Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Галузева угода як засіб забезпечення гідної праці

14.01.2022

Галузева угода як засіб забезпечення гідної праці

Пріоритетним для профспілки напрямом діяльності є ведення колективних переговорів, укладення колективних договорів та галузевих угод, розширення гарантій діяльності Атомпрофспілки на підприємствах для захисту трудових прав працівників. Тому є надзвичайно важливим підписання 14 грудня 2021 року Галузевої угоди між Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України і Професійною спілкою працівників атомної енергетики та промисловості України на 2022–2024 роки (повідомлялось у газеті «Атомник України», №49 за 16 грудня 2021 року). Підписали документ в.о. Міністра Міндовкілля Руслан Стрілець та Голова Атомпрофспілки Валерій Матов. Про особливості підготовки й укладення цієї Галузевої угоди — далі у матеріалі.

Голова Атомпрофспілки Валерій Матов: «Галузева угода дозволяє нам рухатись у правильному напрямі»

— Хотілося б передусім відзначити конструктивність у стосунках з новим очільником Міндовкілля під час підготовки до підписання Галузевої угоди. Виконувач обов’язків Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець відповідально поставився до цього, і після непростих перемовин з попереднім керівництвом Міністерства протягом цілого року справа, нарешті, зрушила з місця.

Я зустрівся з Русланом Олександровичем одразу після його призначення. І згодом ми мали ще декілька особистих зустрічей щодо питань, які необхідно було вирішити до кінця року. Це проблеми фінансування підприємств Чорнобильської зони відчуження, Чорнобильської атомної електростанції, а також — установ природно-заповідного фонду, зокрема, щодо необхідності встановлення чіткої відкритої процедури призначення керівників наших парків. Паралельно відбувалася підготовка до підписання Галузевої угоди. Ми отримали повне розуміння і підтримку на рівні міністра та його профільних заступників. І невдовзі було підписано цей важливий документ, який ми називаємо «внутрішньою конституцією підприємства», адже галузеві угоди встановлюють необхідні правові відносини між міністерством, як органом держуправління, та профспілкою. Це той важливий аргумент, що допомагає під час вирішення поточних, іноді спірних, питань, адже тепер законно можна послатися на домовленості.

Прикладом того, наскільки такий документ є важливим, може бути зміна неефективного керівника на ДП «СхідГЗК». Ми досягли мети, тому що відповідне положення було закладено в Галузевій угоді: порядок формування керівного складу підприємства, погодження відповідних наказів — у всьому цьому бере участь Атомпрофспілка як виразник думки трудового колективу. У новій Галузевій угоді з Міндовкілля ми ні на йоту не відступили від принципів у підході та формуванні соціального захисту працівників підприємств природно-заповідного фонду, що були закладені в попередній Галузевій угоді (на 2019–2020 роки з пролонгацією на 2021 рік). І це найголовніше. Це дозволяє нам рухатися далі у правильному напрямі.

Заступник Голови Атомпрофспілки Павло Прудніков: «Працювали за непростих умов. І те, що Угоду підписано, — це наша спільна велика перемога»

— Підписанню Галузевої угоди з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України передувала досить тривала і надзвичайно копітка робота: довгі зустрічі, ходіння по кабінетах, спілкування, телефонні дзвінки, знову зустрічі, узгодження тексту. Було ретельно опрацьовано кожен пункт цього документа з урахуванням зауважень та доповнень від національних природних парків. Треба зазначити, що ця робота ускладнювалася великими «пертурбаціями» у самому Міністерстві — створювалося нове: Міністерство енергетики та захисту довкілля України — шляхом злиття і реорганізації двох різних міністерств: Мінприроди та Міненерговугілля. Потім об’єднане Міністерство знову «розводили» і 27 травня 2020 року було заново створено окреме Міністерство, що опікується екологією. Тому, з огляду на ці реформування, ми довго не могли вийти на підписання Галузевої угоди. Але врешті-решт це сталося, і я хотів би висловити велику вдячність передусім в. о. міністра Руслану Стрільцю. І, звичайно, усій високопрофесійній команді Міністерства, з якими ми плідно працювали: директору Департаменту природно-заповідного фонду Міндовкілля Едуарду Арустамяну, заступнику директора департаменту — начальнику відділу Сергію Матвєєву, головній спеціалістціЮлії Алєксєєвій, завідувачці сектору з охорони праці Міндовкілля Наталії Кузьменко, яка очолює первинну профспілкову організацію працівників апарату міністерства. Усі дуже добре відпрацювали за непростих умов. І те, що ми Галузеву угоду підписали — це наша спільна велика перемога.

Експертка відділу колективно-договірної та правової роботи Атомпрофспілки Інна Колот: «Галузева угода важлива і для профспілки, і для роботодавця. Але особливо — для працівника»

— У новій Угоді практично збережено чинні домовленості, яких було досягнуто в попередній Угоді. Деякі питання потребували редакторського доопрацювання та більш чіткого викладення, і всі — узгодження з новим керівництвом Міндовкілля. Усі питання були опрацьовані на засіданні робочої групи. Кількість її учасників у законодавстві не передбачається, але чисельність представників Сторін має бути однаковою, щоб не було проблем під час голосування. Обговорювався практично кожен пункт Угоди. По-перше, щодо відповідності законодавству. Угода укладається відповідно до законів України «Про колективні договори і угоди», «Про оплату праці», «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», «Про Державний бюджет України» на відповідний рік, на підставі Генеральної угоди між Кабінетом Міністрів України, всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців і підприємців та всеукраїнськими профспілками і профоб’єднаннями.

Галузева угода містить тільки ті положення, які не суперечать законодавству. Умови Галузевої угоди, укладеної відповідно до чинного законодавства, є обов’язковими для виконання усіма суб’єктами, що перебувають у сфері її дії. Галузеві угоди враховують специфіку галузі, містять питання умов та розмірів оплати праці, соціальних пільг та гарантій. У подальшому вони можуть бути поліпшені у колективних договорах підприємств. Але під час підготовки будь-якої угоди необхідно визначати джерела на підприємствах для їх виконання. Умови колективних договорів або угод, що погіршують порівняно з чинним законодавством становище працівників, забороняється вносити до договорів та угод.

Отже, що об’єктивніше виписані положення Угоди, то легше працювати з цим документом, менше виникає потім спірних питань та непорозумінь у колективі. Тому цей документ важливий і для профспілки, і для роботодавця. А також і для працівника. Основними вимогами в галузевій угоді і в колективному договорі є: недопущення необґрунтованого скорочення робочих місць, відплив кваліфікованих працівників; громадський контроль за дотриманням законодавства про працю та охорону праці.

Але наявність на підприємстві галузевої угоди важлива і для людини, яка тільки влаштовується на роботу, — тоді вона має повну і зрозумілу картину: які умови праці, які премії, яка зарплата, чи є спецодяг, як часто він буде надаватися. Більш конкретизує галузеву угоду на підприємстві щодо цього колективний договір.

За виконанням і галузевої угоди, і колективного договору ведеться обов’язковий контроль, підбиваються підсумки їх виконання у терміни, що визначені під час спільних переговорів, але не рідше одного разу на рік, зазвичай — це двічі на рік: за першу половину поточного року і в цілому за рік. Зміни та доповнення до угод вносяться лише за згодою обох Сторін. Законом України «Про колективні договори і угоди» передбачено відповідальність за порушення і невиконання галузевої угоди або колективного договору.

Роботодавець зобов’язаний, на вимогу профспілок або іншого уповноваженого трудовим колективом органу, вжити заходів до керівника, з вини якого пункти угоди порушуються чи не виконуються зобов’язання. У разі невиконання зобов’язань, зазначених у галузевій угоді, на відповідальних осіб накладається штраф до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Вони також несуть дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з посади (стаття 18 Закону України «Про колективні договори і угоди»). Порядок і строки накладання штрафів регламентуються законодавством України про адміністративні правопорушення.

Завідувачка сектору з охорони праці Міндовкілля, голова ППО працівників апарату міністерства Наталія Кузьменко: «Галузева угода — це акт, що спонукає до соціального партнерства»

— Національні природні парки виконують надважливі функції. Вони забезпечують охорону заповідних територій, організовують еколого- освітню роботу в регіонах, здійснюють наукові дослідження та працюють з відвідувачами. І те, що внаслідок спільної роботи, а пропрацьовано рік, у нас є Галузева угода, тепер уже на законодавчих засадах, на основі двосторонніх домовленостей, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Атомпрофспілки, закріплених в ній зобов’язань Сторін, регулюватимуться на галузевому рівні усі питання: оплати праці, охорони й умов праці, інші, що стосуються соціального захисту працівників установ природно-заповідного фонду.

Треба сказати, що до сфери впливу Атомпрофспілки додалося ще кілька парків. Тепер з Атомпрофспілкою в «одному човні» ще два заповідники, які перейшли до Міндовкілля з Держлісгоспу. Це Рівненський природний заповідник, другий за розміром природний заповідник в Україні, і Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник — природоохоронна територія в Україні, розташована у межах Іванківського та Поліського районів Київської області у Чорнобильській зоні відчуження. Трудові колективи цих організацій провели конференцію і вирішили приєднатися до нас.

Те, що в. о. Міністра довкілля Руслан Стрілець підписав Галузеву угоду, — це значне досягнення, важливий внесок у подальшу роботу підприємств природно-заповідного фонду. Хоча зробив він це не одразу — змусив наших юристів ретельно перевірити все ще раз. Дякуємо юридичному департаменту Міністерства, який перевірив і відпрацював кожен пункт. Тепер чекаємо на імплементацію Угоди. Минулого разу, під час імплементації попередньої Галузевої угоди, ми збирали всіх голів первинних профспілкових організацій парків і запрошували директорів.

До речі, Галузева угода захищає трудовий колектив і від неправомірних дій директора. Наприклад, як у конфліктній ситуації у НПП «Північне Поділля». У цій природоохоронній установі лише 2019 року було створено первинну профспілкову організацію, яка відразу увійшла до складу Атомпрофспілки України. У лютому 2020 року парк відзначив своє 10-річчя. Директор НПП Андрій Кийко поставився до профорганізації одразу негативно і впродовж року тероризував трудовий колектив Національного природного парку, приймав на роботу за умови відмови працівника від вступу до лав профспілки. Але колектив згуртувався проти свавілля керівника, який порушував вимоги чинного законодавства про працю, в односторонньому порядку приймав рішення з питань оплати праці, що погіршували умови, встановлені законодавством і колективним договором, не нараховував премії працівникам без жодного обґрунтування та без належних на це підстав тощо. В результаті, на вимогу профорганізації та неодноразових звернень Атомпрофспілки до керівництва міністерства, директора звільнили за статтею 45 КЗпП. Треба віддати належне — керівництво міністерства дослухалося до вимог профспілки.

Тому такі документи, як колективний договір, як галузева угода — це ще й акти, що спонукають до соціального партнерства, у даному разі — Міндовкілля і Атомпрофспілки, до обопільного виконання положень Угоди, що захищають інтереси працівників парку. При цьому можуть змінюватися прізвища керівників, поточна ситуація, але Галузева угода залишається і працює на поглиблення механізму соціального партнерства.

Лілія СОКОЛОВА

Читайте також:

26.03.2024
Працюємо у мінімальній кількості
Працюємо у мінімальній кількості
Виробництво сірчаної кислоти – невід’ємна частина складного технологічного процесу виготовлення уранового оксидного концентрату. Розуміючи це, працівники сірчанокислотного цеху ГМЗ...
07.03.2024
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Герой нашої сьогоднішньої публікації – Василь Зубенко, захисник, який мужньо боронить Батьківщину на найгарячіших напрямках фронту. Кілька тижнів пресслужба...
07.03.2024
Молодіжному руху атомників – 30!
Молодіжному руху атомників – 30!
У березні 1994 року, з прийняттям в Атомпрофспілці «Положення про секцію «Молодь», зародився молодіжний рух, який згодом перетворився на...
05.03.2024
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
4 березня 2022 року російські окупаційні війська із застосуванням важкої зброї окупували ЗАЕС. Внаслідок збройного штурму були пошкоджені будівля...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...