Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Президент Енергоатому спростовує звинувачення

10.06.2015

Президент Енергоатому спростовує звинувачення

9-10 червня у місті Києві проходить позачергова конференція трудового колективу ДП НАЕК «Енергоатом». 9 червня на позачерговій конференціі виступив президент Компанії Юрій Недашковський . Він прокоментував і відповів на всі запитання, пов’язані зі звинуваченнями з боку Державної фінансової інспекції (ДФІ) «щодо проявів корупції, масштабних зловживань та правопорушень» в Енергоатомі.

За його словами, в Компанії ретельно проаналізували лист ДФІ (від 20.05.2015 № 05-1/636) на адресу Кабінету Міністрів України і по кожному пункту надали ґрунтовні пояснення, які, на думку Компанії, не тільки спростовують звинувачення щодо посадових осіб Енергоатому, але й свідчать про упередженість і некомпетентність працівників ДФІ, які готували ці звинувачення. Все це детально викладено в листі Енергоатому на КМУ від 29.05.2015 № 7969/10.

Більше того, в зазначеному листі ДФІ містяться завідомо неправдиві дані, зокрема про неможливість проведення перевірки у окремих контрагентів Енергоатому у зв’язку із їх відсутністю за місцем знаходження. Натомість, працівниками Енергоатому було встановлено і задокументовано факти, які дають підстави стверджувати, що службові особи ДФІ взагалі не виходили на зустрічну перевірку. З цих та інших фактів Енергоатом направив до МВС України повідомлення про злочин (в порядку ст. 214 КПК України).

Що стосується власне планової ревізії фінансово-господарської діяльності. Енергоатом у встановленому порядку 24 квітня надав свої заперечення до Акту цієї ревізії. ДФІ 20 травня надало свої висновки на наші заперечення, а 25 травня направила до Енергоатому вимогу щодо усунення порушень, встановивши термін реагування 21 червня. І тільки після цього ДФІ може ініціювати розірвання контракту з керівником підприємства та звернутися до суду з позовом про стягнення збитків.

Тим не менше, в.о. голови ДФІ поспішив зробити це набагато раніше, порушуючи встановлені терміни – за 5 днів ще до направлення вимоги та за місяць до завершення строку на її реагування.

«Я впевнений, що така поспішність пов’язана в першу чергу з побоюванням ДФІ, що в суді їхні безпідставні вимоги і звинувачення не устоять. А тому стало вкрай необхідним терміново замінити керівника Енергоатому з розрахунку на те, що новопризначений буде займати не таку принципову позицію. Сьогодні уже цілком очевидно, що розкручена на всю країну авантюра із заяв Гордієнка про півтора мільярди збитків провалилася. В зазначеному листі ДФІ від 20 травня мова уже йде про збитки в сумі 60 млн грн, з якими Енергоатом не погоджується і готовий відстоювати свою позицію у суді.», ‒ відзначив Юрій Недашковський.

При цьому президент Компанії навів кілька прикладів, які наочно демонструють, яким чином ДФІ висмоктувала з пальця ці так звані «збитки» та «прямі фінансові порушення».

Так, 21,9 млн грн відрахувань профкому ДФІ чомусь вважає збитками Компанії, хоча ці кошти були передбачені в тарифі Енергоатому і в затвердженому Урядом фінансовому плані на 2014 рік. Коментарі зайві.

Так само ДФІ не бере до уваги пояснення про те, що витрати на експлуатацію спортивних (78,3 млн. грн) і оздоровчих (58,4 млн грн) закладів, а також на юридичні послуги (2,9 млн грн, в т.ч. при Ю.Недашковському 0,25 млн грн) були також передбачені у фінплані Компанії на 2014 рік і вважає їх фінансовими порушеннями.

Те ж саме стосується залучення (14,7 млн грн) та повернення (13,9 млн грн) кредитних коштів, які також були передбачені затвердженим фінансовим планом.

Всі ці витрати, були передбачені в фінансовому плані Компанії, і практично по всім з них є економія.

Разом з тим, із нарахованих ДФІ збитків у сумі 10,8 млн грн, які ніби то виникли із-за завищення вартості чи обсягів підрядних робіт, реально було підтверджено і відшкодовано в ході ревізії підрядними організаціями 257 тис. грн (завищені обсяги). (Решта – порушення, виявлені у субпідрядних організаціях наших контрагентів, та ніби то порушення в обліку їхніх витрат на відрядження).

Недоотриманими доходами (збитками) у сумі 8 млн грн ДФІ вважає несвоєчасне постачання світлих паливо-мастильних матеріалів з боку ТОВ  «Вог Аеро Джет», не визнаючи висновок Волинської торгово-промислової палати про настання форс-мажорних обставин. При цьому ДФІ чомусь не було взято до уваги те, що згідно з регламентом ТПП України, вона уповноважує регіональні ТПП засвідчувати форс-мажорні обставини з усіх питань, що належать до компетенції ТПП України (до речі, з вересня 2014 року аналогічна норма передбачена Законом України про ТПП України).

ДФІ також чомусь ототожнює не стягнуті штрафні санкції за укладеними договорами на загальну суму 6,8 млн грн зі збитками. Це виключно суб’єктивний погляд ДФІ, який спростовується рішеннями судів адміністративної юрисдикції (у справі № 826/2571/13-а апеляційним судом надано правову оцінку позиції ДФІ, зокрема процитовано ч.3 ст.32 Господарського кодексу України, а саме: «штрафні санкції може заявити учасник господарських відносин, права чи законні інтереси якого порушено, а отже це є правом, а не обов’язком такого суб’єкта»; суд вказує, що «застосування санкцій відбувається виключно за ініціативою учасників господарських відносин»).

Особливо цинічним видається твердження ДФІ про збитки в сумі 5,6 млн грн, завдані ніби то завищенням вартості послуг з охорони та оборони чотирьох АЕС, наданих військовими частинами Національної гвардії України. Енергоатом виконав свої зобов’язання по укладеним договорам і забезпечив у повному обсязі фінансування відповідно до Зведеного розрахунку вартості утримання військових частин з охорони, погодженого командувачем ВВ МВС України та НКРЕКП, і Актів МВК з організації охорони АЕС, затверджених Міністром енергетики та вугільної промисловості та командуючим НГ України. Ці послуги були надані в повному обсязі.

Збитками ДФІ також чомусь вважає те, що РАЕС ніби то втрачена можливість отримання доходу від орендної плати на суму 4,4 млн грн (в листі вказано 2,5+1,6 млн грн). Схоже ДФІ не читала Закон України «Про оренду державного та комунального майна», згідно з яким орендодавцем державного нерухомого майна є Фонд держмайна України або його регіональні відділення. Саме Фонд держмайна проводить оцінку цього нерухомого майна або виступає її замовником і контролює надходження до Державного бюджету України плати за оренду державного майна. При цьому Енергоатом не є стороною договорів на оренду та не замовляє оцінку його вартості для цілей оренди, тобто по закону не може бути відповідальним за розмір доходів від оренди державного майна.

Тепер, стосовно того, які ж такі «жахливі» факти прямих фінансових порушень на суму 7,1 млрд грн було виявлено в ході ревізії.

Левову частку з них (4,8 млрд грн) займає контракт з американською компанією «Холтек Інтернешнл». На думку ДФІ, укладання додаткової угоди до цього контракту із застосуванням переговорної процедури є порушенням вимог законодавства. Можливо ДФІ краще всіх в Україні розбирається з технологіями поводження з відпрацьованим ядерним паливом. Але про те, що відносно застосування саме технології «Холтек Інтернешнл» для спорудження в Зоні відчуження ЧАЕС централізованого сховища ВЯП у 2012 році було прийнято спеціальний Закон України, Енергоатом надавав пояснення ДФІ. На жаль ці доводи не були взяті до уваги ДФІ.

Те ж саме стосується застосування переговорної процедури для післяреакторних досліджень так званих зразків-свідків корпусного металу реакторів після їх опромінення в активних зонах цих реакторів. Компанія надала всі необхідні пояснення. І тут, здається, не потрібно бути профільним спеціалістом для того, що зрозуміти, що зразки-свідки, які є високоактивними радіоактивними матеріалами, можуть досліджуватися тільки в тих гарячих камерах, де вони вже знаходяться і де ведеться їх архів. В даному випадку – в українському Інституті ядерних досліджень (м. Київ) і в чеському ІЯД (м. Ржеж). І в такій ситуації згідно із законом може бути застосована тільки переговорна процедура.

Наступна складова т.зв. «прямих фінансових порушень» – це те, що технічна документація при проведенні конкурсних торгів була викладена не українською мовою. Важко сказати, яке відношення має мова до фінансів, але у нас дійсно вся проектна і конструкторська документація на всі енергоблоки історично була на російській мові. До того ж, відповідно до вимог МАГАТЕ вся експлуатаційна документація має бути складена мовою, на якій було розроблено проект. Ми поступово вирішуємо цю проблему, і до кінця поточного року вся документація конкурсних торгів буде викладена українською. Слід зазначити, що в усіх торгах, де ДФІ констатувала це ніби то «порушення», переможця було вибрано за найнижчою ціною.

Ще один приклад – це застосування Енергоатомом в конкурсній документації вимог щодо фінансових гарантій з боку контрагентів. Тут ДФІ знову перебирає на себе функції АМК, оскільки вважає, що в такий спосіб звужується конкурентне середовище.

Цей ряд можна продовжувати. Всі інші звинувачення щодо «прямих фінансових порушень» такі ж надумані та безпідставні.

Ще один приклад, який свідчить про некомпетентність або ж про свідоме перекручування фактів з боку ДФІ, яка у своєму листі стверджує, що обсяги кредиторської заборгованості ніби то досягли критичної межі 42 млрд грн. Насправді ж кредиторська заборгованість станом на 31 грудня 2014 року склала 9,4 млрд грн і зросла в основному за рахунок штучно нарахованих дивідендів у розмірі 4,8 млрд грн без наявного джерела їх сплати на виконання сумнозвісної постанови КМУ від 24.12.2014 № 710. Дійсно, ці «з повітря» взяті дивіденди жодним чином не забезпечені тарифом, але така ситуація виникла не з вини Компанії, і зараз є доручення Уряду щодо законодавчого вирішення цієї проблеми. На жаль, крім Енергоатому нею ніхто насправді не займається.

Крім цього, зростання кредиторської заборгованості було зумовлено катастрофічно низьким рівнем розрахунків Енергоринку за відпущену електроенергію у минулому році (2,8 млрд грн простроченої заборгованості). Така ж негативна тенденція на жаль тільки посилюється у поточному році (вже 1,7 млрд грн простроченої заборгованості за 4 місяці, через тиждень сюди додасться ще щонайменше півмільярда недоплати за травень). Звичайно, що за таких умов неминуче зростатиме наша кредиторська заборгованість перед постачальниками і підрядниками. І зростатиме заборгованість за банківським кредитами, залученими для часткового покриття недоплат з Енергоринку та тарифних дефіцитів.

Повертаючись до пресловутих 42-х мільярдів, можна констатувати, що ревізори ДФІ з незрозумілих причин додали до кредиторської заборгованості ще 24,7 млрд грн так званих відстрочених податкових зобов’язань (рядок 1500 Балансу). Можливо вони погано розуміють їх економічний зміст. А може свідомо спотворюють дані бухгалтерського обліку.

І нарешті, що стосується галасу довкола збиткової діяльності Компанії. З незалежних від Компанії причин здоровенний правий стовпчик фінансових результатів 2014 року опинився нижче осі абсцис на 6,5 мільярдів. А міг би бути вище від неї на 2,2 млрд грн, якби в тарифі була врахована бухгалтерська амортизація, якби не збитки від обвалу національної валюти, і якби не безнадійна заборгованість Енергоринку перед Компанією

Це питання неодноразово розглядалося на всіх рівнях – починаючи з балансових комісій НАЕК «Енергоатом» і Міненерговугілля, на яких робота Компанії у 2014 році була визнана задовільною, на конференції трудового колективу, в НКРЕКП, в Уряді. Скрізь. Компанія давала вичерпні пояснення, і жодного разу на адресу Компанії не було звинувачення в тому, що збитки зумовлені неефективною діяльністю та марнотратством. Адже головні причини збитковості Компанії зумовлені законодавчими колізіями і традиційним латанням дір в економіці держави за рахунок атомної енергетики.

Також, президент Енергоатома зазначив, що звичайно ж, у Компанії залишається багато внутрішніх проблем і негараздів. «Ми не можемо, поклавши руку на серце, сказати, що вже досягли, так би мовити, межі досконалості і працюємо на піку ефективності. Нас є за що справедливо критикувати. Але не такий спосіб, як це хтось вирішив зробити руками ДФІ. Реальна боротьба з корупцією, хабарництвом, відкатами – це надзвичайно напружена, системна, повсякденна і дуже копітка робота. І ми її робимо. Вперше у нас в Компанії запрацювала потужна вертикаль запобігання та протидії корупції. Наразі у нас проводиться антикорупційний аудит відомою міжнародною компанією «Трансперенсі інтернешнл». Ми впровадили «Комплайєнс-політику» і першими серед державних підприємств ввели в дію Антикорупційну програму ДП «НАЕК «Енергоатом» (з 2 червня 2015 року). Ми працюємо над вдосконаленням закупівельних процедур і одними з перших в Україні приєдналися до впровадження системи електронних торгів», ‒ додав Юрій Недашковський.

Президент Компанії також нагадав, що лише завдяки злагодженій високопрофесійній роботі атомної енергетики українська об’єднана енергосистема благополучно пережила останній осінньо-зимовий період. В минулому році Компанія досягла найнижчої за всю історію вітчизняної атомної енергетики кількості порушень та відхилень в роботі АЕС. А от ДФІ чомусь стурбована, цитуємо, «неспроможністю… виконувати функції експлуатуючої організації та відповідати за безпеку всіх АЕС».

Джерело: НАЕК

Читайте також:

20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
останні публікації
20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
18.04.2024
Випускники 2024 для майбутніх поколінь
Працівники Національного природного парку Північне Поділля разом з випускниками Плугівського ЗЗСО І-ІІІст. висадили саджанці Picea pungens та Picea abies...