Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 7
   

Два ювілеї Ташлицької ГАЕС

21.07.2021

Два ювілеї Ташлицької ГАЕС

Цього року Ташлицька гідроакумулювальна електростанція відзначає 15-річчя з дня пуску першого гідроагрегату (червень 2006 року)  та 40-річчя від початку будівництва ГАЕС.

 «З журбою радість обнялася», – казав колись український класик, і навряд чи міг передбачити, що його слова виявляться пророчими не лише для людських доль, а й, хоч як дивно, будуть доречними для розповіді про історію технічного об’єкта – гідроакумулювальної електростанції. Бо саме Ташлицька ГАЕС має найскладнішу із трьох складових Южно-Українського енергетичного комплексу на Південному Бузі долю.

Призначення

Ідея гідрокомплексу на Південному Бузі належить проєктному інституту «Укргідропроект» (м. Харків). Утворюючи з ЮУАЕС єдиний енергокомплекс зі спільною системою керування та видачі потужності, гідроакумулювальна станція призначена для покриття пікових навантажень, заповнення нічних провалів, забезпечення аварійного та частотного резервів об’єднаної енергосистеми (ОЕС) України, що має гостру потребу в пікових та швидкодіючих регулюючих потужностях, якими і є Ташлицька ГАЕС.

Не слід забувати, що гідроакумулювальна станція у складі енергетичного комплексу забезпечує базисний режим роботи та створює аварійний резерв для Южно-Української АЕС. То чому ж вона досі не добудована?

Історія

Проєкт Южно-Українського енергокомплексу розроблений за участі національних інститутів «Атоменергопроект», «Гідроенергопроект» і багатьох інших проєктних та науково-дослідних установ України. Об'єднання потужної атомної електростанції та можливостей гідроенергокомплексу (Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС) призвело до народження унікального для України потужного енергетичного підприємства, проєкт якого отримав найвищі оцінки на міжнародних виставках у Європі та США.

Спорудження об’єктів гідрокомплексу розпочали 1981 року, а 10 років по тому, 1991-го, будівництво Ташлицької ГАЕС припинили – уряд увів мораторій. І вже після його зняття, у 2001-му (минуло 20 років від початку будівництва) генпроєктувальник доопрацював проєкт з урахуванням стану недобудованих споруд і поставленого обладнання, умов будівництва та параметрів пускового комплексу, а також рекомендацій, отриманих у процесі узгодження та експертиз уточненого проєкту.

Левова частка змін та доповнень спрямована на мінімізацію та компенсацію шкоди довкіллю. Проєктом передбачені й уточнені природоохоронні та соціальні заходи для прилеглого регіону.

Початок

2001 року будівництво продовжилося. Навесні 2006-го був піднятий рівень Олександрівського водосховища (нижня водойма Ташлицької ГАЕС) до нормального підпірного рівня 14,7 м, наприкінці того ж року введено в експлуатацію перший агрегат станції. Так було завершено базовий етап формування великого промислового підприємства України з виробництва електроенергії на півдні України.

А вже наступного, 2007 року, до лав діючих став другий агрегат ТГАЕС. Відтоді обидва гідроагрегати ефективно працюють в об’єднаній енергосистемі України. Від початку експлуатації вони виробили понад 2,6 млрд кіловат-годин електроенергії. Додайте до цього вирівнювання добового графіка навантажень, запобігання можливих віялових відключень, «продовження життя» атомних та теплових енергоблоків завдяки тому, що вони несли базове, постійне навантаження, а перепади дефіциту-надлишку енергоспоживання взяла на себе саме Ташлицька ГАЕС.

Вдосконалення

У колективі зізнаються, що за 15 років експлуатації труднощів було чимало. На початку шляху –- з вивченням нової техніки імпортного виробництва, її особливостей, алгоритмів, технології експлуатації та обслуговування. Згодом розпочалося вдосконалення устаткування із застосуванням нових матеріалів і технологій відповідно до вимог сьогодення. До переліку найбільш пам’ятних подій додалися капітальні та поточні ремонти агрегатів. Деякі з них стали віхами в історії Ташлицької ГАЕС.

День сьогоднішній

У березні 2021 року до скрижалів історії ТГАЕС було вписано ще одну пам’ятну дату – рік роботи на балансуючому ринку електроенергії України. Цей ринковий сегмент функціонує в режимі реального часу та забезпечує баланс виробництва-споживання і фінансове врегулювання небалансів електроенергії.

Першу заявку на розвантаження енергосистеми шляхом увімкнення Ташлицької ГАЕС у режимі енергоспоживання (режим насоса) було акцептовано 13 березня минулого року, першу заявку на завантаження енергосистеми (робота Ташлицької ГАЕС у режимі генератора) – за два дні після того, 15 березня 2020-го. Відтоді режим і часові інтервали роботи гідроагрегатів змінилися докорінно, їх вмикають у генераторному та в насосному режимах не лише у вечірні та ранішні максимуми, а й удень.  

Команда на завантаження чи розвантаження може надійти будь-якої миті. А отже, і обладнання, і люди щохвилини мають бути в повній готовності. І з цим викликом колектив впорався.

Погляд у завтра

Разом зі становленням Ташлицької ГАЕС давно виріс і сформувався колектив однодумців. Високий професіоналізм, досвід і злагодженість, що йому притаманні, є запорукою реалізації найскладніших завдань. На сьогоднішній момент, після 15-річної  експлуатації, устаткування станції підходить до вироблення свого ресурсу, тож гідроенергетики розпочинають його планову заміну.

Не полишає гідроенергетиків і надія на остаточне завершення будівництва станції. Третій її агрегат планується включити в роботу вже в найближчому майбутньому. У подальшій перспективі ще три –    4, 5, 6. Можливість їх добудови розглядатиметься після отримання висновку оцінки впливу на довкілля. Технології сьогодні розвиваються так швидко, що цілком можливо, коли настане час уводити їх у роботу, запуск здійснюватиметься, наприклад, у голосовому режимі, –  передбачають фахівці ТГАЕС.

У листопаді минулого року Кабінет Міністрів України затвердив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на період до 2023 року. Серед 13 вказаних об’єктів є й Ташлицька ГАЕС. Для її роботи в повному складі (6 гідроагрегатів) достатньо рівня нижньої водойми –  Олександрівського водосховища – 16,9 метра. Та проєкт станції передбачає й іншу позначку – 20,7 метра. Увесь накопичений запас між двома зазначеними рівневими показниками призначатиметься для потреб населення та покращення екологічної ситуації в пониззі Південного Бугу.

Слід додати, що у вартість проєкту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС закладено 910,6 млн грн на соціально-екологічну програму розвитку регіону – покращення медичного та соціально-побутового обслуговування населення Миколаївської області, розвиток інженерних комунікацій тощо. На сьогодні на вказані цілі вже витрачено 191,8 млн грн.

P.S. Дещо про красу та поетичність

Такого краєвиду немає більш ніде в Україні, а може, й на Землі, кажуть в один голос усі, з ким довелося спілкуватися на ТГАЕС. Для кожного з них Южноукраїнськ, мальовничий каньйон Південного Бугу, а за ним степ, порізаний балками та яругами, – рідний дім. Тут виросли їхні діти та зростають онуки. Усі, молоді, й сивочолі, переймаються долею цього краю та його майбутнім. Вони переконані самі та готові переконувати інших, що добудова Ташлицької ГАЕС – глибоко екологічний проєкт. Гідроакумулювальна станція в її повному складі не лише посилить стійкість енергосистеми України, а й вирішить проблему вододефіциту в пониззі Південного Бугу, допоможе зберегти унікальний куточок природи, де їм пощастило народитися та жити.

 Галина МЕДВІНСЬКА

 

 

 

 

 

 

Читайте також:

11.04.2024
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?
13 країн, понад 20 установ та приватні інвестори. Хто допомагає Україні відновлювати енергетику?...
08.04.2024
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Щоб українці щасливо жили під мирним небом
Продовжуємо знайомити читачів з історіями мужніх захисників. Герой нашої сьогоднішньої публікації – жовтоводець Артем Пікущенко, який з перших днів...
04.04.2024
 Тільки разом ми здолаємо ворога!
Тільки разом ми здолаємо ворога!
27 квітня Галина Козакова відзначатиме 40 років своєї праці на Інгульській шахті, структурному підрозділі Східного ГЗК, найбільшої з уранових...
04.04.2024
Майже тридцять років в професії
Майже тридцять років в професії
Сергій Помпенко, апаратник виробництва сірчаної контактної кислоти, – старожил СКЦ. У цеху працює з 1995 року. Прийшов учнем, а...
останні публікації
16.04.2024
Нетішинські шаблісти взяли участь у Чемпіонаті
Юні спортсмени, які тільки розпочинають свій шлях у професійному спорті, на рівних змагалися з досвідченими шаблістами. І хоча цього...
13.04.2024
Діяльність СхідГЗК перевірили інспектори МАГАТЕ
10-11 квітня на ДП «СхідГЗК» працювали інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Мета візиту — перевірка відсутності незаявлених...
15.04.2024
«Перемога залежить від кожного з нас»
У межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим 65 FPV-дронів та два квадрокоптери...
14.04.2024
ПАЕС продовжує заходи для дітей
Учні ліцею №4 м Южноукраїнськ корисно та продуктивно провели позаурочний час в інформаційному центрі «Імпульс». Діти стали активними учасниками...
12.04.2024
Профспілкова діяльність не є злочином
19 квітня, 9.30 - 11.00, відбудеться віртуальна зустріч солідарності з білоруськими профспілковими активістами в рамках "Дня дій за права...