Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Рада ФПУ підтримала застосування активних методів

26.06.2015

Рада ФПУ підтримала застосування активних методів захисту соціально-економічних прав спілчан

Рада Федерації профспілок України 25 червня провела дев’яте засідання, на якому розглянула низку важливих питань внутрішньопрофспілкової роботи. Підтверджені повноваження членів Ради ФПУ, обрано голову Контрольно-ревізійної комісії на строк до проведення 7-го з’їзду ФПУ Володимира Рижих, заступника голови Київської міської ради профспілок.

Рада ФПУ визначилась щодо скликання VII з’їзду ФПУ. Виступаючи з цього питання Голова ФПУ Григорій Осовий, зокрема, зазначив, що 25 березня 2016 року спливає п’ятирічний термін повноважень виборних органів ФПУ. Станом на 24 червня 2015 р. звітно-виборну кампанію проведено 10 всеукраїнськими профспілками та 5 профобєднаннями. На кінець 2015р. заплановано 16 з’їздів та 12 конференцій. Усього до чергового з’їзду заплановано проведення – 30 з’їздів та 20 звітно-виборних конференцій, під час яких будуть висловлюватися пропозиції та зауваження щодо стратегії і тактики дій захисту прав та інтересів членів профспілок, які повинні бути враховані з’їздом під час напрацювання програмних документів.

Враховуючи зазначене, відповідно до ст. 33 Статуту Федерації профспілок України Рада ФПУ прийняла рішення скликати VII з’їзд ФПУ 24 березня 2016 року та провести його в м. Києві в приміщенні Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок. Окреслила порядок денний, встановила представництво від членських організацій до нового складу Ради, затвердила норму представництва на з’їзді для всеукраїнських профспілок і профоб’єднань, вирішила інші організаційно-технічні питання пов’язані з підготовкою профспілкового форуму.

У контексті розгляду наступного питання про завдання ФПУ щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ і європейської інтеграції України, Голова ФПУ Григорій Осовий, зазначив, що «Ми зробили достатньо потужні кроки, перейшли на шлях боротьби. Результат певний ми маємо – як організація. Люди вже відчули результату нашої боротьби, але дуже важливо, що ми порадилися, що турбує людей і як нам діяти далі. Біля 100 тис. осіб, яких ми опитали, сказали, що ми все правильно робимо, і це вселяє в нас надію, що ми робимо корисну для людей справу. І друге – якщо не буде результату шляхом перемовин, то 41 відсоток з опитаних сказали, що треба переходити до масових акцій профспілок, і 25 відсотків одразу відзначили, що треба одразу переходити до страйків.

Наразі ми перебуваємо у фазі переходу від перемовин до колективних дій у формі страйкової боротьби. Це вперше в історії. Ми ще на національному рівні ніколи до таких дій не вдавались. Але це наша зброя, якої бояться безперечно. Це тиск, який призводить до того, що керівники парламентських фракцій сідають за стіл переговорів з профспілками. Вони теж – від народу і розуміють, яка «температура» сьогодні у суспільстві. Профспілки виконують цю притаманну їм функцію як захисної організації, і нам уже починають довіряти.

Стосовно результату: робота йде по багатьох каналах - колективний трудовий спір, робота з парламентом, урядом, в тому числі переговорний процес. І все це стікається, як кажуть в одну річечку, якій треба вирішити питання індексації зарплати, пенсій, профвнесків. 172 відсотки інфляції за період з грудня по травень цього року. А нуль – прибавки до зарплати і пенсії. Друге – ми поставили завдання по тарифах і цінах, і деякі зрушення вже є. По пенсійних питаннях – оподаткуванню і відчуженню 15 відсотків – 100-відсоткове є розуміння політичних сил. Уряд поки діє спротив, бо це мінус 2,3 млрд.грн. доходної частини Пенсійного фонду через ці відсотки. І соціальне страхування: всі фракцій проголосували за включення 5 законопроектів до розгляду – це великий позитив, але ще не кінцевий результат. Внести законопроект до сесійної  зали парламенту – не означає його вирішити. Бо може бути супротив розгляду в профільних комітетах, і ще можуть депутати дати законопроектам негативну оцінку при доопрацюванні. Практично Комітет соціальної політики працює на відбій соціальних проектів, депутати «валять» соціальні законопроекти. Це факт.

Що ми можемо зробити на центральному рівні – це дотиснути проходження цих законопроектів на цій літній сесії, і ми це чітко заявили на зустрічі зі спікером параламенту  В.Гройсманом. Ми попередили депутатів, щоб вони не створювали конфлікт і не переносили розгляд цих законопроектів на осінь, не зливали їх з розглядом політичних питань. Але ми розуміємо: наступний вівторок – засідання Ради Коаліції. Чи внесе вона до розгляду на порядок денний ці питання? Ні, не внесе, тому що комітети окрім одного ще їх не розглянули.  В проекті до розгляду вони намічено поки що на четвер, 2 липня - проект 2245 – законопроект по соціальному страхуванню, чотирьох інших там немає. Тому потрібно блокування, пікетування Комітетів перед засіданнями.

Ми маємо показати свою силу і підштовхувати народних обранців до вирішення цих питань. У четвер, 2 липня під час розгляду законопроектів у парламенті, або в середу в комітетах депутати можуть розглянути і дати сигнал на розгляд цих законопроектів у четвер. Але якщо результату не буде, знову будемо широко інформувати всі членські організації, знову буде обговорення з профактивом, наступну естафету переймете ви – галузеві профспілки, первинні профспілкові організації. Це вступ в колективні трудові конфлікти, проходження порядку вирішення спорів і оголошення страйку, якщо до цього дійде.

Тобто на цьому етапі ресурсні можливості «центру» будуть вичерпані, тому потрібно буде «знизу» чинити відповідний тиск. Отака логіка і порядок наших наступних дій.

Про завдання ФПУ щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в умовах реформ і європейської інтеграції України на Раді ФПУ виступив заступник Голови ФПУ, керівник антикризового штабу Сергій Кондрюк (стенограма ВИСТУПУ).

В обговоренні взяли участь: голова Профспілки працівників АПК Ігор Сопелкін, голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, Андрій Олійник - завідувач відділу правової роботи та соціального захисту Львівської обласної профспілки працівників охорони здоров’я, Петро Шевченко – голова Федерації профспілок Черкаської області, Василь Андреєв - голова Профспілки будівельників України, Олександр Яцунь - голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України,

Рада ФПУ підтримала рішення та дії керівництва і Президії ФПУ щодо застосування активних методів захисту соціально-економічних прав спілчан. Доручила керівництву ФПУ звернутися до Уряду з пропозиціями щодо скасування економічно і соціально не виважених урядових рішень, прийняття Державної програми сприяння зайнятості населення, цільової економічної програми розвитку промисловості аграрного сектора до 2020 р., внести до ВРУ і КМУ проекти нормативно-правових актів соціального захисту, формувати проект Держбюджету України на 2016 рік і прогноз на 2017-2018 рр. на базі основних державних соціальних гарантій. Рада також звернулася до парламенту і народних депутатів з пакетом законодавчих ініціатив соціального змісту.

 Головним завданням для керівництва ФПУ, членських організацій Рада визначила – реалізацію вимог викладених у Трудовому ультиматумі профспілок до КМУ та результативного завершення переговорів з підготовки проекту Генугоди на новий терміном. Президії ФПУ – визначити план подальших дій профспілок залежно від результатів примирних процедур у ході врегулювання національного конфлікту з Урядом.   

У ході засідання члени Ради ФПУ напрацювали профспілкову позицію з питань профспілкової власності та її використання в інтересах людини праці і суспільства. Дане питання презентував заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко. З цього питання Рада ФПУ прийняла рішення затвердити Стратегію управління майном в інтересах людини праці.

 Рада ФПУ прийняла звернення до органів влади і об’єднань організацій роботодавців у зв’язку з реформуванням системи соціального страхування та пенсійного забезпечення, затвердила звіт про виконання бюджету ФПУ за 2014 рік та бюджету на 2015 рік. І зробила заяву в зв’язку з підготовкою змін до Конституції Україні в частині відкритості для організацій громадянського суспільства і преси цього процесу.

Докладніше

Читайте також:

28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...