Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Атомники провели акцію протесту під Мінекоенерго

29.11.2019

Атомники провели акцію протесту під Мінекоенерго. Міністр терміново виїхав у відрядження

Працівники НАЕК «Енергоатом» вийшли під стіни Міністерства енергетики та захисту довкілля (вул. Хрещатик 30) із вимогою припинити знущання над атомною галуззю, припинити розвертання енергетичного вектору в бік РФ та поновити на посаді президента Державного підприємства НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського, який є уособленням проукраїнського вибору майбутнього атомної енергетики. Протест атомників викликаний проросійськими діями міністра Оржеля, які ставлять хрест не лише на майбутньому розвитку держави Україна, але й на поточній безпечній та надійній роботі українських АЕС.

Було наголошено, що новопризначений міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель своїми діями та заявами демонструє свою зневагу до стратегічної для України ядерної галузі, яка виробляє 56% електроенергії для українських споживачів. Вчорашнє рішення про звільнення Юрія Недашковського, яке, за словами Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, ініціював міністр енергетики та захисту довкілля, відбулося у таємному режимі без експертного обговорення, на останніх хвилинах засіданнях Кабінету Міністру України з порушенням процедури, без жодної особистої зустрічі міністра з Юрієм Недашковським.

Опубліковані сьогодні на офіційному сайті Мінекоенерго звинувачення на адресу НАЕК "Енергоатом" є маніпулятивними, неправдивими та свідчать про відсутність реальних приводів для відставки президента НАЕК "Енергоатом". Зокрема, «неефективний менеджмент» за найнижчим тарифом на електроенергію в світі - 56,7 копійок виплатив торік 11,5 млрд гривень податків, реалізував інвестиційні проекти на суму 12,8 млрд гривень, виробив майже 55% електроенергії України. Більш того, за 9 місяців 2019 року НАЕК "Енергоатом" сплатив 30% усіх отриманих від реалізації електроенергії коштів у Державний бюджет України та бюджети всіх рівнів, позабюджетні фонди та в якості ПДВ при розмитненні. З 42 млрд 780 млн грн, що отримала за 9 місяців Компанія сплатила 12,889 млрд грн до бюджету України. До уваги Міністерства енергетики та захисту довкілля: за 9 місяців 2019 року НАЕК «Енергоатом» сплатив до Державного бюджету стільки ж податків та зборів як і загалом за весь 2017 рік та на 15% більше ніж за весь 2018 рік!

Чи готовий міністр О. Оржель особисто відповісти за звільнення керівника держпідприємства, який майже вдвічі збільшив фінансовий результат у порівнянні з плановим за умов відпуску 90% електроенергії за спецобов’язками за тарифом 56,7 коп (у затвердженому КМУ фінплані середній – 90,19 коп)? За 9 місяців 2019 року чистий фінансовий результат НАЕК "Енергоатом" за планом мав скласти 2,6 млрд грн, а фактично склав 4,3 млрд грн.

З нинішнім тарифом та знущальним ставленням до атомників, роботу яких обмежують заради імпорту з РФ, Енергоатом незважаючи на зростання кількісних показників порушень в роботі АЕС успішно пройшов всі партнерські перевірки з безпеки експлуатації ВАО АЕС та МАГАТЕ, де на відміну від Мінекоенерго працюють професіонали. Опубліковані «підозри» Мінекоенерго у розкраданні державних коштів стосуються подій більш ніж 10-річної давнини, і можуть розцінюватися на сьогодні лише як підтвердження Міністерством лідируючих позицій НАЕК "Енергоатом" в рейтингах ефективності та прозорості протягом всіх останніх років.

Про який недовиробіток електроенергії як наслідок від буцімто «недотримання графіків проведення капітальних та поточних ремонтів енергоблоків АЕС» йдеться з боку Мінекоенерго, якщо щойно достроково виведений з ремонту енергоблок ХАЕС №2 обмежили на 25% через імпорт електроенергії з РФ?

Що стосується звинувачень у необґрунтованому збільшенні собівартості, то фактичні дані навпаки свідчать про її зменшення. Так, за 9 місяців поточного року  планова собівартість складала 29,9 млрд грн, а фактична – 26,7 млрд грн, адміністративні витрати – план 1,2 , а факт 0,9 млрд грн. Те саме стосується й обслуговування діючих банківських кредитів (план 1,5 млрд грн, а факт 1,1 млрд грн). Разом з цим, звертаємо увагу, що про «постійне невиконання фінансових планів», невиконання графіків ремонтів та кредитних зобов’язань з ЄБРР та Євратомом закидує Міністерство енергетики та захисту довкілля (орган управління Енергоатома), яке два місяці тримає без руху всі можливі плани Компанії – від фінансового до стратегічного, через що НАЕК "Енергоатом" не може виконувати жодну інвестиційну програму – від Комплексної (зведеної) програми з підвищення безпеки за кошти ЄБРР та Євратом до добудови Ташлицької ГАЕС, яка критично потрібна для балансування об’єднаній енергетичній системі України.

Більш того, аналізуючи так звані «причини» звільнення Недашковського Ю.О., зрозуміло, що вони були сформовані не в результаті аналізу Міністерством діяльності підприємства, а взяті із звинувачень непрофесійних організацій та окремих осіб. Компанія неодноразово надавала на них свої заперечення та контраргументи, які з невідомих причин не було враховано Міністерством. Таким чином, функція управління та контролю з боку профільного Міністерства не виконується та підміняється замовною функцією безпідставної зміни керівника ДП «НАЕК «Енергоатом».

Учасники попереджувального мітингу - працівники АЕС та інших відокремлених підрозділів Енергоатома звернулися до Президента України Володимира Зеленського з проханням вжити заходів для відновлення на посаді Юрія Недашковського. Оскільки на сьогодні в Україні відсутні інші авторитетні для атомників України та світу компетентні фахівці його рівня, які можуть забезпечити достатній рівень ядерної та радіаційної безпеки при експлуатації АЕС.

НАЕК ЕНЕРГОАТОМ


 

останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...