Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 12
   

Новини європейських профспілок

25.05.2024

Новини європейських профспілок

Новини європейських профспілок працівників громадського обслуговування про переговори, оплату та умови праці, права профспілок, страйки і протести

Швеція: профспілка працівників охорони здоров’я посилює заборону на понаднормову роботу та наймання на роботу

20 травня ще 5 тисяч медичних працівників мають приєднатися до заборони понаднормової роботи та найму на роботу, оголошеної профспілкою SAHP 25 квітня. Близько 63 тисяч акушерок, біомедичних аналітиків, медсестер радіології та медсестер вже беруть участь в акції, яка означає, що жоден працівник не може працювати понаднормово або приймати нові пропозиції щодо працевлаштування в межах визначених професійних груп. SAHP заявляє, що роботодавці, SKR і Sobona, не змогли знайти адекватних відповідей на ключові вимоги щодо довгострокового і поступового скорочення робочого часу, стабільних графіків і позитивної динаміки заробітної плати. Профспілка особливо занепокоєна забезпеченням більш стабільних робочих місць з повною зайнятістю у сфері охорони здоров’я. З моменту введення заборони на понаднормову роботу не відбулося жодних переговорів. SAHP заявляє, що ця ескалація відбувається на тлі тривожних тенденцій, включаючи значну частку працівників охорони здоров’я, які обирають неповний робочий день через проблеми з навантаженням і тривожну плинність кадрів серед молодих спеціалістів.

Німеччина: профспілка продовжує вимагати ефективного регулювання штатного розкладу медсестер

Профспілка ver.di продовжує чинити тиск на уряд, щоб він запровадив положення про сестринський персонал PPR 2.0, яке встановило б обов’язкові кадрові вимоги. Профспілка стурбована політичними суперечками між федеральним урядом і урядами штатів, які призвели до подальших затримок у впровадженні. Це означає, що регулювання, ймовірно, не почне діяти до 2027 року. Ver.di стверджує, що ця затримка є поганою новиною для пацієнтів і перевантажених працівників, які розплачуються за роки бездіяльності з боку політиків. Профспілка також стурбована пропозиціями включити до кадрових вимог асистентів медсестер та інші професійні групи, замість того, щоб зосередитися на кваліфікованому середньому медичному персоналі. Ver.di розробила PPR 2.0 разом з Німецькою асоціацією лікарень та Німецькою радою медсестер ще у 2019 році. За допомогою цього інструменту будуть встановлені правові вимоги до кадрового забезпечення приліжкового догляду, який ґрунтуються на потребах. PPR 2.0 буде однаково застосовуватися до всіх більш ніж 1500 лікарень невідкладної допомоги по всій країні.

Італія: федерації мобілізуються в приватному та некомерційному секторі охорони здоров’я та догляду

Федерації працівників громадського обслуговування – FP-CGIL, CISL-FP та UIL-FPL – мобілізують своїх членів у приватному секторі охорони здоров’я та догляду у відповідь на відмову організацій роботодавців Aiop та Aris вести переговори про нову колективну угоду для цього сектору. Профспілки неодноразово вимагали, щоб обидві організації зустрілися для обговорення можливості укладення єдиного колективного договору, і нещодавно підписали проміжні угоди в рамках підготовки до переговорів. Федерації звернулися до Міністерства праці та Комісії з питань гарантій з проханням розпочати процедуру обов’язкового примирення. Переговори були перервані 26 березня, коли Aiop і Aris заявили, що не мають наміру вступати в переговори, поки не отримають запевнень від компетентних установ, Міністерства охорони здоров’я та Конференції регіонів, щодо фінансування витрат, пов’язаних з укладенням угоди. Профспілки заявляють, що ситуація є неприйнятною, оскільки останні угоди з кожною з організацій роботодавців були укладені 12 років тому, а заробітна плата працівників серйозно знизилася внаслідок інфляції. Якщо обов’язкова спроба примирення не принесе результату, федерації заявляють, що плануватимуть дії і можливі страйки в усьому секторі, щоб задовольнити законні вимоги працівників, які надають допомогу найуразливішим верствам населення.

Фінляндія: потенційний чотириденний страйк у приватному секторі освіти

Профспілки, які представляють державний та соціальний сектори Фінляндії, випустили друге попередження про страйк, підготувавши підґрунтя для можливого чотириденного страйку в приватному секторі освіти, який триватиме з 13 по 16 травня. Це вплине на навчальні заклади, які вже були охоплені страйком, а також на інші об’єкти, в тому числі музичні школи. У переговорах беруть участь профспілки JHL і Jyty, що представляють допоміжний і адміністративний персонал, профспілка вчителів OAJ і організація роботодавців Sivista. Примирення поки що не дало результатів, що спонукало понад 2000 членів профспілок з семи населених пунктів до активних дій. Центральне місце в суперечці займають розбіжності щодо системи оплати праці та формулювання угоди, при цьому профспілки наголошують на важливості збереження конкурентоспроможної заробітної плати та розширення прав і можливостей профспілкових комітетів для ефективного виконання своїх обов’язків.

Хорватія: пожежники вимагають законодавства для покращення умов праці

Профспілки пожежників, включаючи SDSLN, організували мітинг у Загребі 6 травня під гаслом «Брехнею пожежі не загасити». Це була платформа для висловлення тривалого невдоволення професійним статусом і правами пожежників на місцевому та окружному рівнях юрисдикції. Протест був ініційований після оголошень про закриття пожежних підрозділів через фінансові обмеження. Наголошуючи на затримці з впровадженням важливих законодавчих заходів після встановленого терміну у 2020 році, пожежники закликають органи влади та Начальника пожежної охорони до негайних дій. Основні вимоги включають стандартизацію системи оплати праці на всіх рівнях пожежної служби та збільшення децентралізованих фінансових асигнувань на протипожежні заходи. Разом з мітингом вулицями міста проїхала колона з близько 70 пожежних машин, які символічно увімкнули сирени на знак солідарності.

Чехія: профспілки мітингують проти поправок до трудового кодексу

Конфедерація профспілок ČMKOS планує національну акцію протесту в Празі на 21 травня. Разом з профспілкою охорони здоров’я і соціального забезпечення OSZSP та 13 іншими профспілками, як членами, так і не членами ČMKOS, вони висловлять свою незгоду з кількома змінами до трудового законодавства. Найбільше занепокоєння викликає пропозиція дозволити звільнення без причини, що, на їхню думку, лише посилить нестабільність у сфері зайнятості та відкриє двері для дискримінації. Крім того, вони рішуче виступають проти скасування гарантованої заробітної плати, посилаючись на важливість справедливої компенсації, яка відображає вимоги до роботи. Подовження випробувального терміну та скорочення строків попередження про звільнення ще більше посилюють невпевненість працівників у своїх майбутніх перспективах працевлаштування, а постійне підвищення пенсійного віку вважається неприйнятним, особливо у світлі відносно низької тривалості здорового життя в країні. У відповідь на ці виклики профспілки закликають інвестувати в модернізацію, покласти край політиці дешевої робочої сили та запровадити управління, що ставить на перше місце добробут людей. Їхні колективні дії підкреслюють єдину прихильність до відстоювання справедливих трудових практик і забезпечення гідного та безпечного майбутнього для всіх працівників.

Словенія: адміністративні працівники продовжують страйк сьомий тиждень

Конфедерація профспілок ZSSS повідомляє, що адміністративні працівники по всій Словенії продовжили свій щотижневий страйк 24 квітня, відзначивши сьому поспіль середу страйку. Організований Профспілкою працівників державних органів Словенії (SDOS), страйк підкреслює постійні скарги на низьку заробітну плату і надмірне робоче навантаження, що викликає заклики до термінового втручання уряду. В основі суперечки лежать вимоги суттєвого підвищення заробітної плати та справедливого розподілу посадових обов’язків, подібних до посад у міністерствах. SDOS виступає за підвищення заробітної плати на сім ступенів і щомісячну надбавку до 300 євро брутто, поки не буде впроваджено всеосяжну структуру заробітної плати. Крім того, відхід досвідчених співробітників і брак заміни посилюють навантаження на адміністративні підрозділи, що підкреслює нагальність вирішення цієї проблеми. Профспілка критикує Міністерство державного управління за його явну апатію до долі страйкарів. SDOS висунула ультиматум, давши уряду вісім днів на те, щоб запропонувати життєздатне рішення, інакше страйк буде ескалація. Кілька адміністративних одиниць вже проголосували за продовження страйку на невизначений термін.

Нідерланди: профспілка збирається мобілізувати працівників аптек з вимогою підвищення зарплат

Профспілка FNV скликала на 1 червня загальнонаціональний мітинг для працівників аптек, на яких поширюється дія колективного договору. Це сталося після провалу переговорів після п’ятого раунду переговорів з організацією роботодавців Mediq, яка запропонувала підвищення заробітної плати на 4%, що значно нижче рівня, якого домагалася профспілка. FNV заявляє, що це не тільки не забезпечує захист купівельної спроможності працівників, але й ігнорує виклики, з якими стикається галузь: нестача кадрів, високе робоче навантаження та численні випадки агресії з боку клієнтів.

Австрія: потенційний страйк у приватному секторі охорони здоров’я

Після того, як п’ятий раунд колективних переговорів у приватних лікарнях зайшов у глухий кут, конференція трудового колективу, яка відбулася 2 травня, закликала профспілку vida підготуватися до страйку. Опитування на робочих місцях вже показали, що 95% працівників підтримують ту чи іншу форму страйку. Роботодавці запропонували підвищення на 9,15%, але профспілка стверджує, що його застосування все одно призведе до того, що приватні лікарні залишаться на одному з найгірших рівнів оплати праці з точки зору середньої заробітної плати. Умови надання відгулів і доплат за роботу в нічні та недільні години також значно гірші, ніж у порівнянних колективних договорах, і тут роботодавці нічого не запропонували. Vida каже, що кваліфікована медсестра на дев’ятому році роботи отримує на 500 євро менше на місяць у приватній лікарні, ніж у релігійній.

Португалія: день дій та страйків призначено на 17 травня

Профспілка місцевого самоврядування STAL та інші профспілки державних службовців, що входять до Frente Comum, планують провести 17 травня день дій і страйки, щоб домогтися виконання своїх ключових вимог у колективних переговорах на 2024 рік і виступити проти кроків уряду в напрямку приватизації та підриву трудових відносин у сфері державних послуг. Профспілки попереджають, що правоцентристський уряд, зменшуючи податки для бізнесу, прагне скоротити послуги, зменшити зарплати в державному секторі та збільшити робочий час, що нагадує політику жорсткої економії, запроваджену на початку 2010-х років. Вимоги профспілок включають мінімальну заробітну плату в державному секторі в розмірі 1000 євро на місяць, покращення кар’єрного розвитку та навчання, а також заходи щодо зменшення нестабільних умов зайнятості.

Франція: профспілки оприлюднили спільну реакцію на атаку уряду на державних службовців

Профспілки державних службовців були обурені негативними коментарями міністрів щодо державної служби та державних службовців. Вони відреагували спільним листом, в якому йдеться про те, що повторення старих кліше лише підриває спроби конструктивного соціального діалогу, а зображення державної служби в поганому світлі є контрпродуктивним, коли пріоритетом має бути підвищення її привабливості для вирішення проблеми дефіциту кадрів. У листі йдеться про те, що запропоноване законодавство про державну службу не було схвалене профспілками і не враховує проблеми, що турбують державних службовців. Профспілки знову наголошують на необхідності терміново відреагувати на їхні вимоги щодо загального підвищення заробітної плати, зокрема, шляхом підвищення індексу, який є основою для розрахунку заробітної плати в державному секторі. Окрім переговорів щодо заробітної плати, профспілки також вимагають проведення переговорів щодо кар’єрного зростання і підкреслюють, що не може бути жодних змін у державній службі без справжнього процесу консультацій та переговорів.

Великобританія: допоміжний персонал шкіл у Північній Ірландії наближається до страйку

Профспілки, які представляють шкільний допоміжний персонал, UNISON, Unite, GMB та NIPSA домовилися розпочати підготовку до подальших страйків після безрезультатної зустрічі з міністром освіти. Профспілки вже давно вимагають перегляду системи оплати праці та класифікації для вирішення питань, які впливають на весь непедагогічний персонал в освіті Північної Ірландії. Хоча ці питання були вирішені в інших сферах державного сектору, профспілки занепокоєні тим, що переважно жіноча робоча сила в освіті знову опинилася перед перспективою бути обділеною увагою. Хоча міністр освіти стверджує, що підтримує заклик до перегляду, він каже, що його руки зв’язані через питання фінансування. Міністерству освіти було доручено здійснити перегляд у 2018 році, але він залишиться без фінансування вже сьомий рік, залишаючи невирішеними важливі питання, пов’язані з низькою оплатою праці та нерівністю. Профспілки заявляють, що багато освітніх послуг – таких як харчування, асистенти в класах, прибирання та ІТ – стикаються з серйозними проблемами при наймі та утриманні персоналу, а працівники відчувають, що їх недооцінюють і не поважають.

Іспанія: спільний лист профспілок закликає до переговорів у податковій службі

Напередодні свого мітингу в Мадриді 8 травня профспілки, які входять до складу національного податкового агентства AEAT, в тому числі FSC-CCOO і UGT-SP, написали спільного листа міністру фінансів і першому віце-президенту уряду з проханням долучитися до вирішення існуючого трудового конфлікту і організувати зустріч, щоб розблокувати ситуацію. Профспілки не виключають, що страйк може збігтися з кампанією уряду з підвищення податку на прибуток. Вони стверджують, що вкрай важливо розпочати колективні переговори для вирішення низки питань оплати праці в агентстві, зокрема, для досягнення цілей щодо боротьби з податковим шахрайством, відмиванням грошей та торгівлею наркотиками. Серед питань, які турбують профспілки, – кар’єрний розвиток, продуктивність та рівність серед різних професійних груп. Профспілки зазначають, що вони неодноразово закликали до соціального діалогу, але голова AEAT не зустрівся з ними з моменту вступу на посаду в 2018 році.

Переклад -

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ

 

останні публікації
25.06.2024
Кабмін затвердив членів наглядової ради НАЕК
До наглядової ради Енергоатом обрано трьох незалежних членів і двох представників держави, йдеться в розпорядженні Кабінету міністрів № 566-р....
24.06.2024
Міжнародна солідарність
З 18 по 20 червня 2024 року у Палаці парламенту в Бухаресті (Румунія ) проходив 11-й Конгрес Європейської федерації...
22.06.2024
Підтримка профорганізацій, які під окупацією
Семінар із такою назвою відбувся на початку червня у Львові за підтримки і фінансування Фонду ім. Фрідріха Еберта. Для...
23.06.2024
Одноденний заробіток кожного працівника - на ЗСУ
Акція «Допомога захисникам України» триває. Колектив Південноукраїнського енергокомплексу за рахунок відрахувань одноденних заробітків продовжує надавати підтримку військовим частинам,...
22.06.2024
Power to Union Youth
Під таким лозунгом наприкінці травня в Німеччині відбувся міжнародний молодіжний кемпінг, організований Європейською Конфедерацією профспілок і Конфедерацією німецьких профспілок....