Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 5
   

У світі переосмислюють роль атомної енергетики

03.04.2021

Не пускати під укіс: у світі переосмислюють роль атомної енергетики

Про наслідки фукусімської аварії та «перезавантаження» у ставленні світу до атомної енергетики й усвідомленні її переваг та «недоліків» пише The Economist у статті «Атомна енергетика має бути добре регульованою, але не пущеною під укіс». Адже саме вона є основною зброєю у боротьбі з кліматичними змінами, впевнена редакція британського видання. Пропонуємо до ознайомлення переклад цього матеріалу.

Минуло десять років відтоді, як цунамі спустошило тихоокеанське узбережжя північної частини Хонсю, найбільш густонаселеного острова Японії. Саме цунамі й викликало підземний землетрус, найпотужніший з усіх зареєстрованих у регіоні – він забрав життя майже 20 тисяч людей, зруйнував понад 100 тисяч будинків і занурив у хаос життя десятків мільйонів людей. Прямі економічні втрати від лиха, що нині оцінюються більш ніж у 200 млрд доларів, перевищили втрати від будь-якої іншої природної катастрофи, яку бачив світ. Але багатьом мешканцям планети ця подія запам'яталася лише одним – подальшою кризою на АЕС Фукусіма-Даїчі.

Землетрус відключив установку від зовнішніх джерел електроенергії. Цунамі легко перевалило за морські стіни станції, затопивши підземні бункери з аварійними генераторами. Оскільки охолодити активну зону реактора можливості не було, ядерне паливо усередині нього почало плавитися. Через пожежу, вибух і загрозливу кількість радіації пекельна калюжа почала роз'їдати бетонний фундамент АЕС.

Світ жахнувся. У Шанхаї та Сан-Франциско таблетки йоду та йодовану сіль змели з полиць, бо люди шукали профілактики, якої не потребували. У Німеччині канцлер Ангела Меркель, яка довгий час разом із топовими бізнес-менеджерами опиралася потужному антиядерному руху в країні, врешті наказала припинити використання атомних реакторів. У Китаї призупинили найбільшу в світі програму створення нових атомних електростанцій. Розмови про «ядерне відродження» в боротьбі зі зміною клімату вщухли.

Реакція, хоча й зрозуміла, була неправильною. У атомної енергетики багато «недоліків». Її великі АЕС повільно будуються та дорогі – як в абсолютному вимірі, так і з огляду на вироблену ними електроенергію. Ризик раптової відмови дуже невеликий, проте цілком реальний і вимагає високого рівня контролю, а досвід узурпації функцій регулювання, наочно продемонстрований Японією, викликає занепокоєння.

На атомних електростанціях утворюються надзвичайно живучі й токсичні відходи. А ще існує потенціальний ризик поширення ядерної зброї, адже більшість країн за межами Європи, які використовують ядерну енергетику, у той чи інший час замислювалися про створення бомби. Всі ці фактори викликають занепокоєння.

Однак, незважаючи на це, слід пам'ятати про дві речі. По-перше, добре регульована ядерна енергетика – безпечна. За жахливим винятком радянського Чорнобилю, ядерні катастрофи відбуваються без великих втрат. Не радіація, а цунамі забрало життя майже всіх загиблих у Фукусімі.

По-друге, клімат перебуває у кризі, і атомні електростанції можуть без викидів вуглецю поставляти величезні обсяги електроенергії, такої необхідної світові. Сонячна й вітрова енергія зараз є набагато дешевшими, але вони не є безперебійними, тоді як атомна енергетика доступна весь час. Саме вона забезпечує великі потужності й робить це безпечно. Попри це в багатих країнах світу безпечні й продуктивні атомні електростанції масово закривають. Це означає, що до 20240 року розвинені країни можуть втратити до двох третин свого ядерного потенціалу. І знадобляться десятиріччя, щоб нова інфраструктура на основі викопного палива заповнила цю прогалину. Про це свідчать дані Міжнародного енергетичного агентства (IEA). Якщо ж розвинені країни використовуватимуть на заміну атомній енергетиці відновлювані джерела енергії, витрати будуть вимірюватися гігатоннами вуглецю.

Іноді закриття атомних станцій – це здебільшого економічне питання. У країнах, де, як в США, не стягується плата за викиди CO2, вигоди від відсутності викидів не настільки очевидні. Це шкодить ядерній енергетиці, і має бути виправлено. «Зелені» партії різних країн мають якнайшвидше усвідомити: прискорити занепад ядерної енергетики означає навмисно завадити світу в найбільшій екологічній боротьбі.

Аргументи на користь збереження тих АЕС, які вже працюють, зміцнилися в деяких країнах завдяки одній із реакцій на Фукусіму, а саме рішенню надати більшу незалежність ядерним регуляторам країн, що розвивають власну атомну енергетику. До прикладу, у Великобританії після 2011 року регулятор отримав більше повноважень. Японія вчинила так само – хоча грандіозні надії на проведення реформ після цунамі не справдились, оновлений наглядовий орган зробив відновлення роботи законсервованих атомних станцій набагато складнішим процесом, ніж хотілося б уряду. Але так і має бути. У Японії більше, ніж будь-де, атомна енергетика повинна знов завоювати довіру.

У цьому й полягає найбільша слабкість АЕС. У демократичних країнах вони дорого коштують через жорстке регулювання й антипатію з боку суспільства, що ускладнює продаж нових ядерних енергетичних установок. Натомість технологія дедалі більше стає прерогативою автократій – саме тих систем, де якісне регулювання є малоймовірним. За прикладом далеко ходити не потрібно. Призупинивши свою атомну енергетику після Фукусіми, Китай наразі пришвидшив роботу в цьому напрямку, намагаючись скоротити власну залежність від вугілля. 2019 року КНР виробила у чотири рази більше ядерної енергії, ніж у 2011 році. 16 реакторів у цій країні нині на стадії будівництва, і планується збудувати ще 39. Тепер країни, що бажають побудувати нові АЕС, дивляться на Китай і Росію як на постачальників.

У демократичних країн, які прагнуть замінити застарілі атомні електростанції на безперебійні аналоги, є вагомі підстави співпрацювати з імпортерами. Якщо китайські реактори розроблятимуться з урахуванням того, що вони повинні отримати схвалення незалежних регулювальних органів, світ стане безпечнішим. Водночас, сприяючи науковим дослідженням у галузі енергетики для подолання кліматичної кризи, уряди західних країн мають бути впевнені, що ядерна промисловість отримає свою частку. Деякі нові підходи досить привабливі, наприклад, менші реактори з більш низькими питомими витратами можуть замінити старі; у разі необхідності вони можуть збільшувати потужності. Також їх можна використовувати для модернізації старих електростанцій, які працюють на викопному паливі.

Атомна енергетика має недоліки. Проте не можна забувати, що китайські АЕС, які будуються сьогодні, експлуатуватимуться до кінця ХХІІ століття. Більше того, АЕС відіграють важливу роль у боротьбі за стабільний клімат. Тож урок Фукусіми полягає не в тому, щоб відмовитися від ядерної енергетики, а в тому, щоб використовувати її розумно.

Енергоатом

Читайте також:

07.03.2024
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Ми віримо у Перемогу і обов’язково її здобудемо!
Герой нашої сьогоднішньої публікації – Василь Зубенко, захисник, який мужньо боронить Батьківщину на найгарячіших напрямках фронту. Кілька тижнів пресслужба...
07.03.2024
Молодіжному руху атомників – 30!
Молодіжному руху атомників – 30!
У березні 1994 року, з прийняттям в Атомпрофспілці «Положення про секцію «Молодь», зародився молодіжний рух, який згодом перетворився на...
05.03.2024
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
2 роки окупації ЗАЕС. Ядерні злочини росії
4 березня 2022 року російські окупаційні війська із застосуванням важкої зброї окупували ЗАЕС. Внаслідок збройного штурму були пошкоджені будівля...
04.03.2024
Богдан Сердюк: «Важко жити біля саркофага»
Богдан Сердюк: «Важко жити біля саркофага»
Чорнобильська АЕС налагоджує свою роботу, проте величезна кількість проблем потребує вирішення....
останні публікації
19.03.2024
Обладнання для захисників
15 березня 2024 року в межах загальностанційної патріотичної акції «Я допомагаю ЗСУ!» працівники Рівненської АЕС передали українським військовим техніку...
19.03.2024
Наша фехтувальниця — «бронзова» чемпіонка світу!
Жіноча збірна України з фехтування на шаблях посіла третє місце на Кубку світу, який проходив 15-17 березня у бельгійському Сінт-Нікласі....
19.03.2024
Грали та поглиблювали свої знання
В інформцентрі Південноукраїнської АЕС провели цікаву інтелектуальну гру для учнів Ліцею №2. Захід організовано в рамках профорієнтаційної роботи...
18.03.2024
Ротації місій МАГАТЕ на чотирьох АЕС України
У березні 2024 року на ВП «Рівненська АЕС», ВП «Південноукраїнська АЕС», ВП «Хмельницька АЕС» було успішно проведено двадцять першу...
17.03.2024
Роботодавці мають оформляти трудові відносини
Першим і головним питанням, з яким стикається кожен роботодавець при прийнятті працівників, є порядок оформлення трудових відносин. Часто роботодавці...