Головний напрям діяльності вашої профорганізації?

2024, 12
   

Профспілкова освіта та навчання у Данії

24.11.2022

Профспілкова освіта та навчання у Данії

Про організацію профспілкової освіти в Данії, в країні, якій профспілки є одними з найефективніших у Європі, а саме – про профспілкове навчання в Профспілці 3F, найефективнішій, у свою чергу, у Данії, йшлося у рамках нещодавнього україно-данського проєкту UPenergy.

Для учасників навчального онлайн курсу – представників Атомпрофспілки та Укрелектропрофспілки, тему висвітлювала Старша радниця Профспілки 3F (Данія) Тіна Ерек'юс, яка працює у профспілковій федерації 15 років і є професійним викладачем для майбутніх профспілкових тренерів.

Щороку близько десяти тисяч осіб з усіх 66 членських організацій Профспілки 3F проходять у цілому більш як сто різних курсів, зазначила Тіна. У профспілці це безперервний і методичний процес.

Профспілкове навчання у Данії проводиться як для голів профкомів первинних профспілкових організацій, так і для представників з охорони праці. Проведення профспілкових навчань передбачене колективними договорами. Як правило, на усіх підприємствах голови профкомів і інспектори праці мають право на певну кількість навчальних днів. Чотири тижні базового профспілкового навчання є обов’язковими. Серед слухачів третина – жінки, дві третини – чоловіки (у Профспілці 3F жінок – 27%).

Тіна Ерек'юс: «На базових курсах голів профкомів ми навчаємо правильно говорити, вести зібрання, проводити переговори, робити нотатки, фіксувати інформацію, спостерігати. Звичайно, розбиратися у колективних договорах та угодах. Надаємо інформацію про ринок праці, як він функціонує. Обговорюємо основні проблеми охорони праці на виробництві. Для інспекторів з охорони праці надається інформація, яка більше зосереджена на питаннях охорони праці та відповідному законодавстві».

В окремих модулях навчання беруть спільну участь дві групи. В основному це питання: як організувати діяльність профспілок, як залучати працівників до профспілкової роботи, психологія працівників, роботодавців.

Тіна Ерек'юс: «Ми включаємо у навчальні курси такі питання досить часто, оскільки розуміємо, що без них профспілковим працівникам не обійтися. Такі знання необхідні для того, щоб зміцнити зв'язок між членами профспілок і головами первинок. Є у нас і спеціальні курси для молоді. Хоча молоді люди за бажанням можуть брати участь і в інших навчальних модулях. Найбільше їх цікавить органайзинг – практичні навики щодо сучасних тенденцій організації роботи в Профспілці.

Ті, хто вже взяв участь у базових тренінгах, можуть відвідувати й інші курси. Присвячені вони більш ґрунтовному розгляду законодавства про ринок праці, як національного, так і Європейського Союзу, діяльності виробничих рад. Чимало тренінгів присвячено особистісному розвитку людини. До речі, тільки наша профспілка в Данії так ґрунтовно займається «не зовсім профспілковими», але такими важливими темами. Найбільше наших тренінгів присвячено мистецтву переговорів – дві сесії з п’яти. І це не лише теорія, але й ґрунтовні практичні заняття».

Усі навчальні центри профспілкові

Більшість курсів проходить у навчальних центрах Профспілки 3F. Усього їх чотири: два центри знаходяться в Зеландії, 8 км від Копенгагену, і два – в Ютландії.

Тіна Ерек'юс: «Усі навчальні центри профспілкові. Нещодавно ми викупили старий готель й організовуємо ще один навчальний центр. Свої навчальні будівлі, що менші, буває, продаємо, купуємо більші. Ми намагаємося організовувати навчання так, щоб викладати не лише безпосередньо в навчальних корпусах. Влітку практикуємо більше навчальних сесій проводити на природі».

Є в Профспілці 3F і виїзні тренінги. Протягом року відбувається декілька виїзних навчань у великих компаніях. 17 викладачів працюють на повну ставку. 85 – фрілансери, які залучаються до такої діяльності від одного до двадцяти тижнів на рік. Фрілансерами можуть бути як представники інших профспілок, так і місцевих.

Багато навчальних курсів онлайн

Тіна Ерек'юс: «Після пандемії COVID-19 ми продовжили проводити багато навчальних курсів онлайн, бо побачили, що це зручно і набагато дешевше. А ще – можна збирати більші аудиторії слухачів. Ми зробили серед учасників онлайн навчання опитування, і зрозуміли, якщо питання такі, як законодавство, колективні угоди, то онлайн навчання проводити досить ефективно, – інформація краще сприймається і запам’ятовується. Але є такі питання, коли тренінги мають бути тільки персональні. Безпосереднє спілкування це дуже важливо, коли необхідно виховувати чи зміцнювати у профспілковому представникові певні якості. Лише очними можуть бути тренінги з мистецтва ведення переговорів, тут спілкування має відбуватися віч-на-віч. Тому ми чергуємо онлайн тренінги з очними.

Роботодавець платить за профспілкову освіту

Відповідно до колективних угод у Данії передбачено відшкодування за те, що профспілковці відсутні на своїх робочих місцях під час навчання. Щорічно на профосвіту Профспілка 3F витрачає один мільйон триста п’ятдесят тисяч крон.

Тіна Ерек'юс: «Наш бюджет на профспілкову освіту – це не кошти нашої профспілки. Надходять вони зі спеціального фонду, який фінансують роботодавці. Тобто, роботодавці сплачуть навчання профспілкових представників. І вони просто зобов’язані це робити за колективними угодами. Ми через колдоговори побудували таку систему. Ця сума є фіксованою: 0,42 крони за кожну робочу годину за кожного працівника.

Коли учасники тренінгів приїжджають на навчання у наші центри, ми виплачуємо їм грошову компенсацію у розмірі їхньої зарплати. Знімаємо для них приміщення для проживання, оплачуємо харчування. Зазвичай вони отримують відшкодування зарплати від профспілки. Але бувають випадки, коли роботодавці додатково роблять свій внесок: або зберігають за працівником зарплату, або частково її відшкодовують».

Рольові ігри і використання сучасних технологій

Тіна Ерек'юс: «Під час навчання викладачі намагаються використати усі можливі способи сприйняття людиною інформації (за допомогою п'яти органів чуття: зору, дотику, нюху, слуху і смаку). Ми намагаємося донести до них знання у слуховому форматі (лекції), візуальному (відео, друковані матеріали), використовуються й кінестетичні методики (за допомогою відчуттів). І на кожному занятті, якомога частіше, проводимо рольові ігри. Практичні заняття – це дуже важливо. Ділимо учасників на мікрогрупи 15-20 осіб, в залежності від досвіду, адже на різних підприємствах він різний: є великі компанії, є малі».

Багато навчальних матеріалів Профспілка 3F готує сама, але й купує необхідні підручники, наприклад, для «переговірників». Але в останні роки все більше використовується сучасних технологій. Адже сучасні люди практично не уявляють життя без смартфона. Учасники тренінгів використовують свої гаджети: смартфони, планшети.

Тіна Ерек'юс: «Навчаємо своїх слухачів працювати з QR-кодами. які допомагають отримати чи передати одразу усю необхідну інформацію. Це дуже швидко: дозволяє отримати миттєвий доступ до закодованої інформації; зручно: вміщує великі об'єми відомостей у невеликому зображенні; і просто: розміщувати код можна на будь-якій рівній поверхні (аркуш, стіна, підлога тощо).. Нещодавно ми зробили свій додаток на смартфон. Це програмне забезпечення є спільною розробкою Профспілки 3F з компанією GOmobile. Усі слухачі тренінгів мають доступ до додатку і можуть навчатися за зібраними у ньому матеріалами, дивитися презентації, спілкуватися в чаті.

Цікаво, що після курсів наші слухачі не лише обмінюються отриманою інформацією зі своїми колективами, вони створюють зі своїми колегами по навчанню мережі однодумців, спілкуються й обмінюються досвідом».

Кожного року критерії у підходах до навчання у Профспілці змінюються.

Тіна Ерек'юс: «Якісь нові питання додаються. Якісь віднімаються, у прямій залежності від того, як змінюється світ і сфера праці. Але ми намагаємося застосовувати кращі критерії і стимулюємо у різні способи наших профспілковців до навчання. Так, нещодавно п’ять кращих слухачів наших тренінгів ми запросили на конгрес Профспілки 3F, також вони отримали 5 тисяч крон нагороди. Якість профспілкової освіти позначається на якості роботи профспілок і в кінцевому результаті – на умовах на робочому місці. Заробітна плата в Данії не завжди була такою високою, а умови праці такими хорошими, – це те, що ми створюємо у Профспілці разом».

Лілія СОКОЛОВА

Читайте також:

11.06.2024
Профспілка підтримує трудовий колектив
Профспілка підтримує трудовий колектив
Суперечності між Міністерством енергетики України і Київським науково-дослідним та проєктно-конструкторським інститутом «Енергопроект» (КІЕП), який працює над комплексними проєктами будівництва...
04.06.2024
Мирний атом: від розщеплення до приручення
Мирний атом: від розщеплення до приручення
Кожної третьої суботи травня в Україні відзначають День науки. Як ніде в іншій сфері діяльності, наука присутня в атомній...
02.05.2024
Профспілки, святкуючи Першотравень
Профспілки, святкуючи Першотравень
Цього року близько чотирьох мільярдів людей у більш ніж 40 країнах світу матимуть можливість взяти участь у виборах. Це...
01.05.2024
Українським атомникам аплодували
Українським атомникам аплодували
Програми галузевого навчання та розвитку – невід’ємна складова співпраці Енергоатома з Паризьким центром Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій...
останні публікації
25.06.2024
Кабмін затвердив членів наглядової ради НАЕК
До наглядової ради Енергоатом обрано трьох незалежних членів і двох представників держави, йдеться в розпорядженні Кабінету міністрів № 566-р....
24.06.2024
Міжнародна солідарність
З 18 по 20 червня 2024 року у Палаці парламенту в Бухаресті (Румунія ) проходив 11-й Конгрес Європейської федерації...
22.06.2024
Підтримка профорганізацій, які під окупацією
Семінар із такою назвою відбувся на початку червня у Львові за підтримки і фінансування Фонду ім. Фрідріха Еберта. Для...
23.06.2024
Одноденний заробіток кожного працівника - на ЗСУ
Акція «Допомога захисникам України» триває. Колектив Південноукраїнського енергокомплексу за рахунок відрахувань одноденних заробітків продовжує надавати підтримку військовим частинам,...
22.06.2024
Power to Union Youth
Під таким лозунгом наприкінці травня в Німеччині відбувся міжнародний молодіжний кемпінг, організований Європейською Конфедерацією профспілок і Конфедерацією німецьких профспілок....