Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 5
   

Зона відчуження: 27 років катастрофі на ЧАЕС

24.04.2013

Зона відчуження. Напередодні 27 роковин Чорнобильської катастрофи

23 квітня відбулася поїздка Міністра соціальної політики України Наталії Королевської у зону відчуження з нагоди 27 роковин Чорнобильської катастрофи. Разом з Королевською до зони відчуження прибули представники громадських організацій та ЗМІ.

Після спілкування  з мешканцями с. Дитятки Н.Королевська провела  зустріч з керівниками підприємств зони відчуження, які підпорядковані ДАЗВ України та профспілковим активом Чорнобильської ООП та ДП УЗФО. Міністр щиро подякувала керівництву ДАЗВ України, Раді голів Чорнобильської ООП за запрошення до зони відчуження та теплий прийом. Вона вперше перебуває у зоні відчуження і тому у неї багато вражень і від людей з якими вона спілкувалася, масштабами катастрофи та героїзмом працівників, які ліквідують її наслідки.   

Представник Атомпрофспілки М.Тетерін від імені працівників підприємств зони відчуження надав Н.Королевській низку питань щодо соціально-економічного захисту працівників, які беруть участь у роботах з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, а саме про:

1.    Необхідність внесення змін до Переліку підприємств, установ і організацій зони відчуження, працівники яких мають право на пільгову пенсію за Списком №1.

У період з 1986 по 2010 рік право на пільгову пенсію за списком №1 мали право всі працівники зони відчуження, в тому числі пожежники, міліція, СБУ, прокуратура, державні службовці Агентства з управління зоною відчуження, проте  з 2010 року був змінений порядок призначення пільгових пенсій працівникам зони відчуження внаслідок чого Мінсоцполітики   виключило з наказу МНС України від 13.03.2012 №576 згаданих службовців тому, що вони мають спеціальні закони,  якими вони і повинні користуватися при оформленні пенсій, що порушує статтю 56 Закону України «Про статус та соціальні гарантії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та соціальні гарантії згаданих осіб, що є порушення Конституції України.

2.    Прискорення прийняття Кабінетом Міністрів України постанови «Про затвердження переліків робіт з особливо шкідливими і особливо важкими та шкідливими і важкими умовами праці, на яких встановлюється підвищена оплата праці».

Це питання спричинене тим, що в даний час на практиці керуються типовими переліками, які були затверджені Держкомпраці Союзу РСР у 1986 році. На основі типових переліків підприємства опрацьовували свої переліки робіт, на яких провадиться доплата за роботу у важких і шкідливих умовах праці. Наслідком цього є відсутність правової бази для встановлення підвищеної оплати праці при роботі з радіоактивними речовинами, що призводить до зростання соціальної напруги у колективах підприємств зони відчуження та спецкомбінатів «Радон».

Проект вказаної постанови КМУ погоджується декілька років і на сьогодні знаходиться на остаточному погодженні в Мінекономіки.

3.    Внесення зміни до законодавства про пенсійне забезпечення стосовно порядку відшкодування Пенсійному фонду України витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам Чорнобильської АЕС та інших підприємств і організацій зони відчуження.

Проблема постала у тому, що фінансування робіт, які виконуються на Чорнобильської АЕС та в зоні відчуження повністю здійснюється за рахунок Державного бюджету України. Але, фінансування на покриття витрат ПФУ не надається в повному обсязі. Внаслідок несвоєчасного та недостатнього фінансування підприємств, з незалежних від них причин, порушується пенсійне законодавство та законодавство з оплати праці, а ПФУ застосовує заходи примусового стягнення заборгованості в судовому порядку, що в свою чергу на стадії виконавчого впровадження може призвести до арешту рахунків підприємств, а отже поставити під загрозу забезпечення ядерної та радіаційної безпеки.

4.    Необхідність внесення змін до Закону України «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого енергоблоку цієї АЕС на екологічно безпечну систему» з метою поширення дії статті 12 цього Закону на працівників підприємств, створених внаслідок реорганізації ЧАЕС, які влаштувались на роботу на ЧАЕС до 15 грудня 2000 року.

Після реорганізації ДСП ЧАЕС створені відокремлені підрозділи, які здійснюють свою діяльність по функціональному признаку. На сьогодні створене підприємство УЗФО, 580 осіб. Працівники підприємства виконують ті самі обов’язки, працюють на цих же робочих місцях, що і до реорганізації, але вже не можуть користуватись пільгами, які прописані в статті 12 згаданого Закону, тому що вони вже не є працівниками ЧАЕС.

5.    Про визначення права на пільгову пенсію працівників підприємств зони відчуження, які були реорганізовані у відповідності до наказу МНС України № 1086 від 09 грудня 2010 року, та на яких не було проведено атестацію робочих місць.

Працівники реорганізованих підприємств, позбавлені права на призначення пенсії за віком на пільгових умовах за період роботи на підприємствах, які було реорганізовані та на яких не було проведено атестації робочих місць.

6.    Про проведення осучаснення пенсій працюючим пенсіонерам

Це питання викликане тим, що в даний час при перерахунку пенсій працюючим використовується  середньої заробітна плата за 2007 рік. Тому пенсії у тих, хто оформлює пенсії наприклад в 2013 році, значно більші, ніж у тих, хто оформлював пенсії в до 2007 року. Тим, хто оформлює пенсію вперше, за базову середню заробітну плату беруть середню заробітну плату за попередній рік, а вона значно більша, ніж у 2007 році, тому у працюючих пенсіонерів пенсія значно менша, ніж у тих, хто оформлює пенсію сьогодні.)

7.    Про будівництво житла для працівників підприємств зони відчуження

Протягом останніх 10 років працівники підприємств зони відчуження не отримали від держави жодного квадратного метру житла. Значна частина працівників, які потребують поліпшення житлових умов, є учасниками ЛНА 2-ї та 3-ї категорії, та користуються правом на позачергове та першочергове отримання житла.

Н.Королевська уважно вислухала запитання, запевнила що всі вони будуть уважно розглянуті та будуть прийняті відповідні рішення. Міністр запропонувала створити робочу групу з представників Мінсоцполітики України,   ДАЗВ України та Чорнобильської ООП для розгляду цих пропозицій та розробці відповідних заходів. Від Чорнобильської ООП до складу цієї групи включено Представника Атомпрофспілки М.Тетеріна.

Після робочої наради Н.Королевська разом з Головою ДАЗВ України В. Холошею та Представником Атомпрофспілки М.Тетеріним відвідала Алею Пам’яті м. Чорнобиля, та меморіальний комплекс «Зірка Полин».

Н.Королевська, вшанувала пам'ять героїв пожежних та  поклала квіти до пам’ятника пожежним «Тим, хто врятував світ».

Одними з тих, хто відвідав зону відчуження та приймали участь у заходах були представники ВГО Ветеранів Чорнобиля на чолі з її керівником Проскуриним В.С. 

Представники Чорнобильської ООП надали можливість учасникам ЛНА на ЧАЕС відвідати пам’ятні місця м. Чорнобиля, а це й Свято-Іллінська Церква, Парк Слави м. Чорнобиля, Меморіальний комплекс «Зірка Полин», а також місця, де вони працювали у 1986-1987 роках.

Після заходів у м. Чорнобилі, делегація на чолі з Міністром Мінсоцполітики Н.Королевською відбула до ДСП ЧАЕС. У подальшій програмі передбачалося і огляд майданчика об’єкту «Укриття», нового безпечного конфайменту, м. Прип’ять, зустріч з представниками трудового колективу ДСП ЧАЕС.

На завершення поїздки Н.Королевська надала прес-конференцію для представників громадських організацій та ЗМІ. 

Геннадій Михайлюк,

провідний експерт Чорнобильської ООП

 

 

 

 

Читайте також:

18.03.2024
Ротації місій МАГАТЕ на чотирьох АЕС України
Ротації місій МАГАТЕ на чотирьох АЕС України
У березні 2024 року на ВП «Рівненська АЕС», ВП «Південноукраїнська АЕС», ВП «Хмельницька АЕС» було успішно проведено двадцять першу...
17.03.2024
Роботодавці мають оформляти трудові відносини
Роботодавці мають оформляти трудові відносини
Першим і головним питанням, з яким стикається кожен роботодавець при прийнятті працівників, є порядок оформлення трудових відносин. Часто роботодавці...
16.03.2024
«Все своє життя я стараюсь робити людям добро»
«Все своє життя я стараюсь робити людям добро»
з таким життєвим кредо зустріла свій 70-річний ювілей колишня працівниця Південноукраїнського енергокомплексу, нині — голова профспілкового комітету Первинної організації...
15.03.2024
З Днем добровольця!
З Днем добровольця!
У Вараші вшанували українських добровольців. За виявлені мужність, звитягу, ініціативу при знищенні ворога в боях у Бахмуті за...
останні публікації
18.03.2024
Ротації місій МАГАТЕ на чотирьох АЕС України
У березні 2024 року на ВП «Рівненська АЕС», ВП «Південноукраїнська АЕС», ВП «Хмельницька АЕС» було успішно проведено двадцять першу...
17.03.2024
Роботодавці мають оформляти трудові відносини
Першим і головним питанням, з яким стикається кожен роботодавець при прийнятті працівників, є порядок оформлення трудових відносин. Часто роботодавці...
16.03.2024
«Все своє життя я стараюсь робити людям добро»
з таким життєвим кредо зустріла свій 70-річний ювілей колишня працівниця Південноукраїнського енергокомплексу, нині — голова профспілкового комітету Первинної організації...
15.03.2024
З Днем добровольця!
У Вараші вшанували українських добровольців. За виявлені мужність, звитягу, ініціативу при знищенні ворога в боях у Бахмуті за...
15.03.2024
«Руки геть від наших зарплат!»
Бельгійська федерація загальної праці (FGTB/ABVV) у вівторок, 12 березня, мобілізувалася проти заходів жорсткої економії, вимагаючи свободи колективних переговорів і...