Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 8
   

Про «ядерний тероризм» окупантів

07.04.2022

Міністр енергетики Герман Галущенко — про «ядерний тероризм» окупантів на українських АЕС

Із інтерв’ю РБК-Україна

— Наскільки небезпечною залишається ситуація на атомних станціях — Запорізькій та Чорнобильській? Чи є якийсь результат приїзду глави МАГАТЕ Рафаеля Гроссі в Україну?

— По Чорнобильській атомній станції. Окупанти покинули її. Є інформація, що це відбувалося як відхід орди з виносом всього, що там є — від вилок до комп’ютерів. У найближчі дні ми подивимося, що там залишилося.

На Запорізькій атомній станції перебуває від 300 до 500 військових і майже 50 одиниць важкої техніки в периметрі станції. У певний час там з’явилося і перебувають досі 11 осіб з «Росатому». Ми їх усіх знаємо, хто з яких російських станцій.

— Експлуатують ЗАЕС росіяни?

— Експлуатують наші — персонал «Енергоатому». ЗАЕС працює, видає електроенергію, правда, обмежено, оскільки знищені деякі лінії. Зараз є інформація, що деякі з росіян — енергетиків хочуть повернутися додому. Не знаю причин, але вони намагаються покинути станцію.

— А що за результатами приїзду глави МАГАТЕ в Україну?

— Минулого тижня зустрічалися з паном Гроссі на Південно-Українській АЕС і обговорили деякі питання. У МАГАТЕ готові були надавати технічну допомогу. Але ключове питання в тому, що вони не мають можливості верифікувати ядерні об’єкти і матеріали, а це їх безпосередня функція.

Ми зі свого боку не могли, як держава, забезпечити доступ до об’єктів — на той час (29 березня, — ред.) це була ЧАЕС і ЗАЕС. Я говорив Гроссі, що для нас важливі політичні сигнали від МАГАТЕ — на війні не буває нейтральної позиції.

Ми наполягали на тому, що перший і основний елемент ядерної безпеки — це вихід російських військових з наших ядерних об’єктів. Не можна говорити про ядерну безпеку, поки там знаходяться окупаційні російські війська. Питання в тому, що тільки Україна, а ніяк не російські військові, може виступати гарантом ядерної безпеки на своїх ядерних об’єктах.

— У вас не склалося враження, коли ви спілкувалися з Гроссі, що МАГАТЕ підіграє Росії?

— Якщо ставити питання таким чином, що «ми відповідаємо тільки за ядерну безпеку і все одно, хто контролює станцію» — це, очевидно, можна вважати певним елементом, як ви сказали, підігравання. Це означає, що МАГАТЕ звертається до росіян і каже: ми хочемо зробити інспекцію на ЗАЕС. Росіяни їх туди заводять, вони перевіряють і кажуть — радіаційна і ядерна безпека забезпечена. Але це виглядає абсурдно і суперечить всім можливим нормам міжнародного права у сфері атомної енергетики.

Зараз можна обговорювати тільки візит на Чорнобильську станцію, оскільки вона повернулася під контроль України. І це поки все. Якщо є наміри відвідати Запорізьку станцію до повернення Україною контролю над нею, то це не загравання — це гра на чужому полі, на російському полі. Для мене це виглядає спробою легітимізації присутності російських військ на ЗАЕС.

Якщо міжнародні експерти вийдуть і скажуть — все нормально, фон в нормі, ядерна безпека забезпечена... Але вибачте, про яку ядерну безпеку йдеться, якщо станція окупована?!

Те, як захоплювали Запорізьку станцію, це був просто аут, ядерний тероризм у всій «красі». Окупанти стріляли з танків і мінометів. Потім на станції збирали снаряди, які не розірвалися, винесли за периметр станції і під навчальним корпусом підірвали, що теж маразм з точки зору ядерної безпеки. Не може бути ядерної безпеки, коли снаряди знаходяться біля ядерних реакторів!

 

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
17.04.2024
За чистоту!
Ми усі прагнемо перемоги та попри війну маємо дотримуватись доброї української традиції — великої спільної толоки....
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...