Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Міненерго радилося з профспілкою щодо Плану Уряду

17.06.2016

Міненерго радилося з профспілкою щодо Плану Уряду

Профспілка нагадала міністерству про проблеми галузі

16 червня в Міністерстві палива та енергетики відбулася нарада керівництва з представниками всеукраїнських профспілок та об’єднань організацій роботодавців. Нарада відбулася згідно з дорученням віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка щодо проведення зустрічей керівників державних органів управління з представниками профспілок для обговорення і затвердження Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік.

Нараду в Мінпаливенерго, зрозуміло, було присвячено обговоренню пріоритетних напрямів діяльності паливно-енергетичного комплексу та узгодженню з громадськістю урядового плану дій. Які урядові плани і яке до них профспілкове ставлення коментує Голова Атомпрофспілки Валерій Матов.

– Це вже друга презентація цього Плану. По нашій підгалузі його вже озвучував Міністр (у травні) і, по-суті, цього разу відбулося повторення презентації Плану на рівні заступника Міністра-керівника апарату Дмитра Лабоженка.

Що стосується атомно-промислового комплексу, на жаль, у цій урядовій програмі на рік, що вже, практично, збіг наполовину, основним є питання будівництва ЦСВЯП (Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива). І тоді, і цього разу, я зауважив, що це, безумовно, важливий напрям, однак, з урахуванням короткочасної перспективи урядового плану, не найпріоритетніший. Процедура вирішення питання довготривала, узгодження, наприклад, ТЕО тягнутиметься не один рік. Дійсно, це важливе для України питання з огляду на економію для країни коштів, що витрачалися на вивіз відпрацьованого ядерного палива до Росії. Але тут ситуація не критична: місце будівництва ЦСВЯП визначене, перемовини проведені.

Відновити нормальну діяльність НАЕК «Енергоатом»

Більш «кричущим», на думку Атомпрофспілки, є блокування рахунків ДП НАЕК «Енергоатом» та арешт майна Компанії. Передусім, через те, що зараз відповідальний період для атомних станцій: у весняно-літній сезон на АЕС виконуються заходи з підготовки та ремонту роботи атомних блоків у осінньо-зимовий період. Половина енергоблоків зазвичай перебувають у ремонті, з 15-ти – 7-8, і це звичайний для літа «баланс». Однак, через брак фінансування атомні електростанції перебувають під загрозою несвоєчасного виводу енергоблоків з ремонту. Через неплатежі, Росія заявила про відмову нам вивезення до цієї країни відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС. Під загрозою договірні зобов’язання щодо поставок свіжого ядерного палива з РФ, а це відповідно відображається на фінансовому стані ДП «Східний ГЗК», як на постачальнику уранової продукції для ТВЕЛ. Тому це пріоритетне питання – питання збереження соціальної інфраструктури, чисельності персоналу тощо.  І тут необхідні термінові рішення. Передусім Міністерства, як органу управління галуззю.

Щодо Атомпрофспілки, розуміючи складність ситуації з огляду на нереалізацію відповідних доручень вирішення питання розблокування рахунків НАЕК, вже декількох, - попереднього і нинішнього прем’єр-міністра, ми бачимо єдиний шлях вирішення проблеми – у законодавчому руслі. Фахівці Атомпрофспілки активно долучалися до просування проекту закону, який би продовжив  мораторій на стягнення боргів з Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом», що відновило би її нормальну діяльність.

На жаль, на законопроекті своє вето поставив Президент. Можна лише здогадуватися з яких причин і з якою метою. Можливо, це був так званий, «пробний шар» у спробі збанкрутувати державне підприємство.

Ми пішли шляхом ініціювання нового проекту закону. Сьогодні фахівці Атомпрофспілки беруть участь у переговорах на рівні нашого профільного комітету. Особлива участь у просуванні цього питання виконуючого обов’язки голови Комітету паливно-енергетичного комплексу в парламенті, народного депутата України (фракція «Блок Петра Порошенка») Олександра Домбровського. Він проводить значну роботу і в Комітеті, і у Верховній Раді, і в Адміністрації Президента.

На нараді я зазначив, що хотів би бачити позицію державного органу управління. І що він робить для того, аби забезпечити безпечну експлуатацію атомних блоків.

Корпоратизація чи реструктуризація НАЕК

Особливо важливим для Атомпрофспілки, як представника інтересів трудового колективу,  – позиція міністерства щодо корпоратизації чи реструктуризації ДП НАЕК «Енергоатом».

Як відомо, минулого року з’явився проект відповідного закону, над підготовкою якого безпосередньо працювали фахівці Атомпрофспілки. Ми надали свої пропозиції, які були напрацьовані під час  зустрічей з трудовими колективами. На жаль, низка зауважень від профспілки не знайшли відображення у проекті, передусім нас цікавило представництво трудового колективу в особі повноважних представників Атомпрофспілки в органах управління Компанії (Правління, Наглядова рада). Але особливо ми відстоювали, аби 100 відсотків акцій підприємства залишилися у володінні держави, без права відчуження, навіть, однієї акції. А також ми наполягали на створенні окремого органу управління галуззю.

Але потім з’явилося розпорядження (яке де юре не відмінювало вже проведені щодо підготовки закону заходи) про реструктуризацію ДП НАЕК «Енергоатом». Тому ми хотіли би ясності, і про це я сказав на нараді, яку позицію щодо цього займає державний орган управління в особі Міністерства енергетики. Яким шляхом крокуватиме Уряд: шляхом корпоратизації чи реструктуризації НАЕК?  Від цього залежатимуть і наші дії.

Відповіді не було. Присутній на нараді Віктор Кушка, заступник директора департаменту-начальник відділу будівництва та експлуатації об’єктів ядерної енергетики департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу, натомість, звинуватив профспілку у тому, що вона своїми діями осоромила Міністерство у Брюсселі, і цілій Європі,  що там посилаються на наші документи. Йдеться зокрема про звернення Атомпрофспілки до Президента та урядових установ щодо неприпустимості введення для АЕС маневрового режиму їхньої роботи, як планувало Міністерство, вже до кінця цього року, а також з вимогою розблокування рахунків НАЕК. 

Атомпрофспілка робила це,  спираючись на висновки фахівців, і виступаючи від імені трудових колективів. Ми вважаємо, що Атомпрофспілка мала ґрунтовні причини звертатися і вимагати від міжнародних структур, які займаються безпекою в атомній енергетиці, звернути увагу на позицію державного органу управління по відношенню до державного підприємства у часті забезпечення його безпечної експлуатації.

З чого будуватимемо завод ядерного палива

На нараді порушувалося питання будівництва заводу ядерного палива, воно також попередньо обговорювалося представниками Атомпрофспілки - 1 червня на робочій зустрічі голови Атомпрофспілки і його заступника – голови профкому ППО НАЕК «Енергоатом» з міністром енергетики Ігорем Насаликом. Я зауважив, що багато підприємств, що мали бути задіяні у створенні ядерно-паливного циклу, сьогодні «виживають» (а частина вже не живе), передусім підприємства дніпродзержинського майданчика та Дніпропетровська – ДП «Дніпропетровський завод прецизійних труб», ДП «Бар’єр», ДНВП «Цирконій», ДП «Смоли», тощо. Тому Концепція, хоча вона і подана на розгляд Уряду, це на сьогодні «високі слова». Необхідно «заземлюватись» і  наповнювати її конкретним змістом, хто, як і чим займатиметься. Як буде розвиватися, наприклад, урановидобувна галузь, як будуватимуться нові об’єкти.  І основне питання – за рахунок яких коштів.

На засіданнях правління Концерну «Ядерне паливо», членом якого я є, відбуваються неймовірні речі, м’яко кажучи, незрозумілі. Наприклад, на правлінні Концерну затверджуються інвестиційні плани підприємств. А Концерн існує на внески підприємств, 95 відсотків з них надходить від Східного гірничо-збагачувального комбінату. І правління Концерну затверджує інвестиційну програму для підприємства Схід ГЗК за рахунок коштів самого підприємства. Які ж це інвестиції, це, по суті, відчуження коштів від поточного виробництва. Логіка не зрозуміла.

Визначитися щодо місця медицини атомників

Я попросив, врешті-решт, визначитися Міністерству з позицією щодо збереження нашої галузевої спеціалізованої медицини. Це не просто медичні установи, не просто надання медичних послуг у порядку загальної черги, це надзвичайна важлива служба, яка забезпечує безпечну роботу персоналу  у шкідливих і особливо шкідливих умовах, контроль і супровід цього персоналу у процесі виробничої діяльності, реабілітації та оздоровлення. А також – покликане професійно забезпечити належний (спеціальний) медичний захист персоналу та населення у можливих позаштатних ситуаціях.

Прес-центр Атомпрофспілки

Читайте також:

20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
останні публікації
20.04.2024
Допомога для колег в ЗСУ
Колектив Південноукраїнської АЕС передав велику партію допомоги одному з військових підрозділів, де служить южноукраїнець. Бійця, командира та медикинь забезпечили...
20.04.2024
Для зміцнення українського енергетичного сектору
Постійний представник Великої Британії при ОБСЄ Нілл Голланд під час засідання Постійної ради організації у Відні заявив, що Велика...
19.04.2024
Підтримка військових — наш святий обов’язок!
Колектив Рівненської АЕС продовжує допомагати українському війську. 12 квітня воїнам передали вісім квадрокоптерів (моделі Mavic 3T, Mavic 3 та...
18.04.2024
Дрон атакував Запорізьку АЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку безпілотником навчального центру на майданчику Запорізької атомної електростанції....
18.04.2024
Випускники 2024 для майбутніх поколінь
Працівники Національного природного парку Північне Поділля разом з випускниками Плугівського ЗЗСО І-ІІІст. висадили саджанці Picea pungens та Picea abies...