Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 12
   

Запорізька АЕС: права працівника в окупації

27.07.2023

Завідувачка відділу колективно-договірної та правової роботи ЦК Атомпрофспілки Олександра Кравчук: «Запорізька АЕС: права працівника в окупації»

Знаю про проблеми Запорізької АЕС та міста-супутника  атомної електростанції Енергодара не з чужих слів. 30 років проживала на тій території, працювала у профспілковій організації Запорізької атомної електростанції. Мою родину окупація застала в Енергодарі. Проблеми на всіх окупованих територіях однакові – складні й болючі. І мабуть, не можна ділити, де вони більші, а де менші. Скрізь є великим викликом захист прав працівників в Україні на окупованих територіях.

Для профспілки найголовніше, аби працівник мав гідні, безпечні умови праці, адже життя і здоров’я наших спілчан – найцінніше. В яких умовах працюють на незаконно окупованій Запорізькій атомній електростанції, людині зі здоровим глуздом уявити важко. Ті наші працівники, які виїхали, а перед тим побували під тортурами ворога, спочатку не хочуть розповідати про пережите. Для них навіть подумки важко згадувати, з чим довелося зіткнутися.

Частина атомників змогла виїхати ще на початку захоплення росіянами атомної електростанції. Це висококваліфікований персонал, яким дорожить національна компанія «Енергоатом» і всі ми, адже це майбутнє нашої держави. Компанія докладає максимум зусиль, щоб зберегти цей персонал, дотримується усіх гарантій, взятих на себе стороною роботодавця, згідно з колективним договором.

Запорізька «атомка» є вкрай важливим підприємством для України і всього світу з точку зору екологічної безпеки, і весь цивілізований світ має об’єднатися для недопущення російської ядерної провокації. А ще це – економічний об’єкт, який надзвичайно значимий для майбутнього економічного розвитку нашої держави.

У великій біді персонал, який залишився на окупованій території. Проте цих працівників можна умовно розділити на декілька категорій. Передусім  – це ті, хто залишився свідомо, бо розумів з усією відповідальністю, що управляє не звичайним підприємством, а ядерно небезпечним об’єктом. Вони продовжують експлуатувати енергетичне підприємство. Їхні сім’ї виїхали, і профспілка, як могла, в цьому допомагала.

В яких умовах доводиться в окупованому Енергодарі працювати – один тільки приклад. Голова первинної профспілкової організації ЗАЕС залишився з персоналом на окупованій станції. Інколи нам вдається підпільними засобами зв’язку поспілкуватися, радше, перекинутися кількома словами, щоб зрозуміти, що відбувається. Після однієї такої моєї з ним розмови уже через півгодини до нього прийшли на робоче місце і забрали «на підвал». Прибули й до моєї квартири, зірвали двері, усе перевернули.

Люди в окупованому Енергодарі перебувають у постійному страху через  загрозу ядерної аварії. Працюють і живуть без належного медичного захисту. Медики, яких привозять туди окупанти, лише для проформи, щоб уважалося, що вони там є. А незахищеність українських медиків, які працювали з атомниками пліч-о-пліч багато років і залишилися після вторгнення, менша, ніж у працівників нашої Компанії, яких вона підтримує фінансово. Медики змушені отримувати російські паспорти, щоб вижити.

Ще в більшому страху живуть сім’ї з дітьми. Виїхати з Енергодара зараз практично немає можливості. Хоча люди, попри все, роблять спроби всякими манівцями звідти вибратися.

На жаль, є й категорія персоналу, які добровільно погодилися працювати на окупанта, і ми це знаємо, і теж про це кажемо. Питання колабораціонізму стане після перемоги одним з перших. 

Є ще одна категорія персоналу – працівниці електростанції, які не можуть виїхати, адже одразу після захоплення «атомки» та Енергодара їхні чоловіки або сини пішли воювати у лавах Збройних Сил України. Цих жінок російські загарбники навмисно не випускають з окупованої території.

Після року війни дедалі болючіше постає питання – як вижити в окупації. Хоча працівники мають підтримку від роботодавця у вигляді заробітної плати, проте скористатися українською валютою в Енергодарі практично неможливо.

Люди живуть у голоді, постійній тривозі та неспокої. Персоналу безперервно погрожують, мовляв, сьогодні ви вийдете на зміну, і вас не випустять, поки  не виконаєте певні роботи. Ті ж енергодарці, які виїхали, втратили право власності на свої оселі й речі. Практично всі такі помешкання розграбовані. Усе з покинутих будинків чи квартир вивезене або знищене.

Ще одна проблема – виїзд кваліфікованого персоналу за кордон. Бо невідомо, чи повернуться вони. А для підготовки висококваліфікованого персоналу потрібні роки: здобуття професійної освіти, набуття необхідного виробничого досвіду і кваліфікаційних навичок. Після закінчення війни країну треба буде відбудовувати одразу. Як ми будемо це робити, ніхто не знає. На жаль, не знає і наша влада. Про це ми також повинні говорити.

Сьогодні нашим людям нелегко виживати і в умовах окупації, і на мирних територіях, бо українська влада робить безпрецедентні (до того ж в умовах війни !) спроби зазіхання на права трудівників, проводячи злочинні трудові реформи. Тому працівникам і їхнім представникам – профспілкам, доводиться воювати не тільки з ворогом, а й з власним урядом, обстоюючи свої права у цей важкий час.

Читайте також:

11.06.2024
Профспілка підтримує трудовий колектив
Профспілка підтримує трудовий колектив
Суперечності між Міністерством енергетики України і Київським науково-дослідним та проєктно-конструкторським інститутом «Енергопроект» (КІЕП), який працює над комплексними проєктами будівництва...
04.06.2024
Мирний атом: від розщеплення до приручення
Мирний атом: від розщеплення до приручення
Кожної третьої суботи травня в Україні відзначають День науки. Як ніде в іншій сфері діяльності, наука присутня в атомній...
02.05.2024
Профспілки, святкуючи Першотравень
Профспілки, святкуючи Першотравень
Цього року близько чотирьох мільярдів людей у більш ніж 40 країнах світу матимуть можливість взяти участь у виборах. Це...
01.05.2024
Українським атомникам аплодували
Українським атомникам аплодували
Програми галузевого навчання та розвитку – невід’ємна складова співпраці Енергоатома з Паризьким центром Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій...
останні публікації
25.06.2024
Кабмін затвердив членів наглядової ради НАЕК
До наглядової ради Енергоатом обрано трьох незалежних членів і двох представників держави, йдеться в розпорядженні Кабінету міністрів № 566-р....
24.06.2024
Міжнародна солідарність
З 18 по 20 червня 2024 року у Палаці парламенту в Бухаресті (Румунія ) проходив 11-й Конгрес Європейської федерації...
22.06.2024
Підтримка профорганізацій, які під окупацією
Семінар із такою назвою відбувся на початку червня у Львові за підтримки і фінансування Фонду ім. Фрідріха Еберта. Для...
23.06.2024
Одноденний заробіток кожного працівника - на ЗСУ
Акція «Допомога захисникам України» триває. Колектив Південноукраїнського енергокомплексу за рахунок відрахувань одноденних заробітків продовжує надавати підтримку військовим частинам,...
22.06.2024
Power to Union Youth
Під таким лозунгом наприкінці травня в Німеччині відбувся міжнародний молодіжний кемпінг, організований Європейською Конфедерацією профспілок і Конфедерацією німецьких профспілок....