Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 6
   

Виступ Валерія Матова на Конференції IndustriALL

01.06.2023

Виступ Валерія Матова на Конференції IndustriALL

31 травня у грецькому місті Салоніки розпочала роботу середньострокова Конференція Європейської профспілки IndustriALL. Її мета – затвердити Стратегічний план діяльності на 2023 – 2025 роки. Українська делегація у складі представників 10 галузевих профспілок взяла активну участь у роботі Виконкому та Конференції IndustriALL- Європа. Голова Атомпрофспілки України  Валерій Матов виступив на Конференції та закликав колег продовжувати надавати підтримку Україні у боротьбі з російським фашизмом. Він розповів про роботу українських профспілок в умовах війни.

(Виступ Голови Атомпрофспілки на Конференції буде оприлюднено у найближчому номері «Атомника України)

Із виступу Валерія Матова на Конференції Європейської профспілки IndustriALL

Шановні колеги, шановні брати та сестри!

Перш за все, хочу привітати Вас всіх від імені української делегації  та подякувати за фінансову підтримку і  можливість брати участь у Конференції  Європейської профспілки IndustriALL.

Особлива подяка Генсеку IndustriALL- Європа Люку Траєнглу і Президенту Міхаелю Васіліадісу.

Дякуємо нашим дорогим колегам з IndustriALL  Глобал -  Атлє Хойе і Кемалю Озкану.

І особлива подяка кожному в цьому залі за вашу моральну, фінансову і солідарну підтримку.

З перших хвилин, перебуваючи в цій прекрасній країні  Греції, згадалося що Греція, яка є колискою європейської цивілізації,  є і родоначальницею   Олімпійських ігор, під час яких заборонялися воєнні дії і запалювався священний вогонь.

Але російська гідра, проводивши XXII Зимові Олімпійські ігри в 2014 році  в Сочі, вже активно готувалась до війни  і зразу після їх закінчення почала вводити війська в Україну.

У лютому 2014 року рф ввела війська в  Крим, а далі окупувала Донецьку і Луганську області.

Широкомасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року  довело світові, що рф розпочала війну на знищення України. Росія упивається своєю безкарністю і можливістю вести довготривалу війну, демонструє право сильного, розбудовує пропагандистську мережу в країнах Європи, щоб спотворити реальність і заполонити інформаційний простір фейками.

рф стирає з поверхні землі міста і села, безжалісно знищує, окрім промислових об’єктів, цивільне населення, цілеспрямовано бомбардуючи поліклініки і лікарні, вокзали, торгівельні центри, ринки і скупчення людей, які евакуюються.

Майже всі члени делегації живуть у Києві, і тільки за травень цього року відбулося 15 масованих обстрілів столиці, зі стратегічних бомбардувальників з використанням  крилатих ракет, шахедів і інших видів зброї. Як правило, масовані обстріли вночі, або рано вранці, коли люди відпочивають.

28 травня Київ зустрічав 1541 день народження, і раша привітала Київ 54 шахедами, 52 з яких збито.

 У понеділок 29 травня наші колеги тікали з наших профспілкових офісів у бомбосховища, бо Київ здригався від російських балістичних ракет. І тільки завдяки нашій Протиповітряній Обороні,  Київ відносно захищений. Але рф не збирається зупинятися.

Цивільне населення, серед яких і члени наших профспілок, увесь час мають бути насторожі і ховатися під час обстрілів. Країна живе так вже 462 дні. Звичайно, і профспілки , і громадянське населення за понад рік війни адаптувались, і ми продовжуємо працювати.

Ми представляємо  інтереси працівників промислових профспілок, основні заводи та підприємства яких знаходяться  у зоні бойових дій. Галузеві профспілки допомагають влаштуватися працівникам, що вже виїхали на підконтрольну Україні територію. Деякі галузі втратили до 50% своїх потужностей. Профспілки підтримують своїх колег, надаючи їм фінансову допомогу,  та доправляють гуманітарну допомогу, яку вони отримують від профспілок ЄС.

У нинішніх умовах значну роботу виконують  профспілкові юристи. Вони консультують, як працювати в умовах воєнного стану. Зараз, коли перший шок від війни пройшов, виникає безліч питань у членів профспілок, які не унормовані трудовим законодавством, адже ніхто не міг уявити такі випадки у трудовій  сфері.

Зараз ми приділяємо значну увагу діям влади, тому що користуючись воєнним станом, та підміняючи соціальний діалог, владні структури намагаються переформатувати чинне трудове законодавство на свій лад, зменшивши вплив профспілок, а то й просто їх знищити. У цьому аспекті теж хочу подякувати Вам за підтримку розвитку справжнього соціального діалогу в Україні та побудови ринкової соціальної держави.

Профспілки і весь народ України надає допомогу ЗСУ, які є гарантом нашої незалежності.

РФ, яка відповідно до Будапештського Меморандуму 1994 року, була гарантом нашої територіальної цілісності, напавши на Україну, назавжди змінила безпекову систему в Європі та світі. Вона відкрила скриньку Пандори, і наслідки цієї війни, які зараз відображаються в економічній та енергетичній кризі в Європі, і початку зернової кризи у світі, на жаль, будуть тільки поглиблюватися.

Тому всі країни ЄС є в зоні ризику. РФ не виконує Женевські конвенції, та, взагалі, всі  міжнародні угоди, які вона підписала та ратифікувала.

Українські військові та цивільні, які пройшли російський полон та нелюдські тортури, засвідчують особливу жорстокість та звірства  військових рф до українських полонених. Як приклад, доля 169 національних гвардійців, що захищали Чорнобильську АЕС,  і були взяті в полон,  невідома нікому.

Воєнні злочини рф не мають термінів давності, і повинні бути засуджені міжнародним трибуналом після нашої перемоги.

Вже сьогодні офіційно Україна зафіксувала понад 71 тисячу воєнних злочинів, скоєних російською армією на території України.

Ви знаєте, що президент росії  путін був звинувачений Міжнародним кримінальним судом у Гаазі у насильницькій депортації українських дітей та насильницькому розлученні сімей. За офіційними даними, це понад 16 000 дітей, але реальна цифра буде набагато більшою.

Трохи про гендерний аспект війни. Ви знаєте, що на початку війни майже 5 мільйонів українців поїхали в Європу, частина з них вже повернулася. Але за підрахунками експертів майже 2, 7 мільйонів людей залишиться там, тому що війна ще не завершилася. Виїхали, в основному, жінки і діти.  А це означає, що Україна, яка мала 43 мільйона населення у 2014 році,  вже втратила частину свого молодого покоління, що не повернеться в Україну.  Багато працівників промислових підприємств, наших членів профспілок ідуть на фронт, гинуть там, і після завершення війни відроджувати промислові підприємства не буде кому.

Наші українські жінки, як і чоловіки,  працюють на перемогу України, займаються волонтерською діяльністю. Багато жінок, втративши чоловіків і дітей на фронті, самі ідуть воювати. За інформацією Генерального штабу понад 60 тисяч жінок в Україні нині перебувають у війську. Понад п’ять тисяч жінок – у зоні бойових дій.

Про зелену енергетику та справедливий перехід. Весь 2022 рік рф знищувала енергетичну інфраструктуру, електромережі, бомбила електростанції, підстанції. Країна вистояла у 2022 році завдяки атомній та традиційні енергетиці, завдяки станціям, що працювали на вугіллі, газу, та гідроенергетиці.

За даними Міністерства енергетики внаслідок війни пошкоджено до 75% об’єктів відновлюваної енергетики. Оцінити точні втрати можна буде лише після закінчення війни.

В Україні заміновано 4,5 тисяч кілометрів ліній електропередач. І  Україні буде потрібно розмінувати 700 квадратних кілометрів територій, прилеглих до енергетичної інфраструктури. Без цих заходів енергетики не зможуть там працювати.

Ситуація на ЗАЕС. Особливо хочу підкреслити про страшну та кричущу ситуацію, що склалася на Запорізькій АЕС, це найбільша атомна станція у Європі, 6 ректорів, 6 000 Мегават потужності, розташована вона у місті Енергодар на березі Каховського водосховища.

Цей ядерний обєкт зараз перетворений на великий склад з боєприпасами. Підступи до Каховського водосховища заміновані.

До війни на ЗАЕС у нас було 11 тисяч членів профспілки, і 1000 членів нашої Атомпрофспілки працювали на інших підприємствах  Енергодара. На атомній електростанції тепер залишилася мінімальна чисельність працюючих -1200 осіб.

Працівники, які змогли виїхати, залишаються працівниками ЗАЕС та отримують 2/3 зарплати. 5% працівників підписали контракти з російською стороною. За яких умов люди були вимушені підписати контракти, ми зможемо дізнатися тільки після деокупації ЗАЕС.

Скільки людей викрадено, скільки вбито, скільки зазнали катувань у підвалах атомної електростанції, точну кількість також буде встановлено тільки після деокупації ЗАЕС.

6 ядерних реакторів перебувають  у режимі холодного зупину, але для цього режиму станції необхідно отримувати електрику з інших мереж для охолодження реакторів. Російські варвари постійно обстрілюють локальні електромережі, і таким чином загроза атомної аварії є постійною. Триває тиск на співробітників ЗАЕС з метою підписання нових контрактів з московською компанією, фактично з «росатомом».

Ми створили офіси в Києві для профспілкових активістів, які змогли виїхати з ЗАЕС, і продовжують працювати в Києві, щоб допомагати переміщеним працівникам ЗАЕС, особливо жінкам з дітьми.

Всі потуги МАГАТЕ, зокрема Генерального Директора  Рафаеля Гроссі, який неодноразово відвідав ЗАЕС, марні. Це ще раз засвідчує неспроможність спеціалізованої організації ООН вплинути на РФ, а значить, зменшити загрози ядерної катастрофи для Європи і всього світу.

Крім того протягом 2022 року російські загарбники весь час намагалися здійснити різні провокації на ЗАЕС , щоб на міжнародних майданчиках звинуватити Україну в цих діях.

Головний мессидж, який українці хочуть донести - російські фашисти не збираються зупинятися. Їм необхідна перерва, щоб зробити наступну мобілізацію та завезти нову партію шахедів від своїх партнерів.

Позиція України - ніяких переговорів, поки війська російської федерації не звільнять окуповані території.

Ми просимо підтримувати територіальну цілісність України та вивід російських військ з території України.

На завершення  скажу, що перебуваючи в такому прекрасному грецькому місті Салоніки, в колі міжнародних колег, які нас підтримують вже другий рік поспіль, хочеться промовляти грецьке слово ІРІНІ, що  означає мир. Ми вам бажаємо миру,  ЕФХОМАСТЕ ІРІНІ, ми віримо, що Україна переможе!

Слава Україні! Героям  Слава!

останні публікації
28.03.2024
Держатомрегулювання: черговий шантаж окупантів
Наміри російських окупантів вивести енергоблоки ЗАЕС на енергетичні рівні потужності несуть велику небезпеку виникнення аварій з радіаційними наслідками, які...
27.03.2024
Колдоговір на ПАЕС виконано
​На Південноукраїнській АЕС відбулись колдоговірна та звітна профспілкова конференції. Делегати від цехів та підрозділів підприємства заслухали звіти про виконання...
27.03.2024
Понад 500000 грн — наша допомога армії–2024
Коли рідна країна потерпає від ворожої навали, одним із найголовніших завдань кожного стає наближення Перемоги. І Атомпрофспілка активно бере...
26.03.2024
На РАЕС відбулися звітні конференції
На Рівненській АЕС провели звітну конференцію трудового колективу з виконання Колективного договору НАЕК Енергоатом у 2023 році та звітну...
25.03.2024
Нова Доповідь Місії ООН з прав людини в Україні
22 березня 2024 року у Києві Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) презентувала свої нові дослідження...