Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Захист чи дискримінація переселенців

16.12.2014

Мінсоцполітики: усі профільні структури задіяні у забезпеченні соцзахисту переселенців з АР Крим та території АТО

10-12 грудня у Києві відбулася конференція «Гендерна політика в контексті європейської інтеграції та міжнародних зобов’язань України», організована Мінсоцполітики, ОБСЄ та Фондом ім. Ф. Еберта з залученням  знаних експертів, лідерів громадських організацій, відповідних за гендерний аспект представників місцевих та центральних органів виконавчої влади. На заході обговорювалися прояви дискримінації людини в економічній, політичній, соціальній, культурній сферах. Та особливо запеклим було обговорення проблем громадян України, які перемішуються з тимчасово окупованої території та районів проведення  антитерористичної операції на інші місця проживання – території, підконтрольні українській владі.

Координатор громадської  ініціативи  «Восток-SOS» Олександра Дворецька, яка активно відстоює права і свободи внутрішньо переміщених осіб,  сама є вимушеною переселенкою, бачить першопричини проблем переселенців у тому, що держава перші кроки з реалізації забезпечення прав почала запізно – «лише з середини літа, а не з початку окупації Криму (з березня), держава не займається проблемою переселенців системно», а також у необхідності вимушених переселенців ставати на облік.

«Лише з середини літа почали створюватися якісь координаційні ради для забезпечення прав переселенців, не кажучи про законодавче регулювання. Відповідний документ про права внутрішньо переміщених осіб було прийнято профільним комітетом ВР лише 21 листопада, і він лише створює додаткові бюрократичні перепони, адже трактування різних розпоряджень Кабінету Міністрів чи профільних міністерств спотворюється на місцях».

«Треба витратити декілька днів, аби поїхати, частіше в обласний центр, для того, щоб зареєструватися, відстояти там чергу, можливо, один день,  можливо, два. Я сама їздила на Комарова, 7 у Києві, дуже великі черги, до того ж, незручне розташування цього центру для приїжджих. Вистояла, лише завдяки моїй власній мотивації – подивитися, як це відбувається процедурно. А, якщо взяти ситуацію в Харківській області, то там на чергу на отримання статусу «переселенця», наголошую – лише у чергу на реєстрацію ставлять на лютий місяць. Тобто, люди записуються на чергу в черзі. Хоча постанова Кабміну передбачає отримання довідки у день звернення переселенців. Держава взагалі не розуміє, яка кількість осіб реально виїхала з території антитерористичної операції та АР Крим».

Серед найбільш дискримінованих Олександра Дворецька вважає багатодітні сім’ї та людей пенсійного віку, «адже переміщення часто доволі важке через стан їхнього здоров’я, а  будь-якого спеціалізованого транспорту чи програм щодо переміщення цих осіб не передбачено». 

Проблемою є невідповідне житло. «Зазвичай громадяни пропонують кімнату у своїй квартирі, або у своєму домі, але це житло, де туалети розташовані за межами будинку, і воду треба брати на дворі. А якщо у вас маленька дитина? У великих містах, де можна було би мати гідний рівень життя, гідне проживання, пропозицій немає, частіше за все, пропонують сільську місцевість, будинки, які опалюються дровами, а якщо це пенсіонер, йому важко».

Дискримінаційним, зазначила Олександра, є висловлювання міністра соцполітики «пенсійний туризм». Йдеться про пенсіонерів, які виїжджали на підконтрольну Україні територію  для отримання пенсії, а потім поверталися на своє місце проживання.

«Поки держава не гарантує дійсного соціального забезпечення, житла, безпечного переміщення, гідних умов для проживання, воно зобов’язане виконувати гарантоване законодавством пенсійне забезпечення таким громадянам. Сьогодні пенсіонери повинні брехати, що є переселенцями, щоб отримати належну їм пенсію. Сказати адресу, за якою вони нібито проживають. Все, що робить держава для переселенців, лише ускладнює їм життя. Я розумію, що це є державна політика відтягнути виплати по відношенню до переселенців, тому зараз переоформити пенсію набагато складніше – потрібен не лише паспорт, а ще й довідка переселенця».

Дискримінованими Олександра вважає чоловіків віком від 18 до 50 років. «Якщо вони одинокі, то їм важко отримати місце тимчасового проживання.  Бо є такий стереотип, що вони обов’язково повинні воювати на сході України і тому переміщуватися не мають право. Особливо це стосується чоловіків фізично розвинених, а ще які втратили свої документи. Ми знаємо, що багато людей, більш як десять тисяч, вже побували у полоні терористів. Частіше за все цим особам знищували документи. І тому допомогти їм доволі важко. Паспорти переселенцям зі сходу України поновлюють не раніше ніж за 30 днів. За законодавством. На практиці – це 2-3 місяці. А доти не можна встати на облік, влаштуватися на роботу, зняти квартиру тощо».

Олександра акцентувала увагу на тому, що на території, контрольованій бойовиками, небезпечно знаходитися дітям старшого віку. Натомість урядові постанови не передбачають надання допомоги неповнолітнім, по неї можуть звернутися лише їхні батьки. Натомість, багато дітей перемішуються без батьків, особливо багато підлітків.

Вона повідомила також, що до організації «Восток-SOS» звертається багато людей з територій проведення АТО, які є неконтрольованою українською армією територією.

«Наприклад, переселенці з Дебальцево, що щоденно обстрілюється. З Пески, територія села знаходиться в нуль кілометрах від Донецька (Ясиноватський р-н, Донецька обл. – Ред.) і в двох кілометрах від українського аеропорту. Але ми маємо звернення, коли мешканцям села Пески відмовляють, ґрунтуючись на розпорядженні «про контрольовані території». Але в селі немає жодного державного органу, там не працює школа, селищна рада, немає лікарні – все було у Донецьку. Цим людям відмовляють і ми готуємо вже декілька судових справ до структур Міністерства соцполітики, бо в урядових постановах №№ 505, 509 не йдеться про «контрольовану чи неконтрольовану території». Йдеться про антитерористичну операцію, яка, згідно з законом про тероризм, визначається виключно Службою безпеки України. А СБУ визначила територію проведення АТО як всю територію Луганської та Донецької області».

Сергій Марущенко, начальник Управління соціального захисту постраждалих унаслідок надзвичайних ситуацій Міністерства соціальної політики, надав наступну інформацію.

– Стосовно Пески, цю ситуацію ми знаємо й ініціюємо внесення змін до відповідного урядового розпорядження (1085-р. – Ред.). Міністерство соцполітики готує запит до СБУ з метою доповнення списку територіями, що знаходяться у безпосередній близькості до конфлікту. СБУ за погодженням з Кабінетом Міністрів затвердив Перелік територій, які не контролюються державною владою.  Однак, звичайно, якщо територію не включено до підконтрольної, але там відбуваються бойові дії, необхідно цим людям також допомагати.

Щодо критики міністерства й органів державної влади, що «вони нічого не роблять», досконалих рішень немає, урядові постанови прийнято в терміновому порядку у зв’язку з актуальністю питання. На сьогоднішній день допомога внутрішньо переміщеним особам – це величезна проблема для України, яка не була до такого готова.

Щодо того, що схема проведення виплат додатково доповнилася необхідністю отримання усіма внутрішньо переміщеними особами довідки про взяття їх на облік. Облік запроваджено, аби з’ясувати, скільки переміщених осіб і який необхідний матеріальний ресурс для задоволення їхніх потреб.

Хотів би наголосити – з метою соціального захисту було прийнято дві урядові постанови (№№ 505, 509), відповідно до яких внутрішньо переміщеним особам у межах країни, облікованим, забезпечено надання грошової допомоги на проживання у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг. Але усім внутрішньо переміщеним необхідно стати на облік і лише тоді вони можуть звернутися за грошовою допомогою у разі відповідних підстав. Основна підстава взяття на облік – переїзд з окупованих територій або зони АТО. Управління соціального захисту під час взяття на облік орієнтується у першу чергу зміною місця проживання, необхідно виїхати, лише на новому місці проживання забезпечуються усі необхідні виплати.

Урядом було прийнято рішення, відповідно до якого усім внутрішньо переміщеним особам необхідно встати на облік до 31 грудня 2014 року. Але ця норма поширюється на осіб, які переїхали до прийняття такої постанови. Управління соціального захисту надзвичайно завантажені в багатьох областях і тому  на сьогодні опрацьовується питання щодо подовження цієї дати, аби зменшити соціальну напругу серед відповідної групи громадян.

Найбільші скупчення переміщених – у межах Луганської та Донецької областей, крім того, це Харківська, Одеська область, Дніпропетровська, Київ та Київська область.

Сьогодні усі профільні структури задіяні у забезпеченні соціального захисту вимушених переселенців з АР Крим та території проведення АТО. Урядом створено міжвідомчий координаційний штаб з питань, пов’язаних з соціальним забезпеченням громадян України, які перемішуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. Цей штаб утворено при Державній службі з надзвичайних ситуацій, до складу його увійшли представники центральних органів виконавчої влади, які у межах своїх повноважень виконують покладені на них функції. Крім того, у кожному регіоні України створено  регіональні штаби, куди люди можуть звернутися за допомогою.

На Міністерство соціальної політики покладено завдання переведення усіх соціальних виплат таким особам та допомоги їм з працевлаштуванням. З цією мето було організовано додаткові профільні структури, що забезпечують переведення пенсійних та соціальних виплат до районів їхнього перебування.

У зв’язку з великими чергами у регіонах міністерство звернулося до Центру зайнятості, Пенсійного фонду України, аби вони залучили своїх представників до обліку переміщених осіб. Таким чином, хоч частково зняти напругу, яку відчувають сьогодні працівники управління соціального захисту, які виявилися не готовими до напливу такої кількості осіб, тим більше що зараз пора виплат субсидій. Натомість, на перший план вийшов соціальний захист тих, хто переїхав. Зрозуміло, що в управліннях, у зв’язку з величезним навантаженням, люди не можуть працювати у такому режимі. Багато хто звільняється, багато конфліктів, особливо у східних регіонах.

Аби збільшити число соціальних працівників, задіяні відділення Пенсійного фонду, підрозділи регіональних центрів зайнятості й інші соціальні структури, які можливо залучити на районному рівні.  Крім того міністерством було надіслано їм рекомендований лист щодо можливості взяти на роботу в управління соціального захисту населення додаткових працівників за договором.

Щодо згаданої дискримінацій, жодним чином обмежень на облік щодо чоловіків та жінок немає. За зведеною інформацією департаментів соціального захисту населення щодо кількості вже облікованих осіб, статистика на 1 грудня така:

обліковано 468 тис. 78 сімей або 556 тис. 446 осіб. З них пенсіонерів – 303 тис. 125, дітей – 87 тис. 751, людей з особливими потребами – 24 тис. 901. Щодо співвідношення кількості жінок та чоловіків, 62,4 відсотка переселенців жіночої статі.

Грошова допомога призначається на уповноваженого члена сім’ї, становить вона не більше ніж 2 тисячі 400 гривень на сім’ю, на працездатну особу – 442 гривні, на непрацездатну – 884 гривні. З питань переведення на нове місце пенсійних справ звернулися 717 тисяч осіб.

Лілія Соколова

 

 

Читайте також:

17.04.2024
За чистоту!
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...