Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Експлуатація АЕС в маневреному режимі: за та проти

17.10.2016

Експлуатація АЕС в маневреному режимі: за та проти

Асоціація «Український  ядерний форум» організувала круглий стіл на тему: «Експлуатація АЕС в маневреному режимі: за та проти», який відбувся 11 жовтня 2016р. в Українському кризовому медіа-центрі.

Спікерами заходу були: Президент Асоціації УЯФ, президент ДП «Енергоатом» Юрій Недашковський; директор НТЦ НАЕК «Енергоатом» Микола Власенко, начальник відділу експлуатаційної безпеки Департаменту з безпеки ядерних установок Держатомрегулювання України Роман Вікторович Халенко; заступник директора з оперативного керування-головний диспетчер ГП «Укренерго»  Віталій Зайченко, заступник головного диспетчера по АЕС Михайло Гашев, Президент ВГО «Вища Рада енергоаудиторів та енергоменеджерів України» Вадим Улида. Модератор – Олександр Майстренко, експерт центру «Енергетика України».

У роботі круглого столу взяли участь журналісти, фахівці галузі тапредставники громадських організацій.

Тема експлуатації АЕС в маневрених режимах стала активно дискутуватися серед  суб’єктів ринку електричної енергії останні два роки. У зв’язку  з нестабільністю постачання та дефіцитом вугілля антрацитової групи на ТЕС України,  що становить загрозу для стабільного функціонування Об'єднаної енергосистеми України в пікові періоди споживання електроенергії, не припиняються спроби знайти порятунок у використанні АЕС для вирішення системних проблем ОЕС. Тому темами для обговорення стали

- що робить в цьому напряму ДП НАЕК «Енергоатом»;

- в яких межах можливо використання АЕС в маневрених режимах;

- як забезпечити безпеку при маневрених режимах експлуатації АЕС;

НАЕК «Енергоатом» як ніхто інший з учасників ринку електричної енергії України зацікавлений у впровадженні маневрених режимів на енергоблоках АЕС, але підвищення ефективності роботи компанії має відбуватись, з дотриманням усіх норм і стандартів ядерної та радіаційної безпеки. Таку позицію компанії висловив президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський у ході круглого столу на тему «Експлуатація АЕС в маневреному режимі: за та проти», організованому 11 жовтня Асоціацією «Український  ядерний форум».

Очільник Енергоатома констатував, що питання роботи енергоблоків АЕС в режимі маневрування завжди були вузькопрофесійною темою, але останнім часом вони набули загальносуспільного резонансу і дуже жваво обговорюються не лише у засобах масової інформації, але і у владних коридорах. «Діапазон думок, які висловлюються з цього приводу дуже широкий, нажаль, нерідко можна почути надмірно категоричні твердження – аж до спекуляцій на тему «другого Чорнобилю», який нібито можливий через впровадження маневрових режимів. Тому я хочу ще раз чітко зазначити, що ніякого «другого Чорнобиля» не буде – розвантаження або навантаження енергоблоків українських АЕС відбувається у проектних режимах, безпека яких обґрунтована», - підкреслив Ю.Недашковський.

Водночас, президент компанії зазначив, що до питань маневрування АЕС існує і дуже спрощений підхід, який полягає у нехтуванні думкою професіоналів і закидах до Енергоатома, який нібито відмовляється переходити в режим маневрування із незрозумілих причин. «Що стосується добового або тижневого регулювання потужності енергоблоків АЕС, то їх впровадження може бути здійснено виключно після успішного завершення всіх необхідних досліджень, обґрунтувань, державних експертиз і необхідних модернізацій самих енергоблоків. Попереднє керівництво Міненерговугілля, не порадившись з Енергоатомом, раптом внесло до Плану діяльності Кабінету міністрів України пункт про те, що АЕС будуть переведені у маневрений режим вже наприкінці 2016-го – початку 2017-го року. Це нас дуже сильно здивувало», - нагадав Ю.Недашковський.

Він звернув увагу учасників круглого столу на те, що в умовах домінуючого положення, в якому Енергоатом зараз знаходиться на енергоринку України, забезпечуючи 50-60% виробництва всієї електроенергії в країні, на компанію покладено додаткову відповідальність за безперебійне постачання електроенергії. «Ми жорстко дотримуємось диспетчерської дисципліни, виконуємо графіки навантажень, але через постійні зміни режимів роботи енергосистеми нам не завжди вдається утримувати усі працюючі енергоблоки АЕС на номінальній потужності та працювати у базовому режимі. Тому питання маневрування є дуже актуальним і для самого Енергоатома, але воно має бути обґрунтоване не лише з точки зору безпеки. Впровадження маневрування має бути економічно доцільним та жодним чином не зашкодити безперебійному постачанню електроенергії споживачам», - переконаний Ю.Недашковський.

Керівник Енергоатома впевнений, що на майбутньому реформованому ринку електроенергії маневрування також буде вкрай потрібним для Енергоатома інструментом. «Маневрування дозволить компанії заробляти на ринку допоміжних послуг та зробить АЕС привабливими на ринку двосторонніх договорів, коли споживачеві знадобиться не лише рівний графік постачання електроенергії. Те ж саме стосується і експорту електроенергії АЕС», - пояснив він.

Відповідаючи на запитання журналістів, Ю.Недашковський зауважив: «За нашими попередніми розрахунками, для того щоб бути ефективними в умовах нової моделі енергоринку нам необхідно забезпечити можливість працювати у режим маневрування на 5 енергоблоках з 15. Але лише реальна робота в умовах реформованого ринку електроенергії, дозволить Енергоатому чітко визначитись стосовно того, скільки саме енергоблоків доцільно переводити у режим маневрування. Вартість відповідної модернізації одного блоку складатиме близько 300 млн грн, і ці кошти мають бути передбачені у тарифі на відпуск електроенергії, який НКРЕКУ встановлює для Енергоатома».

Як зазначив начальник відділу експлуатаційної безпеки Департаменту з безпеки ядерних установок Державної інспекції з ядерного регулювання України Роман Халенко, позиція Держатомрегулювання з питань впровадження маневрених режимів на АЕС лишається незмінною: «Впровадження добового регулювання потужності енергоблоків АЕС можливе, але воно повинне супроводжуватись, як економічним, так і безпековим обґрунтуванням. Наразі в Держатомрегулюванні триває розгляд документів, наданих експлуатуючою організацією щодо початку другого етапу дослідного впровадження режиму добового регулювання потужності на енергоблоці №2 Хмельницької АЕС, який має розпочатись наступного року. За результатами державної експертизи буде прийнято рішення про можливість його початку».

У свою чергу, заступник директора з оперативного керування - головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко нагадав, що сьогодні АЕС України працюють у режимі обмежень, які поділяються на два типи: диспетчерські і балансові. «Диспетчерські обмеження обумовлені неможливістю видачі потужності з конкретної АЕС. «Укренерго» активно бореться з цими обмеженнями і по трьох АЕС проблему вирішено, єдина станція, яка залишається під дією диспетчерських обмежень – Запорізька АЕС. Сподіваємось, що після завершення наступного року будівництва повітряної лінії 750 кВ ЗАЕС – підстанція Каховська та лінії 330 кВ цю проблему наприкінці 2017 року також буде знято», - прогнозує представник Укренерго.

Крім того, за словами В.Зайченка, з огляду на наявні системні та балансові обмеження видачі потужності та враховуючи дефіцит вугілля для теплових електростанцій, Укренерго виходило з ініціативою щодо впровадження маневреного режиму на атомних електростанціях», - додав В.Зайченко.  

Він переконаний, що послуги Енергоатома з маневрування мають бути відповідно оплачені за прозорою методикою, яка буде розроблена та погоджена з Регулятором (НКРЕКП).

Довідка Асоціації УЯФ: Протягом останніх років робота енергоблоків АЕС України відбувалася в умовах постійних диспетчерських обмежень на відпуск електроенергії від АЕС до кінцевого споживача. Так, лише за період 2013-2014 років недопостачання  електроенергії через диспетчерські обмеження склав близько 18,5 млрд кВт·год., що співставно з річним обсягом відпуску електроенергії від двох енергоблоків ВВЕР-1000. Непланові диспетчерські розвантаження енергоблоків АЕС негативно впливають на надійність експлуатації ядерного палива та основного устаткування реакторної установки (РУ).

Усвідомлюючи, що разом із зростанням частки АЕС на вітчизняному енергоринку в 2014-2015рр., завдяки роботі яких забезпечувалось стабільне постачання електроенергії споживачам в цей період,  зростає і необхідність пошуку шляхів для забезпечення сталого функціонування об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України, НАЕК «Енергоатом» було здійснено перший етап дослідного впровадження режиму добового регулювання потужності на енергоблоці №2 Хмельницької АЕС навесні 2015 році.

Фахівцями НАЕК  «Енергоатом» розроблено алгоритм роботи АЕС у режимі добового регулювання потужності (ДРП). Цей алгоритм дозволяє проводити розвантаження-навантаження енергоблоку АЕС з реактором ВВЕР-1000 згідно з чітким алгоритмом та із встановленою технологічним регламентом безпечної експлуатації (ТРБЕ) швидкістю зміни потужності реакторної установки. При цьому забезпечується суворий контроль за дотриманням параметрів роботи енергоблока відповідно до вимог норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки.

Технічне рішення з дослідної експлуатації та програма дослідної експлуатації в режимі ДРП, як й звіт за її результатами, розглядаються Державної інспекцією ядерного регулювання, яка їх узгоджує на підставі висновків державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки. 

 

Читайте також:

24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
останні публікації
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...
21.04.2024
Творча підтримка
В інформаційному центрі Південноукраїнської АЕС відзначили найбільш активних учасників Всеукраїнського патріотичного онлайн-проєкту Енергоатом Junior Все Буде Україна....