Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Краще з профспілкою

22.02.2024

Краще з профспілкою

Ірландські профспілки оголосили перший профспілковий тиждень

Тиждень скоординованих заходів на робочих місцях і в місцевих громадах по всьому острову Ірландія може стати "найбільшою мобілізацією членів профспілок за останні десятиліття".

Ірландський конгрес профспілок (ICTU) оголосив про плани проведення першого в історії Ірландії Тижня профспілок, який відбудеться з 29 квітня по 6 травня 2024 року. ICTU заявив, що тиждень скоординованих заходів на робочих місцях і в місцевих громадах по всьому острову Ірландія стане "найбільшою мобілізацією членів профспілок за останні десятиліття". Акція підтримується ірландськими членськими організаціями UNI, такими як CWU, SIPTU, FSU та FORSA.

Тиждень профспілок стане кульмінацією кампанії МКП "Краще в профспілці", яка розпочалася цього місяця з метою популяризації цінностей та переваг профспілкового членства. Кампанія "Краще в профспілці", в якій беруть участь працівники державного та приватного секторів з усього острова Ірландія, висвітлює такі переваги, як посилення гарантій зайнятості, консультації та підтримка, покращення умов праці та підвищення заробітної плати.

Майже половина молодих працівників хотіли б вступити до профспілки

У нещодавньому опитуванні RED C omnibus 44% працюючих молодих людей у віці 18-34 років заявили, що вони були б зацікавлені у вступі до профспілки. Основними причинами для цього є те, що профспілки забезпечують захист зайнятості на робочому місці та дозволяють вести переговори про кращу оплату та умови праці. На запитання, чому вони ще не вступили до профспілки, найпоширенішою відповіддю була: "Ніхто ніколи не пропонував".

Виступаючи на презентації, Генеральний секретар ICTU Оуен Рейді зазначив, що члени профспілок отримують вищу заробітну плату, ніж працівники, які не є членами профспілок, а серед молодих працівників, зокрема, зростає обізнаність про переваги профспілок.

"Ми знаємо, що в профспілці всім краще, і є ціла когорта молодих працівників, зокрема, які усвідомлюють необхідність мати когось на своєму боці, хто бореться за захист зайнятості, кращу оплату та умови праці", - сказав він. "Вони розуміють, що ці права досягаються лише через колективні дії, тому Тиждень профспілок - це наш заклик до всіх долучатися до цього процесу".

Законодавство, необхідне для підтримки колективних переговорів

Рейді зазначив, що в Ірландії працівники приватного сектору, які бажають вступити до профспілки, можуть зіткнутися з протидією з боку своїх роботодавців.

"Ми хочемо привернути увагу до того факту, що в Ірландії, на відміну від більшості країн ЄС, багато роботодавців приватного сектору мають право вето на доступ своїх працівників до профспілок і колективних переговорів, - сказав він. "Це неправильно і має змінитися. Дослідження показали, що сотні тисяч працівників хочуть вступити до профспілки і знають, що в профспілці їм буде краще. Їм більше не можна відмовляти в цьому праві".

Протягом останніх кількох років UNI Europa проводила кампанію за просування вперед через колективні переговори і разом з європейським профспілковим рухом домоглася прийняття директиви ЄС про мінімальну заробітну плату. Законодавство встановлює 80-відсоткову ціль для охоплення колективними переговорами в країнах-членах ЄС. Там, де, як в Ірландії, ця мета не досягнута, бар'єри на шляху укладання колективних договорів мають бути усунені в національних планах дій. Таким чином, це потужний інструмент для значного покращення становища ірландських працівників.

Рейді сказав: "Обов'язком цього уряду і наступних урядів протягом наступного року буде виконання зобов'язань Ірландії щодо імплементації Директиви ЄС про адекватну мінімальну заробітну плату. Це покращить рівень життя та умови праці, але, що особливо важливо, це також сприятиме колективним переговорам як засобу встановлення заробітної плати. Це найбільш значуще і прогресивне законодавство, яке з'явилося в ЄС за останнє покоління".

Регіональний секретар UNI Europa Олівер Ретіг прокоментував: "Кампанія МКП "Краще в профспілці" відбувається дуже вчасно. По-перше, серед молодих людей в Ірландії існує величезне бажання бути частиною профспілки та колективно боротися за кращу оплату та умови праці. По-друге, завдяки законодавству ЄС про мінімальну заробітну плату ми маємо унікальну можливість значно спростити вступ до профспілки та участь у колективних переговорах, особливо в приватному секторі. Тільки так Ірландія може досягти 80-відсоткового охоплення колективними переговорами. По-третє, завдяки кампанії МКП ми посилюємо нашу боротьбу за сильніші профспілки та колективні переговори до нашої чотирирічної конференції в Белфасті в березні 2025 року. Отже, коли профспілкові діячі з усієї Європи зберуться в Белфасті, ми зможемо відсвяткувати успіхи нашого руху в Ірландії та за її межами".

Відвідайте www.unions.ie, щоб дізнатися більше про кампанію "Краще в профспілці" та ознайомитися з відгуками членів профспілок.

https://www.uni-europa.org/news/irish-unions-announce-first-trade-union-week/

 

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
26.04.2024
День пам’яті Чорнобильської трагедії
Сьогодні ми вшановуємо мужність, героїзм і самовідданість ліквідаторів страшної аварії - персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків,...
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...