Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 9
   

Підготовка до Конгресу EPSU

07.04.2024

Підготовка до Конгресу EPSU

 20-21 березня у Брюсселі відбулося засідання Виконавчого комітету EPSU з підготовки до чергового 11-го Конгресу EPSU, який відбудеться в Бухаресті 18-20 червня 2024 року під гаслом «Час для громадського обслуговування».

Упроваджено нові зміни

 Члени Виконкому проаналізували діяльність EPSU за півроку, зокрема розглядалися зміни умов праці працівників громадського обслуговування з огляду на прийняття таких директив ЄС: директиви з Due Diligence (належна сумлінність), Акта про працівників цифрових платформ (таксі UBER, UKLON, BOLT, сервіси доставки GLOBO та інші), Закону про штучний інтелект, проєкту Директиви щодо боротьби з насильством стосовно жінок і домашнім насильством та багато інших.

 Виконком розглядав також нові поправки до Статуту EPSU. З початком широкомасштабної війни з боку росії українські членські організації домоглися призупинення членства російських та білоруських профспілкових організацій в EPSU. У проєкті Статуту пропонуються зміни, що дозволять виключити повністю ці організації з Європейської федерації.

Україна — серед «гарячих» питань

 Серед надзвичайних резолюцій розглядалася Резолюція по конфлікту Палестина/Ізраїль. Надзвичайна Резолюція по Україні була ухвалена восени на Конгресі PSI, але підготoвлена була EPSU як регіональною організацією. У разі необхідності нова Резолюція буде виноситися на Конгрес.

 Члени Виконкому обговорили питання щодо переходу до зеленої економіки та справедливого переходу для працівників, але в умовах війни в Україні збільшується кількість непевних формулювань. Тож питань більше, ніж відповідей.

 Атомпрофспілка закликала до негайних дій

 Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, член Виконкому EPSU, представляє у Виконкомі інтереси 9 українських профспілок. У своїх виступах він підкреслив надважку ситуацію в Україні: постійні бомбардування та обстріли критичної інфраструктури, намагання знищити повністю енергетичний комплекс в Україні тощо. Він озвучив позиції українських членських організацій щодо ситуації в Польщі.

 Зокрема, наголосив: «Мета російської федерації — не допустити постачання в Україну снарядів та зброї, і з цим вона вдало справляється, використовуючи протестні настрої фермерів у Польщі. Україна платить життями своїх захисників, захищаючи Україну і Європу! Закликаємо профспілки Польщі сприяти звільненню транспортних шляхів як стратегічних об’єктів, блокада яких наразі завдає шкоди Україні й Польщі».

 Учасникам Виконкому було показано коротке відео Атомпрофспілки, присвячене наслідкам дворічної широкомасштабної агресії росії в Україні.

Потрібна солідарна підтримка!

 Пріоритетними в переговорах з Генеральним секретарем Яном Віллемом Гудріаном були питання подальшої солідарної підтримки українських членських організацій, процеси реформування трудового законодавства України, зокрема у царині соціального діалогу, а також широкий спектр питань, пов’язаних з інтеграцією України в ЄС.

 Україні необхідно імплементувати майже 2,8 тисячі актів права ЄС. Перед профспілками також дуже багато завдань у сфері аналізу, моніторингу та контролю за цим процесом.

 Усе це можливо тільки за умови перемоги України, збільшення воєнної допомоги Україні, економічної підтримки з боку ЄС та підтримки працівників України, які в умовах війни продовжують гідно забезпечувати функціонування нашої економіки.

Інформація у газеті «Атомник України» №7

 

 

 

останні публікації
09.05.2024
РАЕСівець — атомний інноватор!
Працівник РАЕС переможець конкурсу наукових проєктів у сфері ядерної науки, атомної енергетики і промисловості «Атомні інноватори» – 2024....
08.05.2024
Благодійна лотерея до Великодня на підтримку ЗСУ
Захід організували працівники транспортного цеху філії «ВП ХАЕС». Благодійними лотами стали вироби майстрині, працівниці ТрЦ Тетяни Шпак, котра вже...
07.05.2024
Подаруй світло Харкову
Колектив Рівненської АЕС долучився до всеукраїнської благодійної акції «Подаруй світло Харкову», в межах якої закуплено та передано більше чотирьох...
06.05.2024
Наші на Зборах з греко-римської боротьби
Напередодні свята Воскресіння Христового центром греко-римської боротьби стало місто Мукачево, де з 1-9 травня проходить навчально-тренувальний збір Національної збірної...
05.05.2024
З Великоднем!
Сердечно вітаємо всіх із Великоднем. Хай це свято із свят принесе у наші серця найдобріші та найсвітліші помисли, любов...