Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 9
   

Новини Європейських профспілок

12.06.2023

Новини Європейських профспілок працівників громадського обслуговування (ЄФПГО)

Чехія: профспілка працівників громадського обслуговування з обуренням відреагувала на урядові плани жорсткої економії

Хорватія: працівники юстиції страйкують за підвищення заробітної плати

Іспанія: страйк триває, оскільки міністр юстиції відмовляється вести переговори

Фінляндія: посередництво в приватних соціальних службах під час страйку персональних асистентів

Нідерланди: профспілка домагається підвищення заробітної плати працівникам сфери догляду за людьми з інвалідністю та літніми людьми

Ірландія: працівники водного господарства виграли гарантію оплати праці, а профспілки працівників охорони здоров’я вимагають збереження схеми COVID

Франція: протести проти пенсійної реформи тривають

Великобританія: велика страйкова кампанія змушує уряд піти на поступки в оплаті праці

Італія: профспілки продовжують оскаржувати колективний договір з соціальним роботодавцем

Швеція: нові дворічні угоди у сфері приватної медицини та догляду за літніми людьми

Швейцарія: профспілки готуються до жіночого страйку 14 червня

Німеччина: члени профспілки підтримують угоду у сфері приватної медицини

Чехія: профспілка працівників громадського обслуговування з обуренням відреагувала на урядові плани жорсткої економії

Профспілки працівників громадського обслуговування, які входять до конфедерації CMKOS, в тому числі OSZSP і OSSOO, гнівно відреагували на загрозу жорсткої економії, оскільки з’являються нові подробиці про плани уряду скоротити державні витрати. Це включатиме скорочення витрат на оплату праці в державному секторі – працівникам загрожує скорочення заробітної плати на 5% у 2024 році, а цього року підвищення заробітної плати не відбулося. Профспілки стверджують, що скорочення робочих місць і зниження зарплат погіршить існуючі кадрові проблеми в державних службах і ще більше ускладнить надання якісних послуг. Минулого місяця конфедерація CMKOS оголосила про початок страйку, а на початку цього місяця профспілки охорони здоров’я оголосили про створення страйкового комітету.

Хорватія: працівники юстиції страйкують за підвищення заробітної плати

Майже 5000 працівників органів юстиції та державної прокуратури страйкують за підвищення заробітної плати. Акція, організована профспілкою SDLSN, спрямована на підтримку давньої вимоги про підвищення зарплати на 400 євро. Профспілка заявляє, що працівники мають значні обов’язки і навички, але багато з них отримують зарплату лише 600 євро на місяць. Замість того, щоб вести переговори, уряд вдався до юридичних дій, щоб спробувати заблокувати страйк, проте ця спроба була відхилена, а суд Загреба підтвердив законність акції. ЄФПГО надіслала повідомлення про солідарність.

Іспанія: страйк триває, оскільки міністр юстиції відмовляється вести переговори

Профспілки, які представляють працівників міністерства юстиції, в тому числі FSC-CCOO та FeSP-UGT, продовжують тотальний страйк, в той час як міністр відмовляється вести переговори. Страйковий комітет увійшов до головного офісу міністерства, сповнений рішучості вимагати початку переговорів, і залишився там, чекаючи на прибуття переговірника. Але через 24 години жодного прогресу не було досягнуто, і єдиними кроками, які зробило міністерство, були спроби обмежити пересування комітету і замкнути його в кімнаті для переговорів без доступу до їжі та напоїв. Тотальний страйк розпочався 30 травня після двох триденних страйків на початку місяця. Профспілки вимагають проведення переговорів щодо рівня заробітної плати та імплементації закону про організаційну ефективність, який має серйозні наслідки для оплати праці та кар’єрного розвитку працівників.

Фінляндія: посередництво в приватних соціальних службах під час страйку персональних асистентів

Члени профспілки JHL, які працюють персональними асистентами, продовжують страйк на підтримку кращої оплати та умов праці після того, як організація роботодавців не змогла запропонувати кращі умови оплати праці після медіації. Профспілка наполягає на підвищенні заробітної плати як ключовому заході у боротьбі з високою плинністю кадрів у секторі. Тим часом медіація триває у приватному секторі соціальних послуг після страйку профспілки TEHY. Профспілка повідомила, що посередництво, яке розпочалося 5 червня і тривало до 8 червня, досягло певного прогресу.

Нідерланди: профспілка домагається підвищення заробітної плати працівникам сфери догляду за людьми з інвалідністю та літніми людьми

Профспілка FNV організувала 25 травня національну акцію в рамках своєї кампанії, спрямованої на забезпечення підвищення заробітної плати на 10% у 2023 році для працівників, які надають підтримку людям з інвалідністю. Це було б додатковим підвищенням заробітної плати, яке передбачено чинною угодою, що діє до кінця січня 2024 року. Однак організація роботодавців VGN внесла лише незначні зміни до своєї попередньої пропозиції, яка передбачала підвищення на 10%, але протягом двох років. FNV стверджує, що роботодавці змарнували час, коли внесли дуже незначні зміни до пропозиції. Профспілка також розчарована тим, що обіцяне роботодавцем підвищення заробітної плати на 4% у 2024 році буде єдиною зміною, і що інші важливі умови праці не будуть розглянуті, включаючи збільшення витрат на проїзд та інші надбавки, а також заходи щодо зменшення навантаження на працівників старшого віку. Тим часом FNV використала національну акцію в Утрехті, щоб висунути свою вимогу про додаткове підвищення заробітної плати на 15% (мінімум 400 євро на місяць) для 470 тисяч працівників сектору догляду за літніми людьми. Профспілка також хоче більше дій, спрямованих на зменшення робочого навантаження, наймання та утримання працівників.

Ірландія: працівники водного господарства виграли гарантію оплати праці, а профспілки працівників охорони здоров’я вимагають збереження схеми COVID

Загальнонаціональний страйк членів SIPTU, запланований на 7 червня у водоканалах місцевих органів влади, було відвернуто після рішення уряду гарантувати, що всі працівники, які не захочуть переходити до нової державної водопостачальної компанії Uisce Éireann, отримають всі свої заробітки. Ключовим питанням для профспілки було забезпечення гарантій щодо надбавок та понаднормових виплат, які працівники отримують в рамках своєї роботи. Тим часом INMO та інші профспілки працівників охорони здоров’я закликали продовжити дію тимчасової спеціальної оплачуваної відпустки для працівників, хворих на COVID. Термін дії цієї схеми закінчується в кінці червня 2023 року, що створює невизначеність для працівників, які страждають на COVID і отримують вигоду від цієї схеми.

Франція: протести проти пенсійної реформи тривають

6 червня профспілкові організації, включаючи CGT, CFDT, FO, UNSA і CFE-CGC, разом зі студентськими групами знову мобілізували значну кількість людей на протести і страйки по всій країні, щоб спробувати заблокувати пенсійну реформу уряду. За оцінками, 900 тисяч осіб взяли участь у демонстраціях, що стали 14-м загальнонаціональним днем протесту і відзначили шість місяців протестів. Основною метою акції 6 червня був тиск на депутатів парламенту, щоб вони проголосували за резолюцію в Національній асамблеї, яка б відкликала пропозицію про підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років. Об’єднаний профспілковий комітет має зібратися 15 червня, щоб обговорити наступні кроки.

Великобританія: велика страйкова кампанія змушує уряд піти на поступки в оплаті праці

Найбільша кампанія страйку в історії профспілки PCS домоглася від уряду покращення умов оплати праці, а також поступок щодо скорочення штатів та гарантій зайнятості. Після більш ніж 300 днів цілеспрямованих дій і трьох національних страйків, профспілка зараз проводить консультації щодо пропозиції уряду і того, як вона буде реалізована на місцевому рівні. Ключові елементи включають: одноразову виплату у розмірі 1500 фунтів стерлінгів у зв’язку зі зростанням вартості життя у 2022-23 роках, збільшення обсягу місцевих переговорів з 2% до 4,5%, з додатковими 0,5% для найнижче оплачуваних працівників у 2023-2024 роках, а також зобов’язання продовжувати переговори щодо низької оплати праці та більшої узгодженості в оплаті праці на державній службі. До 2025 року не буде внесено жодних змін до Схеми компенсацій державним службовцям, а також зобов’язання продовжити переговори щодо посилення заходів із запобігання скороченню штатів. Національний виконавчий комітет PCS знову збереться наприкінці червня, щоб розглянути цю позицію та наступні кроки національної кампанії. Тим часом заплановані на цей місяць цільові заходи триватимуть згідно з планом.

Італія: профспілки продовжують оскаржувати колективний договір з соціальним роботодавцем

Профспілки трьох основних конфедерацій – CGIL, CISL та UIL – продовжують кампанію проти неприбуткової організації роботодавців соціальних послуг Anaste за підписання угоди з нерепрезентативними профспілками. Після мобілізації в березні профспілки були зайняті лобіюванням регіональних органів влади, щоб змусити їх вжити заходів і чинити тиск на Anaste для проведення переговорів з репрезентативними організаціями. Регіони Емілія-Романья, Тоскана і П’ємонт вже висунули деякі ініціативи на підтримку профспілок.

Швеція: нові дворічні угоди у сфері приватної медицини та догляду за літніми людьми

Профспілка Kommunal та організація роботодавців Almega Vårdföretagarna уклали дві нові колективні угоди для працівників приватних закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги, а також догляду за людьми похилого віку, які діятимуть з 1 червня 2023 року по 31 травня 2025 року. В угоді про приватну охорону здоров’я та соціальну допомогу мінімальна заробітна плата буде підвищена на 1350 шведських крон (115 євро) у 2023 році та на 3,5% у 2024 році. Загальне підвищення заробітної плати становитиме 1156 шведських крон (100 євро) у 2023 році та 995 шведських крон (85 євро) у 2024 році. Нова мінімальна заробітна плата з 1 грудня 2023 року становитиме 21297 шведських крон (1830 євро), а для професіоналів – 24013 шведських крон (2060 євро). У грудні 2024 року ці ставки зростуть до 22000 шведських крон (1890 євро) і 24805 шведських крон (2130 євро). У сфері догляду за літніми людьми підвищення буде аналогічним – 1350 шведських крон (115 євро) у 2023 році, але у 2024 році воно становитиме 3,3%. Загальне підвищення становитиме 1046 шведських крон (90 євро) у 2023 році та 951 шведську крону (80 євро) у 2024 році. Нова мінімальна заробітна плата з 1 грудня 2023 року становитиме 20849 шведських крон (1790 євро), але 23933 шведських крони (2055 євро) для асистентів медсестер або працівників з відповідним рівнем професійної освіти. У грудні 2024 року ці ставки зростуть до 21537 крон (1850 євро) та 24723 крон (2120 євро). Профспілка медсестер Vårdförbundet також веде переговори в приватній медицині, але переговори щодо цієї частини угоди ще тривають.

Швейцарія: профспілки готуються до жіночого страйку 14 червня

Членська профспілка ЄФПГО VPOD/SSP готується до щорічного жіночого страйку, який відбудеться 14 червня з акціями та протестами по всій країні. Страйк зосереджується на постійній нерівності, з якою стикаються жінки, а також на інших формах дискримінації, сексизмі, сексуальних домаганнях і насильстві. Профспілка наводить дані, які свідчать про 18% розрив в оплаті праці в економіці, причому в державному секторі цей показник на 15,1% нижчий, ніж у приватному – 19,5%, а в секторі охорони здоров’я він також становить 19,5%. При цьому жінки складають дві третини низькооплачуваних працівників. Показник неповної зайнятості жінок – 58% – є одним з найвищих в Європі і, як зазначає vpod/ssp, частково є наслідком відсутності доступних послуг з догляду за дітьми.

Німеччина: члени профспілки підтримують угоду у сфері приватної медицини

Члени ver.di, які працюють у приватній медичній компанії SRH, проголосували за новий колективний договір, отримавши 70% голосів. Працівники отримають 5% надбавку (мінімум 150 євро) як 1 липня 2023 року, так і 1 липня 2024 року. Також будуть одноразові виплати (нетто для повної та неповної зайнятості пропорційно) у розмірі 1000 євро у червні 2023 року та 500 євро у січні 2024 року. Надбавка для стажерів збільшиться на 100 євро як у 2023, так і в 2024 роках, і вони отримають одноразові виплати в розмірі 300 євро в 2023 році і 200 євро в 2024 році. Інші положення включають додаткову оплачувану відпустку для працівників з великим стажем роботи.

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ

 

останні публікації
07.05.2024
Благодійна лотерея до Великодня на підтримку ЗСУ
Захід організували працівники транспортного цеху філії «ВП ХАЕС». Благодійними лотами стали вироби майстрині, працівниці ТрЦ Тетяни Шпак, котра вже...
07.05.2024
Подаруй світло Харкову
Колектив Рівненської АЕС долучився до всеукраїнської благодійної акції «Подаруй світло Харкову», в межах якої закуплено та передано більше чотирьох...
06.05.2024
Наші на Зборах з греко-римської боротьби
Напередодні свята Воскресіння Христового центром греко-римської боротьби стало місто Мукачево, де з 1-9 травня проходить навчально-тренувальний збір Національної збірної...
05.05.2024
З Великоднем!
Сердечно вітаємо всіх із Великоднем. Хай це свято із свят принесе у наші серця найдобріші та найсвітліші помисли, любов...
05.05.2024
З Великоднем!
Сердечно вітаємо всіх із Великоднем. Хай це свято із свят принесе у наші серця найдобріші та найсвітліші помисли, любов...