустили таку ситуацію».

Сергій Кондрюк проінформував про перспективи розвитку ситуації. Уряд не виповнив свою обіцянку про підвищення мінімальної зарплати, інфляція на кінець року очікується на рівні 33 відсотків, сніжним комом зростає заборгованість із заробітної плати, очікується також нове підвищення цін та тарифів. При цьому всі конструктивні пропозиції профспілок Урядом ігноруються, необхідний для країни та суспільства соціальний діалог фактично не відбувається.

Сергій Кондрюк підкреслив, що профспілки направили керівництву держави, Уряду, Верховної Раді пропозиції, в яких зазначається: вкрай необхідно підвищувати мінімальну зарплату. Однак переговори з представниками Мінсоцполітики, Мінфіну, роботодавців показали: мова про її підвищення не йде.

Профспілки також запропонували НТСЕР розглянути два питання: реальний стан економіки, що робити із скороченням робочих місць та формування основ державної бюджетної політики на 2016 – 2018 роки. Але це досі не відбулось. Більш того, досі не окреслено, як буде розвиватися соціальний діалог на перспективу.         

Що у таких умовах мають робити профспілки?

Як підкреслив Сергій Кондрюк в проектах рішень Президії ФПУ визначено основні напрями систематизації діяльності профспілок на захист конституційних, соціальних і трудових прав людини праці. «Для досягнення цієї мети ми будемо продовжувати активно працювати з міжнародними інституціями, Верховною Радою України, - сказав він. – І, звичайно, розвивати профспілкову солідарність. Яскравий приклад цьому – той факт, що наші колеги з інших профспілок - члени СПО об’ єднань профспілок підписали колективний лист до Кабінету Міністрів України з вимогою у 10-денний строк дати відповідь на болючі питання, які ми зазначили у цьому листі. Якщо такої відповіді не буде, ми пропонуємо без будь-яких заминок приступити до повноцінного трудового спору, який має офіційно показати українському суспільству та іноземним партнерам, що Уряд спровокував профспілки почати діяти в рамках Закону про колективно-трудові спори».

У Постанові «Про дії профспілок в умовах радикального підвищення цін і тарифів та катастрофічного падіння рівня життя населення», зокрема, говориться:

«Визнати неприпустимим і антисоціальним підвищення цін і тарифів в умовах «замороження» розмірів основних державних соціальних стандартів гарантій, значного обмеження соціальних прав громадян, гарантованих Конституцією України, падіння реальної заробітної плати, скорочення робочих місць тощо.

Схвалити:

3.1. Вимогу до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо підвищення мінімальної заробітної плати з 1 липня, 1 жовтня та з 1 грудня 2015 року; скорочення грошового розриву між посадовим окладом працівника І тарифного розряду ЄТС і мінімальною заробітною платою.

3.2. Розроблений ФПУ проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо індексації розміру мінімальної заробітної плати».

3.3.  Заяву Федерації профспілок України щодо справедливого оподаткування та надіслати її Кабінету Міністрів України та центральним органам виконавчої влади (Мінекономрозвитку, Мінфіну,Державній фіскальній службі України).

4. Доручити керівництву ФПУ звернутися до:

4.1. Президента України, Прем'єр-міністра України, Голови Верховної Ради України щодо негайного прийняття рішень стосовно підвищення рівня оплати праці та визначення реального прожиткового мінімуму.

4.2.  Представництва Міжнародного валютного фонду в Україні з інформуванням стосовно позиції ФПУ щодо Меморандуму про економічну та фінансову політику та його негативні наслідки для населення України.

4.3.   Представництва Організації Об'єднаних Націй в Україні щодо недостатніх дій Уряду з виконання Україною Цілей Розвитку Тисячоліття стосовно подолання бідності.

4.4.   Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо звуження конституційних прав громадян на достатній рівень життя у зв'язку з радикальним підвищенням цін і тарифів та недоліків існуючих механізмів соціального захисту.

4.5.  Європейського соціально-економічного комітету та Національного координатора МОП в Україні щодо невиконання соціальних зобов'язань державою, масового і системного порушення прав громадян на працю і достатній життєвий рівень, поширення бідності І нерівності доступу до суспільних ресурсів, заборгованості із заробітної плати.

4.6. Наукових Інститутів з проханням щодо надання ними прогнозних оцінок відносно впливу прийнятих владою рішень на рівень життя населення, демографічну та конфліктогенну ситуацію.

4.7. Міжнародної конфедерації профспілок щодо катастрофічного падіння рівня життя значної частини населення внаслідок радикального підвищення Урядом цін і тарифів на вимогу МВФ.

4.8. Широкої громадськості (споживацькі організації, спілки ветеранів) щодо підтримки позиції ФПУ стосовно недопущення зниження життєвого рівня громадян в умовах радикального підвищення цін.

4.9.   СПО об'єднань профспілок щодо:

-   створення Робочої групи для опрацювання питання щодо порядку оскарження рішень НКРЕКП стосовно необгрунтованого підвищення з 01 квітня 2015 року цін і тарифів для населення на природний газ, електроенергію, послуги опалення;

- розгляду доопрацьованого законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо індексації розміру мінімальної заробітної плати» на черговому засіданні Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні.

5. Домагатись проведення у вересні-жовтні 2015 року Парламентських слухань щодо стану реалізації конституційних прав працівників, дотримання положень конвенцій МОП та Європейської соціальної хартії (переглянутої) щодо забезпечення достатнього життєвого рівня працівника та членів його сім'ї.

6.  Рекомендувати членським організація ФПУ:

 6.1.  У тижневий термін надати пропозиції та зауваження до розробленого ФПУ проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо індексації розміру мінімальної заробітної плати» (додаток 2).

6.2. Проводити роботу щодо публічного висвітлення позиції профспілок (прес-конференції, виступи на телебаченні, радіо, листівки, банери, соціальні мережі тощо).

7.  Утворити загальнопрофспілковий штаб солідарних дій на захист конституційних прав працівників та руху до європейських трудових норм (далі - Штаб).

8.  Керівником Штабу визначити заступника Голови ФПУ, першого заступника Голови СПО об'єднань профспілок Кондрюка С.М.

Керівнику Штабу надати право на основі пропозицій членських організацій, членів СПО об'єднань профспілок сформувати персональний склад Штабу та, у разі потреби, вносити до нього зміни.

9. Штабу:

-    до 15 квітня 2015 року підготувати пропозиції з організації дій на підвищення гарантій в оплаті праці;

-    внести на чергове засідання Ради ФПУ комплексний план солідарних дій на захист конституційних прав працівників та руху до європейських трудових норм.

10.  У разі неподання Урядом до 1 травня 2015 року до Парламенту законопроекту щодо додаткових етапів підвищення в поточному році розміру мінімальної заробітної плати розпочати безстрокову консолідовану галузево-регіональну акцію протесту під стінами Кабінету Міністрів України.

11. Територіальним профоб'єднанням ініціювати:

-  переговори щодо запровадження регіональних прожиткових мінімумів та встановлення на їх основі мінімальних рівнів оплати праці;

-     розгляд місцевими органами самоврядування питання дотримання конституційних прав на працю та її своєчасну оплату;

-     консультації з місцевими осередками партій щодо передбачення в їх програмах на виборах до місцевих рад і парламентській роботі заходів щодо сприяння зайнятості населення, створення гідних робочих місць, своєчасної і належної оплати праці».

Учасники засідання ухвалили в цілому Постанови Президії «Про дії профспілок в умовах радикального підвищення цін і тарифів та катастрофічного падіння рівня життя населення», «Про Вимоги до Кабінету Міністрів України та Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні стосовно невиконання законодавства про працю та положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» та «Про позицію ФПУ щодо проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2016 рік».

Під час засідання Президії також було обговорено низку інших важливих питань, зокрема «Про стан профспілкового руху та статистичні звіти всеукраїнських профспілок і профоб’єднань за 2014 рік», стосовно фінансово-господарської діяльності ФПУ та інші.

Було також прийнято рішення про скликання дев'ятого засідання Ради ФПУ 25 червня в Києві.

У роботі Президії взяли участь та виступили народні депутати України Сергій Каплін та Анатолій Матвієнко.

 Інформаційно - аналітичний центр ФПУ

 

Читайте також:

28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...