Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Запорізька АЕС: права працівника в окупації

27.07.2023

Завідувачка відділу колективно-договірної та правової роботи ЦК Атомпрофспілки Олександра Кравчук: «Запорізька АЕС: права працівника в окупації»

Знаю про проблеми Запорізької АЕС та міста-супутника  атомної електростанції Енергодара не з чужих слів. 30 років проживала на тій території, працювала у профспілковій організації Запорізької атомної електростанції. Мою родину окупація застала в Енергодарі. Проблеми на всіх окупованих територіях однакові – складні й болючі. І мабуть, не можна ділити, де вони більші, а де менші. Скрізь є великим викликом захист прав працівників в Україні на окупованих територіях.

Для профспілки найголовніше, аби працівник мав гідні, безпечні умови праці, адже життя і здоров’я наших спілчан – найцінніше. В яких умовах працюють на незаконно окупованій Запорізькій атомній електростанції, людині зі здоровим глуздом уявити важко. Ті наші працівники, які виїхали, а перед тим побували під тортурами ворога, спочатку не хочуть розповідати про пережите. Для них навіть подумки важко згадувати, з чим довелося зіткнутися.

Частина атомників змогла виїхати ще на початку захоплення росіянами атомної електростанції. Це висококваліфікований персонал, яким дорожить національна компанія «Енергоатом» і всі ми, адже це майбутнє нашої держави. Компанія докладає максимум зусиль, щоб зберегти цей персонал, дотримується усіх гарантій, взятих на себе стороною роботодавця, згідно з колективним договором.

Запорізька «атомка» є вкрай важливим підприємством для України і всього світу з точку зору екологічної безпеки, і весь цивілізований світ має об’єднатися для недопущення російської ядерної провокації. А ще це – економічний об’єкт, який надзвичайно значимий для майбутнього економічного розвитку нашої держави.

У великій біді персонал, який залишився на окупованій території. Проте цих працівників можна умовно розділити на декілька категорій. Передусім  – це ті, хто залишився свідомо, бо розумів з усією відповідальністю, що управляє не звичайним підприємством, а ядерно небезпечним об’єктом. Вони продовжують експлуатувати енергетичне підприємство. Їхні сім’ї виїхали, і профспілка, як могла, в цьому допомагала.

В яких умовах доводиться в окупованому Енергодарі працювати – один тільки приклад. Голова первинної профспілкової організації ЗАЕС залишився з персоналом на окупованій станції. Інколи нам вдається підпільними засобами зв’язку поспілкуватися, радше, перекинутися кількома словами, щоб зрозуміти, що відбувається. Після однієї такої моєї з ним розмови уже через півгодини до нього прийшли на робоче місце і забрали «на підвал». Прибули й до моєї квартири, зірвали двері, усе перевернули.

Люди в окупованому Енергодарі перебувають у постійному страху через  загрозу ядерної аварії. Працюють і живуть без належного медичного захисту. Медики, яких привозять туди окупанти, лише для проформи, щоб уважалося, що вони там є. А незахищеність українських медиків, які працювали з атомниками пліч-о-пліч багато років і залишилися після вторгнення, менша, ніж у працівників нашої Компанії, яких вона підтримує фінансово. Медики змушені отримувати російські паспорти, щоб вижити.

Ще в більшому страху живуть сім’ї з дітьми. Виїхати з Енергодара зараз практично немає можливості. Хоча люди, попри все, роблять спроби всякими манівцями звідти вибратися.

На жаль, є й категорія персоналу, які добровільно погодилися працювати на окупанта, і ми це знаємо, і теж про це кажемо. Питання колабораціонізму стане після перемоги одним з перших. 

Є ще одна категорія персоналу – працівниці електростанції, які не можуть виїхати, адже одразу після захоплення «атомки» та Енергодара їхні чоловіки або сини пішли воювати у лавах Збройних Сил України. Цих жінок російські загарбники навмисно не випускають з окупованої території.

Після року війни дедалі болючіше постає питання – як вижити в окупації. Хоча працівники мають підтримку від роботодавця у вигляді заробітної плати, проте скористатися українською валютою в Енергодарі практично неможливо.

Люди живуть у голоді, постійній тривозі та неспокої. Персоналу безперервно погрожують, мовляв, сьогодні ви вийдете на зміну, і вас не випустять, поки  не виконаєте певні роботи. Ті ж енергодарці, які виїхали, втратили право власності на свої оселі й речі. Практично всі такі помешкання розграбовані. Усе з покинутих будинків чи квартир вивезене або знищене.

Ще одна проблема – виїзд кваліфікованого персоналу за кордон. Бо невідомо, чи повернуться вони. А для підготовки висококваліфікованого персоналу потрібні роки: здобуття професійної освіти, набуття необхідного виробничого досвіду і кваліфікаційних навичок. Після закінчення війни країну треба буде відбудовувати одразу. Як ми будемо це робити, ніхто не знає. На жаль, не знає і наша влада. Про це ми також повинні говорити.

Сьогодні нашим людям нелегко виживати і в умовах окупації, і на мирних територіях, бо українська влада робить безпрецедентні (до того ж в умовах війни !) спроби зазіхання на права трудівників, проводячи злочинні трудові реформи. Тому працівникам і їхнім представникам – профспілкам, доводиться воювати не тільки з ворогом, а й з власним урядом, обстоюючи свої права у цей важкий час.

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
26.04.2024
День пам’яті Чорнобильської трагедії
Сьогодні ми вшановуємо мужність, героїзм і самовідданість ліквідаторів страшної аварії - персоналу ЧАЕС, пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків,...
24.04.2024
Атомпрофспілка лобіює погашення заборгованості
Атомпрофспілка лобіює питання погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах зони відчуження та соціального захисту працівників, які зараз долають...
25.04.2024
Міжнародний день пам’яті працівників 2024
У цей Міжнародний день пам’яті працівників, 28 квітня, профспілки вимагають вжити термінових заходів з протидії «кліматичним ризикам на робочому...
23.04.2024
Стажування на керівних посадах
У межах сьомого сезону освітнього проєкту «Ядерна школа РАЕС» більш ніж 70 старшокласників з м. Вараш, с. Заболоття, с....
23.04.2024
Ядерне паливо Westinghouse в Болгарії
Агентство ядерного регулювання Болгарії видало атомній електростанції "Козлодуй" дозвіл на поетапний перехід енергоблока №5 на ядерне паливо Robust Westinghouse...