Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Виступ Луки Вісентіні на Конференції

25.06.2021

Виступ Луки Вісентіні на Конференції з питань майбутнього Європи

Європейські профспілки та працівники підтримують проведення цієї конференції і з готовністю зроблять внесок у формування більш справедливого Європейського Союзу, який опікується людьми.

Коли цей процес розпочинався, було необхідно відновити зв’язок між громадянами та установами, подолати нерівність та соціальну ізоляцію, що виникли внаслідок фінансової кризи та політики жорсткої економії, відреагувати на виклики кліматичних змін та цифровізації, відбудувати європейську демократію.

Сьогодні, після пандемії, ці проблеми потребують ще більш термінового вирішення. Залишилося зовсім мало часу, і європейські працівники та громадяни очікують, що ми будемо невідкладно діяти.

Нам потрібно вийти із зони комфорту, побувати на місцях, поговорити з людьми. Сьогоднішня конференція має стати можливістю для предметного та широкого обговорення за повноцінною участю громадян, організованого громадянського суспільства, соціальних партнерів.

Ми просимо вас забезпечити, щоб нас залучали до усіх майданчиків, на яких відбувається обговорення, включаючи в робочі групи та комісії. У свою чергу ми зробимо все можливе, щоб мобілізувати працівників та бізнес на всіх рівнях для отримання гарних та реальних результатів.

Але справа не тільки в процесі, нам потрібен амбіційний вміст, ми маємо проводити кардинальні зміни.

Кардинальні зміни в галузі охорони здоров'я, безпеки та соціального захисту, шляхом посилення громадського обслуговування та соціальної держави, збереження робочих місць та бізнесу, без яких немає майбутнього.

Кардинальні зміни нашої економічної моделі шляхом переходу від економіки, яка обслуговує прибутки, до соціальної ринкової економіки, яка приносить користь людям, яка виходить за межі ВВП, за рамки сліпих фіскальних правил, з тим, щоб створити добробут та забезпечити кращі можливості, рівність та інтеграцію для всіх.

Кардинальні зміни у вирішенні проблем навколишнього середовища та цифровізації шляхом справедливого переходу. Це означає не тільки навчання та перекваліфікацію, але й створення якісних робочих місць, загальний соціальний захист, повну участь громад та соціальних партнерів у всебічному управлінні, яке нікого не залишає позаду.

Кардинальні зміни означають, що кожна людина в Європі має можливість користуватися основними правами, соціальними та трудовими правами без дискримінації за статтю, віком, етнічною приналежністю та міграційним походженням, релігією, переконаннями чи політичними поглядами.

Кардинальні зміни означають захист демократичних цінностей і верховенства права, а також соціальної демократії, заснованої на соціальному діалозі, колективних переговорах та участі працівників у прийнятті рішень.

Тільки завдяки таким радикальним змінам ми зможемо захистити європейський проект як цінність, за яку варто боротися.

Давайте якнайкраще скористаємося з можливостей, які надає ця конференція, надавши слово людям. А вислухавши їх, давайте повернемося до них із ідеями та пропозиціями, які можуть покращити їхнє життя.

Будьмо відвертими, нам також потрібно буде змінитися самим. Необхідно забезпечити більшу прозорість демократичних процесів, інституції ЄС повинні стати більш підзвітними, процес прийняття рішень не може бути паралізованим нескінченними дискусіями, національним егоїзмом та вето.

Було б великою помилкою виключити з результатів цієї конференції переосмислення архітектури Європейського Союзу. Ми очікуємо, що будуть розглянуті зміни до Договору ЄС, і, серед іншого, ми виступаємо за прийняття Протоколу соціального прогресу, щоб гарантувати перевагу соціальних прав над економічними свободами у разі конфлікту між ними. Необхідно також, щоб Європейський соціальний стовп став елементом нашої соціальної ринкової економіки.

Радикальні зміни, участь знизу вгору та конкретні результати, які змінять ситуацію – ось що профспілки очікують від Конференції про майбутнє Європи.

Щиро дякую за увагу.

https://www.etuc.org/en/speech/luca-visentini-speech-conference-future-europe

 

 

Читайте також:

26.03.2024
Працюємо у мінімальній кількості
Працюємо у мінімальній кількості
Виробництво сірчаної кислоти – невід’ємна частина складного технологічного процесу виготовлення уранового оксидного концентрату. Розуміючи це, працівники сірчанокислотного цеху ГМЗ...
07.03.2024
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Герой нашої сьогоднішньої публікації – Василь Зубенко, захисник, який мужньо боронить Батьківщину на найгарячіших напрямках фронту. Кілька тижнів пресслужба...
07.03.2024
Молодіжному руху атомників – 30!
Молодіжному руху атомників – 30!
У березні 1994 року, з прийняттям в Атомпрофспілці «Положення про секцію «Молодь», зародився молодіжний рух, який згодом перетворився на...
05.03.2024
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
4 березня 2022 року російські окупаційні війська із застосуванням важкої зброї окупували ЗАЕС. Внаслідок збройного штурму були пошкоджені будівля...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...