Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Як війна має змінити принципи ядерної безпеки

04.04.2022

МАГАТЕ та АЕС: як війна в Україні має змінити принципи ядерної безпеки світу

Чорнобильська АЕС, Запорізька АЕС, ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів" у Харкові та сховище відпрацьованого ядерно палива у Чорнобильській зоні. Всі ці об'єкти були та є під загрозою російських обстрілів чи знеструмлення. Аварія на кожному із них викличе радіоактивне забруднення. У випадку Запорізької станції, найпотужнішої у Європі, аварія може зробити непридатною до життя чи не пів Європи. Світовим регулятором у сфері ядерної безпеки є МАГАТЕ. Проте агентство не гарантує безпеку ядерних об'єктів України, а саму війну називає "конфліктом". Суспільне з‘ясовувало, чому МАГАТЕ за місяць війни не убезпечило ядерні об'єкти України.

Що таке МАГАТЕ?

Міжнародне агентство з атомної енергії. Його створили у 1957 році як структуру, яка мала запобігти розповсюдженню ядерної зброї та технології з її виготовлення. Іншою її функцією став контроль за мирним використанням атомної енергії у світі, зокрема створення стандартів ядерної безпеки.

Керівними органами МАГАТЕ є Секретаріат, Генеральна конференція та Рада керівників. Нині генеральним директором є аргентинець Рафаель Гроссі. Він має 6 заступників, серед яких — і росіянин Михайло Чудаков.

Які загрози виникли після вторгнення російських військ?

У перший день вторгнення, 24 лютого, російські військові захопили Чорнобильську атомну електростанцію. На військовій техніці вони проїхались по забрудненій території, в результаті чого підняли радіоактивний пил. Також росіяни заборонили ротацію персоналу на станції. Через це люди працювали без відпочинку майже місяць, допоки 20 березня окупанти не дозволили часткову ротацію.

Іншим небезпечним об'єктом в Чорнобильській зоні є сховище відпрацьованого ядерного палива (СВЯП). 9 березня росіяни пошкодили електропостачання до ЧАЕС та СВЯП. У Енергоатомі попереджали, що тривале знеструмлення сховища, на якому зберігається 20 000 відпрацьованих паливних збірок, може призвести до їх перегрівання та випаровування радіоактивних речовин, які можуть забруднити як Україну та країни Європи, так і Білорусь з Росією. Через 4 дні Україна відновила електропостачання.

Також війська РФ неодноразово обстрілювали ядерну установку "Джерело нейтронів" у Харкові. За словами Миколи Шульги, гендиректора фізико-технічного інституту, якщо б її пошкодили, наслідки були б подібними до руйнування реактора на АЕС.

Проте найнебезпечнішим було захоплення Запорізької АЕС, яку російські війська обстріляли вночі 4 березня. Тоді на станції спалахнула пожежа. Екстрене звернення записав президент Володимир Зеленський. Він заявив, що подібні дії потрібно зупинити негайно, інакше: "Європа загине від ядерної катастрофи". Також, за інформацією державної інспекції ядерного регулювання, на ЗАЕС незаконно перебували представники російської корпорації з атомної енергії "Росатом". Що вони там робили —  невідомо.

Начальник відділу аналізу безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк пояснював, що у випадку аварії на Запорізькій АЕС наслідки можуть бути гірші, за Чорнобиль: "Запорізька станція стоїть на березі Каховського водосховища, далі по Дніпру — Чорне море. Тобто наслідки будуть для всіх погані".

Микола Штейнберг, колишній головний інженер ЧАЕС, якого призначили через 10 днів після аварії, пояснює: будь-яка АЕС в Україні зараз в небезпеці, бо станції не витримають влучення ракети.

Що каже МАГАТЕ?

"У системі стандартів МАГАТЕ немає документів, які регламентують питання безпеки ядерних установок в умовах війни, у випадку їх захоплення чи ядерного тероризму, пов’язаного із захопленням ядерних матеріалів", — говорить Олексій Дибач, колишній працівник МАГАТЕ та директор відокремленого підрозділу державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

Усі фахівці зазначають, що від початку війни МАГАТЕ не здійснило дієвих технічних кроків, які могли б гарантувати безпеку на ядерних об'єктах України. Натомість Міжнародне агентство з атомної енергії публікує пресрелізи, де називає війну в Україні "конфліктом".

Нині чи не єдине, що прийняло МАГАТЕ, — 2 березня окреслило сім невід’ємних компонентів ядерної і фізичної безпеки, які необхідно підтримувати під час російського вторгнення в Україну та окупації на той момент двох українських АЕС. Щоправда, у документі не йдеться хто та як має це зробити.

На вимогу Сполученого Королівства скликали екстрене засідання ООН. На ньому вимагали забезпечити МАГАТЕ доступ до ядерних об'єктів України. Щоправда, ця заява не дала результату.

Керівник "Енергоатому" Петро Котін також звертався до МАГАТЕ з проханням ще раз скликати Радбез ООН. Проте ці прохання проігнорували.

31 березня директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі відвідав Україну. З собою привіз персональні дозиметри. Проте про якісь конкретні дії із боку агентства голова Міжнародного агентства із українським керівництвом не домовився. А на запитання, як МАГАТЕ може допомогти звільнити українські ядерні об'єкти, Гроссі відповів, що "МАГАТЕ є технічною організацією і не бере участі у мирних чи політичних переговорах".

"Домовились домовлятись — ось так точніше сказати. Вони приїхали і запропонували нам 4 пункти підтримки," — каже Котін. За словами очільника "Енергоатому", в ці пункти входить зокрема постачання обладнання та контроль ядерних матеріалів, який МАГАТЕ робив й у мирний час, проте через окупацію АЕС нині не виконує. А от погодження кроків, які могли б гарантувати безпеку українських ядерних об‘єктів, — не досягли.

Чи впливає Росія на рішення МАГАТЕ?

Окрім заступника директора МАГАТЕ — росіянина Михайла Чудакова, — Агентство має й інших росіян в керівному складі, які впливають на її рішення, говорить Петро Котін. Такої ж думки і колишній головний інженер ЧАЕС Микола Штейнберг, який співпрацював із МАГАТЕ, зокрема і на посаді заступника міністра палива та енергетики України. "Те, що російське лобі є, і питань ставити не потрібно. Я телефоную колегам на заході — вони зомбовані. Ти до них говориш, вони слухають, і поступово змінюється позиція. Але зомбовані всі цією російською пропагандою," — пояснює Штейнберг.

Через місяць після початку війни МАГАТЕ не засудило російське вторгнення до України та продовжує співпрацювати як із "Росатомом", представники якого незаконно перебувають на Запорізькій АЕС, так і з росіянами в самій організації.

"Не є правильним, що представники країни-агресора присутні у таких впливових міжнародних організаціях та можуть брати участь у вирішенні питань мирного використання ядерної енергії," — говорить очільник Держатомрегулювання Олег Коріков.

Що просить зробити Україна?

За словами Олега Корікова, Росія порушила хартію ООН, міжнародні угоди з мирного використання ядерної енергії та сім основних принципів ядерної безпеки та захищеності, що затверджені МАГАТЕ. Тим самим вони вчинили акти ядерного тероризму.

Під час зустрічі із Гроссі українська сторона вимагала від МАГАТЕ наступне:

-                вимагати від представників російського "Росатому" негайно залишити українські АЕС;

-                забезпечити, щоб будь-який громадянин Російської Федерації або Республіки Білорусь, у тому числі співробітник МАГАТЕ, не брав участі у прийнятті рішень, підготовці, або проведенні будь-яких міжнародних місій та служб в Україні.

Також чи не найголовнішою вимогою є створення демілітаризованої зони, розповів Петро Котін.

"На самому майданчику станції і в радіусі 30 км від неї не має бути військових. Це би вирішило питання. З іншого боку, якщо вони цього не можуть зробити, то виникає питання: ми можемо вимагати від них, але результату не буде," — говорить Котін.

Очільник Енергоатому додає, що війна в Україні має стати каталізатором змін, зокрема і в самому МАГАТЕ.

"Аварійна готовність МАГАТЕ має бути піднята на інший рівень. Вони повинні мати аварійні групи, які у будь-який момент збираються зі всього світу і починають підтримувати країну. Для того, щоб попереджати поганий розвиток ситуації. Вони це розуміють і будуть робити. Вони будуть рухатись у напрямку перебудови організацій," — вважає Котін.

Джерело: https://suspilne.media

Читайте також:

26.03.2024
Працюємо у мінімальній кількості
Працюємо у мінімальній кількості
Виробництво сірчаної кислоти – невід’ємна частина складного технологічного процесу виготовлення уранового оксидного концентрату. Розуміючи це, працівники сірчанокислотного цеху ГМЗ...
07.03.2024
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Герой нашої сьогоднішньої публікації – Василь Зубенко, захисник, який мужньо боронить Батьківщину на найгарячіших напрямках фронту. Кілька тижнів пресслужба...
07.03.2024
Молодіжному руху атомників – 30!
Молодіжному руху атомників – 30!
У березні 1994 року, з прийняттям в Атомпрофспілці «Положення про секцію «Молодь», зародився молодіжний рух, який згодом перетворився на...
05.03.2024
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
4 березня 2022 року російські окупаційні війська із застосуванням важкої зброї окупували ЗАЕС. Внаслідок збройного штурму були пошкоджені будівля...
останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...