Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Очільник Міненерговугілля за соціальне партнерство

16.03.2014

Новий очільник Міненерговугілля за соціальне партнерство

14 березня відбулось засідання Громадської ради при Міненерговугілля. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан зустрівся з представниками громадськості енергетичних галузей, у тому числі з лідерами профспілкових організацій, щоб обговорити ситуацію в паливно-енергетичному комплексі України, визначити першочергові заходи для стабілізації роботи українського ПЕК. Це перша зустріч нового міністра з громадським активом. І як зазначив голова Атомпрофспілки, член Громадської ради Валерій Матов, вперше після тривалого вакууму у діалозі між керівництвом профільного міністерства і представниками атомної галузі було знайдено порозуміння.

Засідання міністр розпочав з інформації про стан енергетичної галузі України, повідомив, що Міненерговугілля України видало наказ № 237 (від 11 березня), в якому йдеться про першочергові заходи зі стабілізації роботи української енергетичної системи. «Упродовж багатьох років побудовано Об’єднану енергетичну систему України, тому будь-які втручання в її роботу матимуть серйозні наслідки. Наше завдання – забезпечити постачання електроенергії, газу всім нашим громадянам, незалежно від місця проживання (йдеться про ситуацію в АР Крим). І в цей непростий час нам вкрай необхідна підтримка громадськості».

Щодо інших питань, що виникають сьогодні у зв’язку із загостренням відношень з Росією, - постачання палива для АЕС, вивезення відпрацьованого ядерного палива, Юрій Продан заявив, що у нього була телефонна розмова з керівником Росатому і він отримав запевнення у тому, що проблем з доставкою палива на українські АЕС та вивезенням відпрацьованого ядерного палива не буде.

Наказ № 237 містить також вказівку керівникам підвідомчих міністерству підприємств забезпечити «перегляд умов укладених договорів на постачання матеріально-технічних ресурсів, послуг виробничого та невиробничого характеру та вжити заходів для зменшення вартості зазначених договорів з метою зниження ціни закупівель ресурсів, робіт та послуг».

Міністр закликав до прозорості у тендерах із закупівель та участі громадських організацій, у тому числі профспілок, у цих процедурах, що унеможливить, на його думку, корупційні дії.

Юрій Продан розповів, що за попереднім аналізом, усі закупівлі останніми роками проводилися через тендери за завищеними цінами, причому не у безпосередніх виробників, а через проміжні структури. Міністр зазначив, що існування великої кількості фірм-посередників на ринках нафти і газу, вугілля та електричної енергії завдає значної шкоди державі і закликав до закупівель безпосередньо у виробників.

Принаймні на зустрічі, Юрієм Проданом була сприйнята із розумінням складна ситуація в атомній галузі. Не зважаючи на те, що вона має визначальний вплив на національну безпеку, стан економіки в Україні та якість життя її громадян, галузь доведено до критичної межі. Про це у своїх виступах говорили атомні фахівці, зокрема старійшини атомної галузі – колишній голова Державного департаменту України з питань ядерної енергетики Міненерго Михайло Уманець, а також перший директор РАЕС, нині віце-президент Українського ядерного товариства Володимир Коровкін.

У своїх виступах вони говорили про необхідність відшукати резерви, передусім, для подовження ресурсу діючих атомних енергоблоків, планомірно думати і про будівництво (заявлене в Енергостратегії) нових блоків ХАЕС.

Голова Атомпрофспілки Валерій Матов зосередився на відсутності в атомній галузі ефективної кадрової політики. Так, протягом 14 останніх місяців в НАЕК «Енергоатом» не було жодного постійного керівника, лише перманентно заступаючі на посаду виконуючі обов’язки президента Компанії. Не встигали запам’ятовувати прізвища керівників, бо ті стрімголов змінювалися, на підприємствах так званого «дніпродзержинського майданчика»: ДНВП «Цирконій», ДП «Смоли». Нещодавно призначеного керівника підприємства СхідГЗК Олександра Сорокіна довго тримали у ранзі «виконуючого обов’язки директора».

Валерій Матов зазначив, на рівні профільного міністерства, а власне у профільному атомному департаменті, за останні роки атомники цілком втратили кадрову ініціативу: «на рівні перших керівників державного органу управління атомної галузі практично не залишилося досвідчених атомних професіоналів. Хоча колись на рівні першого заступника міністра і заступника міністра обов’язково був атомник».

Але стрижневим питанням на сьогодні для атомників є тарифоутворення. Валерій Матов звернув увагу міністра на необґрунтованість заниження тарифу на електроенергію для ядерної галузі. Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики (НКРЕ), з 1 січня 2014 роки установила тариф державному підприємству НАЕК «Енергоатом» на відпуск електроенергії 23,08 коп. за 1 кВт/год (без ПДВ). Атомпрофспілка неодноразово звертала увагу на той факт, що для забезпечення виконання виробничої, інвестиційної та соціальних програм Національна атомно-енергетична компанія потребує тариф як мінімум 27,3 коп. за 1 кВт/год.

Юрій Продан погодився і відповів, що з його боку вже є у цьому напрямі дії – готується звернення до НКРЕ для підготовки обґрунтованого тарифу на електроенергію НАЕК, здатного забезпечити діяльність підприємств атомно-промислового комплексу з урахуванням усіх, передбачених в галузі, програм: створення нових підприємств, зокрема заводу ЯП, будівництво і дослідна експлуатація Новокостянтинівського родовища, подовження дії блоків АЕС тощо. Міністр пообіцяв особисто відвідати усі атомні майданчики вже найближчим часом. «Зрозумійте, ситуація складна, практично кожного дня або через день урядові засідання. Але я знайду можливість поїхати подивитися і на власні очі переконатися щодо стану справ на цих підприємствах», сказав він.

Юрій Продан також зазначив, що усі питання в атомно-промисловому комплексі мають вирішуватися комплексно, «в одній зв'язці», зокрема будівництво заводу ЯП і розвиток Костянтинівського родовища, розвиток нових родовищ для забезпечення обсягами роботи заводу ЯП». Також поінформував, що через брак бюджетних коштів частину інвестиційних програм, що планувалося реалізувати відповідно до Енергостратегії, фінансуватимуть за рахунок тарифу і тарифної складової.

Міністр пообіцяв окрему зустріч для атомників – за участю керівників підприємств та профспілкових працівників з обговорення та вироблення першочергових заходів щодо стабілізації ситуації в атомній галузі. Такі зустрічі передбачається проводити регулярно.

Підбиваючи підсумки зустрічі, Валерій Матов сказав: «Є розуміння необхідності соціального партнерства і є готовність до подальшої спільної роботи. На жаль, протягом останніх років ми неодноразово зверталися до нашого профільного міністерства, але так і не були почуті. Новий міністр пообіцяв цю ситуацію виправити. Після тривалого вакууму, який спостерігався у стосунках керівництва міністерства з громадським активом атомної галузі, здається, врешті знайдено порозуміння. Але це наша перша зустріч і перший діалог. Я запропонував, щоб наша наступна зустріч була більш змістовною, підготувати наше бачення і перші необхідні заходи для стабілізації ситуації в галузі. А згодом будемо думати й про розвиток. Одразу після засідання я переговорив у телефонному режимі з директорами підприємств і націлив їх терміново розпочати відпрацьовувати питання і підготувати відповідні пропозиції. Потім їх зведемо у вигляді документу першочергових заходів і передамо на розгляд міністру».

Прес-центр Атомпрофспілки

Читайте також:

17.04.2024
За чистоту!
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...