Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 9
   

КПІ. Профспілки займаються важливими речами

18.12.2023

КПІ. Профспілки тримаються, бо займаються важливими речами

 З перших днів російської агресії профспілкова організація студентів Київської політехніки долучилася до волонтерської діяльності. Серед них і студенти — майбутні атомники.

 Довідково. Атомників КПІ готує вже п’ятдесят років на базі теплоенергетичного факультету. У зв’язку з підвищенням ролі атомної енергетики в енергетичній галузі України та необхідністю її подальшого розвитку, потребою у підвищенні рівня підготовки фахівців для галузі, формуванням статусу КПІ як базового ЗВО атомної галузі у жовтні 2021 року було створено на базі ТЕФ Навчально-науковий інститут атомної та теплової енергетики. Сьогодні НН ІАТЕ посідає одне з перших місць у КПІ ім. Ігоря Сікорського за чисельністю студентів — близько 2000 та викладачів — близько 200.

Зберегти навчальний заклад

 — Розпочалося наше волонтерство з перших днів повномасштабного російського вторгнення, — розповідає голова профкому студентів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Ігор Степанюк. — Тоді для підтримки сил оборони Києва та забезпечення життєдіяльності університету в умовах війни профспілкові активісти та студенти брали участь в організації виготовлення «коктейлів Молотова» для членів територіальної оборони, яка розміщувалася в університеті та поблизу нього, створювали захисні споруди на території закладу, несли варту на блокпостах по периметру території університету. В перші дні війни багато працівників студмістечка, зокрема вахтери, не могли дістатися до роботи. Тож активісти профкому з числа мешканців гуртожитків долучилися до контролю перепускного режиму в гуртожитках. Завдяки цьому підтримувався належний порядок. Після того як ворога було відкинуто від Києва, волонтерська діяльність у навчальному закладі набрала обертів.

Підтримуємо бійців ЗСУ

 — Передусім ми підтримуємо наших студентів, які залучені до Сил оборони України, — продовжує Ігор Степанюк. — Ще у лютому 2022 року в нас було створено Гуманітарний штаб, який одразу зайнявся придбанням різного обладнання, необхідного для військових. Купували все: від турнікетів до автомобілів. Для збору коштів організовували благодійні концерти, ярмарки, спортивні турніри, лотереї з розіграшами артефактів та трофеїв прямо з лінії фронту. Таким чином було куплено і направлено студентам і випускникам КПІ, які нас захищають, комп’ютерне обладнання, тактичні окуляри, наколінники тощо. Благодійні заходи дають свій результат. І велику роль в їх організації мають студенти, члени студентської профспілки. До речі, перший першокурсник, який вступив до студентської профорганізації цьогоріч, це якраз студент Інституту атомної та теплової енергетики з кафедри атомників. Максим Решетко написав заяву на вступ до профспілки практично одночасно з подачею документів до вишу. І зараз він бере активну участь і в роботі волонтерського Гуманітарного штабу, і в організації культурних та спортивних заходів.

Велика робота на допомогу армії

 — Бути у профспілці — це абсолютно моя позиція. — Так почав нашу розмову Максим Решетко, студент першого курсу НН ІАТЕ,  здобувач спеціальності 143 «Атомна енергетика». — Мене приваблює участь у соціально-громадському житті університету, але передусім — аспект волонтерства, чим активно займається студентська профспілка. Ми усі маємо допомагати нашим воїнам, хто чим може. Зараз у КПІ ми робимо антени до рацій для потреб ЗСУ, два види антен. Із заготовок, що надходять від інших волонтерських організацій, виготовляємо повноцінний продукт. Ринкова вартість таких антен висока, штука — близько 500 гривень. А ми виготовляємо їх  безкоштовно. Участь беруть усі охочі. Як тільки надходить замовлення і комплектуючі, студенти долучаються допомагати. Це здебільшого ті, хто проживає у Києві. Виготовлені нами антени використовуються воїнами для зв’язку, який їм дуже необхідний, але з яким на полі бою дуже складно. Адже рації губляться, розбиваються, втрачаються. Тому вони постійно потрібні на заміну. Ми за тиждень виготовляємо в середньому 200 антен.

 Але наша волонтерська діяльність не обмежується виготовленням антен. Гуманітарний штаб КПІ є своєрідним складським осередком, сюди надходить від різних людей дуже багато гуманітарної допомоги: речі, посуд, одяг, продукти, дитячі іграшки. Волонтерська група КПІ їх розвозить тим, хто проживає на територіях, що зазнали руйнувань, людям з деокупованих міст і селищ. Починали допомагати з Київської області. Потім їздили на харківський напрямок, у Херсон уже через чотири дні після його деокупації. Гуманітарний вантаж нещодавно поїхав на Схід, на Куп’янський напрямок.

 А ще ми робимо окопні свічки з воску чи парафіну, скрученого картону, банок, — продовжує розповідь Максим. — Наче просто, але насправді доволі трудомісткий процес. Баночки нам надсилають, приносять чи ми їх забираємо на заводах. З-під консерв, від кошачого корму тощо. Ми їх приймаємо і складуємо в одній із кімнат офісу профкому. У профкому КПІ навіть є нагорода за національний рекорд за кількістю виготовлених окопних свічок.

 — Ще у вересні 2022 року наш Гуманітарний штаб організував виготовлення таких свічок, які не лише дають світло, а й змогу бійцям зігрітися та приготувати їжу, — доповнює Ігор Степанюк. — При цьому горять такі свічки дуже довго. Залучаються до виготовлення їх не тільки студенти, а й працівники закладу. Робота постійно триває, бо запит на окопні свічки у військах дуже великий, особливо з настанням холодів. Торік до Міжнародного дня волонтера (3 грудня) ми у рамках національного заходу цілу добу виготовляли окопні свічки. Загалом тоді за 24 години було зроблено 5359 штук! Досягнення зафіксували в Національному реєстрі рекордів. І цього року плануємо взяти участь у такому заході. Наразі готуємо матеріали.

Важливо повернути стаціонарне навчання

 — Триває війна, але студентам треба і вчитися, — веде далі Ігор Степанюк. — Уже декілька років ми адаптуємося до непростих умов, змушені навчатися дистанційно. Спочатку — карантин, потім — війна. Минулий рік практично весь був у дистанційному режимі. Це позначається на якості освіти. Тому у нас прийнято рішення про перехід на змішане навчання (очне й дистанційне). На жаль, не для всіх — не вистачає сертифікованих місць в укриттях. Така проблема скрізь у навчальних закладах. Але є інженерні спеціальності, за якими неможливо підготувати спеціалістів дистанційно. Найбільше це стосується енергетичних галузей, передусім атомної енергетики.

 — Ми мріємо про вихід на повністю очне навчання, — продовжує тему Максим Решетко. — Переважна більшість студентів-атомників — випускники шкіл з атомних міст-супутників, менше таких, як я, з Києва. Я, як староста групи, маю можливість безпосереднього спілкування з викладачами, київськими студентами. Але з віддалених від Києва міст змушені спілкуватися через групи у соцмережах. Стаціонарне навчання особливо важливе, якщо йдеться про практично-наукову діяльність. Лабораторні робити в домашніх умовах важко. Атомна енергетика, я переконаний, буде найбільш затребуваною енергетичною галуззю. І надзвичайно важливою стане робота у сфері ядерної безпеки, яка мене найбільш приваблює. Особливо враховуючи досвід російського вторгнення.

Мета — розвиток профорганізації

 — Крім навчання, у студентів має бути і студентське життя, студентські спогади, — каже Ігор Степанюк. — Незважаючи на війну, бо ми не знаємо, скільки вона ще триватиме. Тому наш профком активно проводить спортивні, культурні заходи. Такі івенти допомагають тримати психологічний стан студентів у рівновазі.

Зараз у всіх профспілок побільшало проблем, бо під час війни є досить вагомі обмеження по колдоговору. А на неприйнятні профспілкам ініціативи уряду ми не можемо так різко реагувати, як це було до війни. Намагаємося і за таких умов розвиватися, беремо за взірець кращі досвіди профспілкової роботи. Надихає нас, зокрема, Атомпрофспілка, де люди продовжують віддано працювати. Особливо ті, хто в Енергодарі, Чорнобилі. Профспілки тримаються, бо займаються важливими речами.

Інформація у газеті «Атомник України» №25 (1147) від 30 листопада 2023 року

 

Читайте також:

02.05.2024
Профспілки, святкуючи Першотравень
Профспілки, святкуючи Першотравень
Цього року близько чотирьох мільярдів людей у більш ніж 40 країнах світу матимуть можливість взяти участь у виборах. Це...
01.05.2024
Українським атомникам аплодували
Українським атомникам аплодували
Програми галузевого навчання та розвитку – невід’ємна складова співпраці Енергоатома з Паризьким центром Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій...
26.04.2024
Ветерани «тихої ядерної»
Ветерани «тихої ядерної»
«Товариство ветеранів-інвалідів ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС» стало першою в СРСР профспілковою організацією, яка почала дбати про захист прав...
11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
останні публікації
02.05.2024
Профспілки Європи підтримують Україну
22-23 квітня у Любліні відбувся організований Європейською конфедерацією профспілок Профспілковий саміт на підтримку України, який зібрав понад 110 представників...
02.05.2024
Перемоги міжнародного рівня
Боксери Молдови, Румунії та України взяли участь у традиційному міжнародному турнірі з боксу серед юніорів та юнаків 2010-11 р.н....
01.05.2024
Навчання громадських інспекторів
На базі Навчально-тренувального центру ДСП ЧАЕС відбулося триденне навчання громадських інспекторів з охорони праці ППО ЧАЕС....
28.04.2024
Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі 2024
Щороку 28 квітня за ініціативою Міжнародної організації праці країни світу відзначають Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі, вибираючи...
29.04.2024
Атомний брейн-ринг
Учасники Атомної школи змагалися в освітньому брейн-рингу «Atomic Brain», організованому Хмельницькою АЕС за підтримки Українського ядерного товариства та організації...