Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Зорепад спортивних нагород під прапором профспілки

09.02.2022

Зорепад спортивних нагород під прапором Атомпрофспілки

23 січня 2022 року Атомпрофспілка відзначила свій тридцятилітній ювілей. Майже ровеснику профспілки — Центральному фізкультурно-спортивному клубу «Атом України» — цьогоріч також виповнюється 30 років. Першу Спартакіаду колективів фізкультури Атомпрофспілки було проведено ще 1992 року! Завдяки підтримці керівників підприємств, господарським та профспілковим працівникам, ветеранам фізкультурного руху атомники стали відданими прихильниками активного й здорового способу життя. Спортсмени ЦФСК «Атом України» та тренери, які готують їх, прославляють атомно-енергетичний комплекс України на змаганнях вітчизняного і світового рівнів.

Сьогодні розповідь про унікальну організацію ЦФСК — Спорткомплекс та Комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу ППО ХАЕС, які входять до складу профспілкового комітету ВП ХАЕС і які нещодавно збільшили у своєму складі кількість заслужених тренерів України — до дев’яти (!), в інтерв’ю голови товариства ЦФCК «Атом України», голови профкому ВП «Хмельницька АЕС» Михайла Гука.

— Михайле Володимировичу, чим пояснити «зорепад» спортивних нагород спортсменів Хмельницької АЕС?

— Усі високі досягнення стали можливими завдяки професіоналізму, наполегливості тренерів, які з ентузіазмом підтримують спортивний дух серед спортсменів, а також і завзятості кожного зі змагальників. Але це можна пояснити й унікальною системою підготовки призерів, яку було створено лише на Хмельницькій АЕС. Нещодавно ще одному нашому працівникові — Краснову Олександру Геннадійовичу, тренеру з легкої атлетики Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи, присвоєно високе спортивне звання «Заслужений тренер України». Його вихованка, Вікторія Ткачук, на останніх Олімпійських іграх в Токіо стала шостою на одній з найскладніших дистанцій — 400 метрів з бар’єрами, що входить до програми змагань з легкої атлетики, істинної «королеви» спорту сучасності. Й у нас тепер вже є дев’ять заслужених тренерів з різних видів спорту! Це у спортивній організації, що складається з 35 осіб разом з обслуговуючим персоналом! На Хмельницькій АЕС у складі її п’ятитисячного колективу заслужених енергетиків менше, ніж заслужених тренерів серед працівників КДЮСШ ППО ХАЕС. Це досягнення стало можливим завдяки системі, що діє лише на Хмельницькій атомній електростанції, коли відповідальність за результати роботи спорткомплексу і КДЮСШ повністю покладено на профспілковий комітет і весь їхній персонал підпорядкований профспілковому комітету. Так було збережено тренерські кадри, матеріальну базу, забезпечено потрібне фінансування.

— Як було створено унікальну спортивну структуру, що підпорядковується профспілковому комітету?

— Це особлива історія. З 1999 року, після прийняття Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», значна кількість об’єктів соцкультпобуту з балансу АЕС переходила в комунальну власність територіальних громад міст-супутників. Хмельницька атомна електростанція йшла пілотним проєктом. Уже були передані з ХАЕС, з огляду на виконання цими організаціями не властивих для атомного об’єкта функцій, спочатку ЖКГ, дитячі садки, торгівля. Настала черга і було передано місту Нетішину Палац культури, що був у підпорядкуванні атомної станції. Наступними, вже й відповідні документи були підписані, мали віддати спортивні об’єкти.

Це був березень 2002 року, мене якраз обрали головою профспілкового комітету ХАЕС. А треба сказати, я захоплювався різними видами спорту, друзі з цього приводу жартували: «чемпіон усього на світі». І коли стало відомо, що чудові спортивні об’єкти ХАЕС мають відійти у підпорядкування місту, ентузіасти розвитку фізичної культури, очолювані профкомом, категорично спротивилися цьому процесу. Відбулося декілька «скандальних» нарад, на яких довелося піддати досить жорсткій критиці тодішнє керівництво і ХАЕС, і Компанії. Адже передача спортивних об’єктів могла поставити хрест на розвитку фізичної культури не лише для працівників підприємства, а й узагалі в цілому міста енергетиків. Приклад — сусідні Славута, Шепетівка. У місцевих бюджетів не було достатніх коштів на потреби належного утримання та супроводу діяльності спортивних споруд, і вони просто «загнулися». А великі й гарні басейни поступово перетворилися на руїни, внаслідок чого мешканці цих населених пунктів тепер позбавлені можливості займатися плаванням. На ХАЕС нам вдалося включити гальма для цих процесів. Але оскільки рішення про зняття з балансу АЕС спортивних об’єктів уже було прийнято на рівні ДП НАЕК «Енергоатом», їх передали у підпорядкування профспілкового комітету: «Ну що ж, беріть і покажіть нам, як треба працювати».

— Так лише на Хмельницькій АЕС штатними працівниками профкому стали спортивні тренери?

— Увесь тренерсько-викладацький, інструкторсько-методичний склад спортивного комплексу було передано в штат профспілкового комітету. На базі СК ми створили дві структури, щоб розділити дитячий та дорослий спорт: Комплексну дитячо-юнацьку спортивну школу ППО ХАЕС і СК «Енергетик» ППО ХАЕС.

І сьогодні ми можемо ними пишатися! Тренери профспілкового спорту виховали цілу низку видатних спортсменів завдяки тому, що мали можливість і умови якісно та високопрофесійно робити всі ці роки свою улюблену справу.

— Про успіхи нетішинських спортсменів уже давно відомо далеко за межами не тільки міста, усієї України, а й … світу.

— Так. До еліти спортивного світу з-поміж вихованців нетішинського спорту увійшло вже 12 заслужених майстрів спорту, 22 майстри спорту міжнародного класу, понад 70 майстрів спорту України. Провідні спортсмени школи в різні роки постійно входили і входять зараз до складу різних збірних команд України. На офіційних змаганнях світового та європейського рівнів ними здобуто понад 200 медалей різного ґатунку. Семеро вихованців КДЮСШ стали учасниками Олімпійських ігор. У Пекіні 2008 року Галина Пундик і Ольга Жовнір у складі команди шаблісток піднялися на найвищий щабель змагань і здобули олімпійське «золото»!!!

У складі молодіжної збірної України з футболу грав нетішинець Валерій Федорчук, який 2015 року став фіналістом Ліги Європи у складі футбольного клубу «Дніпро», а 2019-го Олексій Хахльов у складі молодіжної збірної команди завоював «золото» чемпіонату світу з футболу.

 Окрім них переможцями і призерами європейських та світових чемпіонатів з неолімпійських видів спорту в різні роки ставали дуже відомі у спортивному світі заслужені майстри спорту з боротьби самбо Руслан Задворний, Юрій Пилипчук, Дмитро Бабійчук, Іван Васильчук, майстер спорту міжнародного класу Ярослав Давидчук. Серед наших вихованців було підготовлено цілу плеяду чемпіонів, призерів та рекордсменів Європи і світу з пауерліфтингу, найяскравішою зіркою серед яких є найсильніша людина нашої планети упродовж кількох років — Олександр Кутчер.

Саме завдяки тому, що свого часу ми не дозволили передати спортивні об’єкти, сьогодні досить успішно виступає і збірна команда ВП ХАЕС. У Спартакіаді Атомпрофспілки вона багато разів піднімалася на найвищу сходинку п’єдесталу пошани і 29-та Спартакіада стала для команди ХАЕС переможною.

На двох фестивалях робітничого спорту в Болгарії наші спортсмени у складі збірної команди ДП НАЕК «Енергоатом» піднімалися на другу сходинку п’єдесталу пошани. Все це є показником того, що ми, як профспілкова організація, йдемо правильним шляхом: нам вдається поєднувати не лише боротьбу за трудові та соціальні права працівників, а й забезпечувати хороші умови для спорту, оздоровлення, відпочинку та самовдосконалення.

На ХАЕС спільними зусиллями адміністрації та профспілкового комітету забезпечено повноцінну діяльність спортивних об’єктів, а це дарує нам нових призерів і чемпіонів. «Нові обличчя» є у різних видах спорту. Ми чекаємо нових яскравих здобутків на міжнародній арені, щоб Гімн України продовжував звучати в усіх куточках земної кулі!

Лілія Соколова,

Газета «Атомник України» №4 (1103)

Читайте також:

26.03.2024
Працюємо у мінімальній кількості
Працюємо у мінімальній кількості
Виробництво сірчаної кислоти – невід’ємна частина складного технологічного процесу виготовлення уранового оксидного концентрату. Розуміючи це, працівники сірчанокислотного цеху ГМЗ...
07.03.2024
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Герой нашої сьогоднішньої публікації – Василь Зубенко, захисник, який мужньо боронить Батьківщину на найгарячіших напрямках фронту. Кілька тижнів пресслужба...
07.03.2024
Молодіжному руху атомників – 30!
Молодіжному руху атомників – 30!
У березні 1994 року, з прийняттям в Атомпрофспілці «Положення про секцію «Молодь», зародився молодіжний рух, який згодом перетворився на...
05.03.2024
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
4 березня 2022 року російські окупаційні війська із застосуванням важкої зброї окупували ЗАЕС. Внаслідок збройного штурму були пошкоджені будівля...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...