Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 12
   

Підготовка до Конгресу EPSU

07.04.2024

Підготовка до Конгресу EPSU

 20-21 березня у Брюсселі відбулося засідання Виконавчого комітету EPSU з підготовки до чергового 11-го Конгресу EPSU, який відбудеться в Бухаресті 18-20 червня 2024 року під гаслом «Час для громадського обслуговування».

Упроваджено нові зміни

 Члени Виконкому проаналізували діяльність EPSU за півроку, зокрема розглядалися зміни умов праці працівників громадського обслуговування з огляду на прийняття таких директив ЄС: директиви з Due Diligence (належна сумлінність), Акта про працівників цифрових платформ (таксі UBER, UKLON, BOLT, сервіси доставки GLOBO та інші), Закону про штучний інтелект, проєкту Директиви щодо боротьби з насильством стосовно жінок і домашнім насильством та багато інших.

 Виконком розглядав також нові поправки до Статуту EPSU. З початком широкомасштабної війни з боку росії українські членські організації домоглися призупинення членства російських та білоруських профспілкових організацій в EPSU. У проєкті Статуту пропонуються зміни, що дозволять виключити повністю ці організації з Європейської федерації.

Україна — серед «гарячих» питань

 Серед надзвичайних резолюцій розглядалася Резолюція по конфлікту Палестина/Ізраїль. Надзвичайна Резолюція по Україні була ухвалена восени на Конгресі PSI, але підготoвлена була EPSU як регіональною організацією. У разі необхідності нова Резолюція буде виноситися на Конгрес.

 Члени Виконкому обговорили питання щодо переходу до зеленої економіки та справедливого переходу для працівників, але в умовах війни в Україні збільшується кількість непевних формулювань. Тож питань більше, ніж відповідей.

 Атомпрофспілка закликала до негайних дій

 Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, член Виконкому EPSU, представляє у Виконкомі інтереси 9 українських профспілок. У своїх виступах він підкреслив надважку ситуацію в Україні: постійні бомбардування та обстріли критичної інфраструктури, намагання знищити повністю енергетичний комплекс в Україні тощо. Він озвучив позиції українських членських організацій щодо ситуації в Польщі.

 Зокрема, наголосив: «Мета російської федерації — не допустити постачання в Україну снарядів та зброї, і з цим вона вдало справляється, використовуючи протестні настрої фермерів у Польщі. Україна платить життями своїх захисників, захищаючи Україну і Європу! Закликаємо профспілки Польщі сприяти звільненню транспортних шляхів як стратегічних об’єктів, блокада яких наразі завдає шкоди Україні й Польщі».

 Учасникам Виконкому було показано коротке відео Атомпрофспілки, присвячене наслідкам дворічної широкомасштабної агресії росії в Україні.

Потрібна солідарна підтримка!

 Пріоритетними в переговорах з Генеральним секретарем Яном Віллемом Гудріаном були питання подальшої солідарної підтримки українських членських організацій, процеси реформування трудового законодавства України, зокрема у царині соціального діалогу, а також широкий спектр питань, пов’язаних з інтеграцією України в ЄС.

 Україні необхідно імплементувати майже 2,8 тисячі актів права ЄС. Перед профспілками також дуже багато завдань у сфері аналізу, моніторингу та контролю за цим процесом.

 Усе це можливо тільки за умови перемоги України, збільшення воєнної допомоги Україні, економічної підтримки з боку ЄС та підтримки працівників України, які в умовах війни продовжують гідно забезпечувати функціонування нашої економіки.

Інформація у газеті «Атомник України» №7

 

 

 

останні публікації
25.06.2024
Кабмін затвердив членів наглядової ради НАЕК
До наглядової ради Енергоатом обрано трьох незалежних членів і двох представників держави, йдеться в розпорядженні Кабінету міністрів № 566-р....
24.06.2024
Міжнародна солідарність
З 18 по 20 червня 2024 року у Палаці парламенту в Бухаресті (Румунія ) проходив 11-й Конгрес Європейської федерації...
22.06.2024
Підтримка профорганізацій, які під окупацією
Семінар із такою назвою відбувся на початку червня у Львові за підтримки і фінансування Фонду ім. Фрідріха Еберта. Для...
23.06.2024
Одноденний заробіток кожного працівника - на ЗСУ
Акція «Допомога захисникам України» триває. Колектив Південноукраїнського енергокомплексу за рахунок відрахувань одноденних заробітків продовжує надавати підтримку військовим частинам,...
22.06.2024
Power to Union Youth
Під таким лозунгом наприкінці травня в Німеччині відбувся міжнародний молодіжний кемпінг, організований Європейською Конфедерацією профспілок і Конфедерацією німецьких профспілок....